6 Tips: deze wandelkleding kun je het beste dragen

Een mooie wandeling geeft je een flinke dosis energie! Lekker struinen door de bossen, lopen over wandelpaden, over de heide of zandverstuiving. Ondertussen genieten van de natuur en alles wat je tegenkomt. Wandelen maakt gelukkig en blij en doet je de nodige stress even vergeten. Dus hup wandelkleding aan en gaan … Maar welke wandelkleding is comfortabel om aan te trekken? We helpen je op weg met 6 tips: deze wandelkleding kun je het beste dragen tijdens een heerlijke wandeling. 

1. Begin bij de basis 

Een goede basis is altijd een goed idee. En dit begint bij comfortabel en zacht ondergoed. Er is niets vervelender dan knellend en niet lekker zittend ondergoed. Zeker tijdens een flinke wandeling. Kies voor ondergoed met zachte stoffen, zonder naden en kijk vooral naar een goede pasvorm. Als ondergoed te strak zit of juist te los, kun je hier tijdens het wandelen last van ervaren. En dat zou jammer zijn! Begin dus bij het leggen van de juiste basis. Wandelen is fijner in wandelkleding die gemaakt is met respect voor de natuur, want dat draagt ook prettiger op je huid.

2. Draag laagjes kleding over elkaar

Absoluut van belang wanneer je een flinke wandeling gaat maken of wanneer je gaat wandelen tijdens een wandelvakantie. Door laagjes kleding over elkaar te dragen, krijg je het niet snel koud of juist te warm. Je kunt altijd een laagje uittrekken als het te warm is. Of juist een extra laagje aantrekken wanneer het koud is. Hoe ga je te werk met het dragen van laagjes over elkaar? Gebruik hiervoor het 3 lagen systeem. 

  1. Onderlaag: deze laag wordt voornamelijk gedragen bij het wandelen in de kou en/of vochtige gebieden. De onderlaag moet aansluiten om je lichaam en je warm en droog houden. Draag bijvoorbeeld onderkleding van bamboe, deze kleding zorgt ervoor dat je warm blijft en knelt niet. Draag liever geen katoenen kleding als onderlaag. Dit neemt juist vocht van regen of transpiratie op, waardoor de onderkleding nat blijft en je koud wordt. De onderlaag bestaat uit een nauwsluitend hemd of shirt.
  2. Tussenlaag: deze laag komt bovenop de onderlaag en deze laag houdt de warmte vast en geeft de vochttoevoer door aan de bovenlaag. De warmte wordt vastgehouden door een laag stilstaande lucht tussen de tussenlaag en de onderlaag. De tussenlaag bestaat meestal uit een trui of vestje.
  3. Buitenlaag: deze laag is bedoeld om je te beschermen tegen alle weersomstandigheden zoals kou, zon, regen, wind en sneeuw. Het is belangrijk dat deze laag waterdicht en ademend is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wandeljassen van gerecycled plastic en warme winterjassen van hennep waarmee je zelfs een sneeuwstorm kunt trotseren.

3. Kies voor een comfortabele wandelbroek

Er zijn ontzettend veel verschillende wandelbroeken verkrijgbaar in diverse prijsklassen. Kies voor een comfortabele wandelbroek die lekker zit. Dit kan een lekkere jogger zijn, maar ook een legging of afritsbroek. Bedenk vooraf waar je gaat wandelen, wat de weersomstandigheden zijn en wat je prettig vindt om te dragen. Is het heel koud, dan kun je overwegen om er een thermolegging onder te dragen. 

4. De juiste accessoires 

Naast wandelkleding is het ook handig om een aantal accessoires bij je te hebben onderweg. Afhankelijk van de weersomstandigheden natuurlijk. Maar soms kan het weer ook ineens omslaan. Dan is het wel zo prettig om de volgende accessoires bij je te hebben:

  • Zonnebril
  • Handschoenen 
  • Muts en/of pet
  • Sjaal
  • Bidon (met water)

5. Trek ademende sokken aan 

Nog een belangrijke tip: trek ademende katoenen of wollen sokken aan. Katoenen sokken nemen vocht op en zitten comfortabel. Maar ze blijven wel vocht vasthouden. Wollen sokken absorberen en ventileren vocht en houden voeten droog en warm. 

6. Kies voor comfortabele wandelschoenen 

Last but not least, kies voor comfortabele wandelschoenen. Niets is vervelender dan knellende of loszittende schoenen. Kies stevige wandelschoenen die tegen een stootje kunnen en waterproof zijn. Vind je het lastig om te bepalen welke wandelschoenen goed zijn voor jouw voeten? Laat je adviseren in een schoenenwinkel speciaalzaak waar ze schoenen verkopen voor wandelaars. Ze kunnen je voeten opmeten en bepalen welke schoenen goed zijn voor de wandelingen die je wilt maken. Geniet van alle mooie wandelingen die op je pad komen!

Heb jij nog waardevolle aanvullende tips? Laat het ons gerust weten!

>>> Met deze kleine stapjes word je fitter en energieker

6 Tips: deze wandelkleding kun je het beste dragen

 

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d