7 Tips naar meer geluk en minder angst en stress

Er zijn zoveel dingen waaraan we elke dag weer moeten denken, we staan vierentwintig uur per dag aan en worden overspoeld door negatief nieuws met de nodige kopzorgen als gevolg. Staat angst en stress jouw geluk soms in de weg? Tijd om ermee aan de slag te gaan, want het is zonde als het je geluk belemmert. Hoe je dit kunt aanpakken? Dat leggen we je uit met deze 7 tips naar meer geluk en minder angst en stress. 

Tip 1: Denk in mogelijkheden en oplossingen

Probeer de angst en stress om te zetten in mogelijkheden en oplossingen, hoe moeilijk dat soms ook is. Door juist te relativeren komen er sneller mogelijkheden en oplossingen op de proppen in plaats van stress. Waar heb je precies angst voor? En waarom uit zich dat in stress? Door uit te zoeken waar angst en stress vandaan komen en waarom je dit voelt, ben je wellicht een stukje dichter bij de oplossing. 

Tip 2: Je hoeft het niet alleen te doen 

Een belangrijk punt. Heb je last van angst en stress, vraag dan of iemand je wilt helpen met overwinnen, meer te ontspannen en mogelijkheden en oplossingen te bedenken. Door iemand anders naar je angst en stress te laten kijken, waarin je misschien vastloopt, kom je wellicht tot hele andere inzichten. Schroom nooit om hulp te vragen en doe dit bij iemand waar je je goed en op je gemak bij voelt. 

 

Tip 3: Adem in en aaaadem uit  

Angst en stress kunnen een verkeerde ademhaling veroorzaken. Je hart kan sneller gaan kloppen, je kunt sneller gaan ademen en zelfs last van hyperventilatie krijgen. Probeer rustig te blijven, adem goed in door je neus en adem uit door je mond. En probeer de ademhaling uit je buik te halen door volledig de focus op je buik te leggen. Je mag ook je handen op je buik leggen om het te voelen. Zorg dat je uitademing langer duurt dan je inademing en denk ondertussen aan dingen waar je blij en rustig van wordt. 

Tip 4: Vaker naar buiten

Een gouden tip! Ga vaker naar buiten om te wandelen of om heerlijk in een hangmat weg te dromen en naar de vogeltjes te luisteren. De natuur werkt namelijk kalmerend. Een wandeling in de natuur zorgt voor frisse lucht, meer zuurstof in je lichaam en het laat je beter relativeren. Zo worden stress, angst en paniek omgezet in meer rust en kalmte. Wandel elke dag een half uur in de buitenlucht, dit geeft je een flinke hoeveelheid positieve energie. 

 

Tip 5: Eet gezond en minder suikers

Suikers zijn funest wanneer je last hebt van angst en stress. Ze triggeren juist alleen maar, dus zorg dat je deze, zeker in spannende situaties, zoveel mogelijk vermijdt. Drink ook zo min mogelijk koffie en alcohol, ze zetten je zenuwen letterlijk op scherp. Drink liever voldoende water gedurende de dag om je lichaam zo optimaal mogelijk te kunnen laten functioneren. Afvalstoffen worden beter afgevoerd, waardoor je je lekkerder en energieker voelt. 

Tip 6: Doe alleen maar dingen waar je blij van wordt 

Het is belangrijk om dingen te doen waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Zeker in tijden van angst en stress. Zeg gerust eens vaker nee als je ergens geen zin in hebt of als er geen energie voor hebt of van krijgt. Jij bepaalt je eigen agenda en regie. Plan rustmomenten in om bij te komen, wanneer dit voor jou nodig is. Zo kun je optimaal genieten van geluk en minder van angst en stress. 

Tip 7: Zorg voor meer ontspanning 

Ontspanning doet ieder mens goed en verlaagd angst en stress! Lees bijvoorbeeld een mindfulness boek, ga in bad, kijk je favoriete serie of doe helemaal niets. Een beetje chillen in een hangmat is een must do! Ontspanning is nodig om je tekorten weer aan te vullen, om je stress te reduceren en om je angsten in te perken. Las een aantal korte momenten op een dag in voor meer ontspanning om op te laden. En ja… dit kan zelfs op je werk. Juist op je werk! Ga even weg van de computer of je werkplek, wandel een rondje over de afdeling of buiten, zonder je af op een stil plekje en doe een paar ademhalingsoefeningen, pak daarna een kop thee en ga weer aan het werk. Wedden dat het zorgt voor meer geluk en minder angst en stress. Go for it! 

Kom je er zelf niet uit en helpen bovenstaande tips je niet? Vraag gerust advies aan je huisarts.

>>> 6 Simpele selfcare tips voor extra ontspanning

>>> 10 Handige en simpele tips voor een gelukkig kind

 

 

7 Tips naar meer geluk en minder angst en stress

2 reacties op “7 Tips naar meer geluk en minder angst en stress”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: