8x Waarom wandelen goed voor je is en gelukkig maakt

Het stoffige imago van wandelen is inmiddels passé, wandelen is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Wij snappen wel waarom! Het is niet alleen leuk om te doen, maar ook heel erg goed voor je gezondheid. Hieronder 8x waarom wandelen goed voor je is en gelukkig maakt.

1. Geeft je mentale gezondheid een boost

Door regelmatig te wandelen kun je even uit, én weer inchecken bij jezelf. De drukte van alledag stijgt ons soms naar onze bol, we moeten altijd alle ballen hooghouden. Maar af en toe mag je best een bal laten vallen, even uitchecken en een momentje voor jezelf inlassen. Tijdens een lekkere wandeling focus je op je ademhaling, de omgeving en laat al je gedachten varen. Dit geef je mentale gezondheid een boost, je wordt er fitter en energieker van en bovendien vermindert het de kans op een depressie aanzienlijk doordat het gelukshormoon endorfine vrijkomt. Vergeet daarna niet weer opnieuw in te checken! 😉

2. Triggert je brein en bewustzijn

Naast endorfine wordt ook de aanmaak van BDNF verhoogt door een flinke wandeling. BDNF staat voor brain-derived neurotrophic factor. Dit is voor onze hersenen, als benzine voor een auto. Kortom, een hele belangrijke bouwsteen. Het zorgt ervoor dat verschillende hersenprocessen, zoals ons geheugen, het leervermogen en de emotieregulatie goed te laten verlopen. Wandelen is de perfecte manier om je hersenen actief te houden, zonder intensieve inspanningen. Let’s go! 

3. Goed voor je hart en longen

Denk aan je hart! Maak iedere dag een wandelingetje van minstens 30 minuten, het verlaagt je bloeddruk en cholesterolgehalte in je bloed waardoor de conditie van je hart en bloedvaten verbetert. Je hart is de motor van je lichaam, daar moeten we goed voor zorgen! Wist je ook al dat hoe meer je wandelt, hoe groter het vermogen van de longen wordt? Zo kun je meer zuurstof opnemen. Laat zuurstof door je lijf stromen! 

4. Bevordert een goede nachtrust

Wandelen is goed voor je biologische klok en dát is weer goed voor het in- en doorslapen. Tijdens het wandelen gebruik je energie, wordt je lichaam moe, je hoofd wordt leeggemaakt en je wordt ontspannen. Dit zijn de perfecte ingrediënten voor een goede nachtrust. Slaap lekker!

5. Je darmen worden geactiveerd 

Ga je voor een wandeling? Dan komen jij en je darmen samen in beweging, dit stimuleert de vertering van voedsel. Daarnaast verbetert de doorbloeding van je darmen, dat zorgt ervoor dat de darmen meer zuurstof en voedingsstoffen kunnen opnemen. Wil jij een regelmatige en betere stoelgang? Dan is sporten en bewegen essentieel, ga voor een wandeling! 

6. Het zorgt voor een snellere vetverbranding

Afhankelijk van je tempo, je lichaamsgewicht en de duur van je wandeling, kun je op een snelle manier vet verbanden. Met wandelen verbrand je ongeveer 520 calorieën per uur, dan moet je wel flink doorstappen. Maar als je geen zin hebt om een uur in de sportschool te staan is een lekkere wandeling ook zeker een goede oplossing!

7. Dalende bloedsuikerspiegel

Laat je bloedsuikerspiegel dalen door een stevige wandeling! Wandelen verhoogt de gevoeligheid voor insuline. Bovendien wordt glucose gemakkelijker uit je bloed gehaald waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Vooral wandelen in een afwisselend tempo met variërende intensiteit en na een maaltijd is goed voor je bloedsuikerspiegel!

8. Stimuleert je creatieve proces

Prikkels, prikkels, prikkels… Daar draait het om! Ken jij ze? Die dagen die niet voorbij gaan? Geen zin, geen inspiratie en géén energie. Maak een wandelingetje! Het stimuleert je creatieve proces. Laat je werkzaamheden even liggen en haal frisse energie en inspiratie uit de natuur. 

Na het lezen van deze 8x waarom wandelen goed voor je is ga je toch gelijk een blokje om? Wij wel! Vind je het lastig om elke dag een momentje in te lassen om te gaan wandelen? Installeer de Ommetje App van de Hersenstichting op je telefoon om een stok achter de deur te hebben en blijf op de hoogte waarom elke dag wandelen goed voor je is.

>>> Wil je vaker aan de wandel? Deze toffe boeken inspireren je om vaker een blokje om te gaan of om een mooie wandelroute te lopen.

8x Waarom wandelen goed voor je is en gelukkig maakt

9 reacties op “8x Waarom wandelen goed voor je is en gelukkig maakt”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d