Met deze 5 kleine stapjes vergroot je je werkgeluk

We kunnen ons voorstellen dat gelukkige medewerkers zorgen voor een gezond en succesvol bedrijf. Niets is fijner dan je gelukkig voelen binnen je werk, want daar spendeer je behoorlijk veel tijd van je leven. En als je je goed voelt, straal je dit ook uit en heb je plezier in wat je doet. Maar er zijn uiteraard ook periodes dat dit gevoel ver te zoeken is. Deal with it, ze horen er nu eenmaal bij. Met deze 5 kleine stapjes vergroot je je werkgeluk, zodat je met een goed gevoel naar je werk gaat en je werk met plezier uitoefent. 

Wat is werkgeluk?

De definitie van werkgeluk kan voor iedereen anders zijn. Het belangrijkste volgens ons is dat je werkt doet wat je leuk vindt, je er energie uit kunt halen en je niet met lood in de schoenen naar je werk gaat. Dat je je gewaardeerd voelt, dat je gezien wordt, samen met collega’s een lolletje kunt hebben en jouw aandeel binnen het bedrijf van betekenis is. Kun jij je hier ook in vinden? 

Hoe vergroot je je werkgeluk?

Maar dan is de vraag, hoe houd je dit gevoel vast en hoe vergroot je je werkgeluk? Ook dat kan voor iedereen anders zijn, maar er zijn een aantal tips die voor iedereen werken. Het zijn kleine stapjes, maar ze kunnen wel een verschil maken. Lees de volgende tips en laat je inspireren!

1. Positieve mindset

Alles staat met een positieve mindset. Een glimlach op je gezicht, een grapje op z’n tijd met collega’s, maar ook oprecht aandacht geven en luisteren naar anderen geeft een positief gevoel. Door met een goed gevoel aan de dag te beginnen, geeft het energie voor de rest van de dag. 

Werkgeluk vergroten puurvangeluk

2. Omarm de minder leuke dingen 

Natuurlijk is het niet altijd alleen maar positiviteit dat er heerst. Soms is de werkdruk hoog en is de sfeer om te snijden. Omarm de minder leuke kanten van je werk, want die horen er ook bij. Als je deze minder leuke dingen omarmt, waardeer je de leuke kanten des te meer. Het geeft je veel meer rust als je de minder leuke kanten van je werk toelaat. Probeer alle negatieve prikkels een plekje te geven, te parkeren of van je af te schrijven in een notitieboek. Dat maakt ruimte in je hoofd en geeft een opgeruimd gevoel. Heb je toch last van alle negatieve prikkels om je heen, dan is het zaak om deze aan te pakken en er met je collega’s of leidinggevende over te praten. Blijf er niet te lang mee rondlopen en zeker niet te lang in hangen. Soms moet je lastige knopen doorhakken om meer lucht te krijgen.

3. Zorg voor een inspirerende werkplek

Dit wordt misschien snel vergeten, maar een inspirerende werkplek is absoluut van belang om je werkgeluk te vergroten. Zit je aan een saai bureau op een saaie werkplek? Tijd om daar verandering in te brengen! Overleg of de afdeling/werkplek een kleine upgrade mag hebben door bijvoorbeeld:

  • het toevoegen van groene planten op kantoor, ze zorgen voor extra sfeer en een betere luchtzuivering.
  • inspirerende wanddecoratie aan de muur te bevestigen.
  • een gezellig zithoekje te creëren voor een kleine pauze tussen het werken door.
  • het toevoegen van een aantal gevulde fruitschalen op de bureaus. Gezellig en nog gezond ook.
  • te investeren in mooie en vooral nuttige accessoires, zoals de notitieboeken en laptoptassen van Ecowings. Ze geven je een goed gevoel, omdat je met dit concept bijdraagt aan een duurzamere en eerlijkere wereld. 
vergroot werkgeluk puurvangeluk
jean@haasbroek.net

4. Deel complimenten uit 

Het is leuk om een compliment te krijgen, maar een compliment geven doet je ook heel goed. Het geeft je een positief gevoel wanneer je je collega of baas een positieve opsteker kunt geven. We doen het echt te weinig en het mag meer gedeeld worden. Vind je het lastig? Er zijn hele mooie tools om complimenten te geven, maar ook om ze in ontvangst te nemen. Complimenten geven en ontvangen, daar groei je samen van en het is bewezen .. het vergroot je werkgeluk. 

5. Vier successen samen

Valt er iets te vieren, omdat een opdracht is volbracht, er winst is gemaakt of om een andere reden? Vier successen samen! Dat zorgt voor eenheid, gezelligheid en een beetje lucht tussen alle deadlines en drukte door. Zorg dat er een klein momentje is om samen iets lekkers of leuks te delen. Dit vergroot je werkgeluk direct en geeft frisse energie om weer door te kunnen.

Heb jij nog een ultieme tip om je werkgeluk te vergroten? Wij zijn benieuwd en lezen het graag terug in de reacties onder dit artikel.

>> Tips om meer voor jezelf op te komen 

>> Ben je snel afgeleid? Met deze 6 tips kun je het aanpakken

werkgeluk vergroten tips puurvangeluk

Met deze 5 kleine stapjes vergroot je je werkgeluk

 

2 reacties op “Met deze 5 kleine stapjes vergroot je je werkgeluk”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: