Meer ontspannen? Zo doe je dat!

Las jij regelmatig momenten in om lekker te ontspannen? Good job! Denk je nu bij jezelf: ik doe dit echt véél te weinig? Dan is er werk aan de winkel! Als je ontspannen bent kun je beter omgaan met stress, kun je je beter focussen, ben je fitter en opgewekter. Genoeg redenen om jezelf momenten van ontspanning te gunnen. Er zijn verschillende manieren om te ontspannen, zowel geestelijk als lichamelijk. Meer ontspannen? Zo doe je dat!

Je ademhaling is de basis

Wist je dat? De buikademhaling, onze basisademhaling, is de manier waarop je als baby ademhaalde. Deze ademhaling zorgt dan ook voor rust en ontspanning. Daar heb je niets voor nodig, alleen jezelf! Als je graag meer wilt ontspannen moet je namelijk beginnen bij jezelf. Er zijn verschillende oefeningen, voor je ademhaling, die je gewoon thuis kunt uitvoeren. Oefeningen die je in een fijne en ontspannende mood brengen. Neem hier iedere dag een momentje voor en het wordt een gewoonte om de juiste ademhaling aan te houden. 

Vaste momenten

Veel mensen vinden het lastig om te ontspannen. Maar je kunt natuurlijk alles leren! Het beste is om vaste momenten aan te houden, zodat het een gewoonte kan worden. In het begin moet je misschien wel een wekker zetten om een moment van ontspanning in te lassen. Later ga je deze momenten gewoon onbewust, uit jezelf herkennen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je iedere ochtend een half uur gaat ontspannen voordat je aan je dag begint. En ’s avonds voordat je naar bed gaat nog een half uur. Dit kun je uiteraard uitbreiden, afhankelijk van jouw agenda. Je moet soms streng zijn voor jezelf, dus verplicht het jezelf gewoon! Je gaat er sowieso baat bij hebben. 

>>> Altijd druk? Zo vind je meer ontspanning in je drukke agenda 

Ontspannende hobby’s

Een ontspannende hobby kan van alles zijn en is heel persoonlijk. De een wordt ontspannen van een legpuzzel en de ander wordt er juist onrustig van. Ontdek voor jezelf wat voor jou het beste werkt, daar kun je alleen maar achter komen als je het probeert. Schilderen is een favoriet van velen. Je bent ontspannen bezig maar ook nog creatief. 

Paint by Number, de naam verklapt het al, is een webshop die zich vooral richt op numeriek schilderen. Kies uit het schilderen van een landschap, dieren, steden of mensen. Je ontvangt een complete set waarmee je aan de slag kunt gaan. Omdat je op nummers schildert, wordt jouw schilderij gegarandeerd een kunstwerk. Ieder schilderij heeft vlakken die ingedeeld zijn met een cijfer. Je hoeft hier dus geen Vincent van Gogh voor te zijn. En dat maakt het natuurlijk wel extra leuk! Want als het eindresultaat verbluffend is, motiveert dat om er nog meer te maken. Voordat je het weet heb je een nieuwe hobby te pakken: schilderen op nummers!

Andere ontspannende hobby’s:

  • Lezen van boeken 
  • Muziek maken 
  • Tuinieren
  • Knutselen
  • Koken
  • Wandelen

Lichamelijke ontspanning

Ontspan je lichaam! Wanneer je lichaam ontspannen is, gaat je geest ook automatisch ontspannen. Maak een lange wandeling in de natuur, na de wandeling is je hoofd leeg en je lichaam ontspannen. Dit werkt ook zo met sporten. Zowel in de sportschool als met een teamsport. Dit valt natuurlijk ook onder ontspannende hobby’s. Een dag of avond naar de sauna zorgt er ook voor dat zowel je lichaam als geest zich overgeven aan totale ontspanning. Zen! Je gaat merken dat je daarna ook heerlijk slaapt, een goede nachtrust is uiteraard ook heel belangrijk. Nog een vorm van lichamelijke ontspanning!

Meer ontspannen? Zo doe je dat! Peanuts met deze tips, toch? 

>>> 5 Tips voor meer lichamelijke en geestelijke balans 

2 reacties op “Meer ontspannen? Zo doe je dat!”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d