Geplaatst in Lifestyle, Werkgeluk

Ben je snel afgeleid? Met deze 6 tips kun je het aanpakken

Ben je snel de draad kwijt wanneer je iets met volle focus moet of wilt doen? Ontsnapt je aandacht door gedachten, gepieker en geluiden om je heen? Kortom ben je snel afgeleid? Met deze 6 tips kun je het aanpakken. Zo kun je toch je doelen bereiken, zonder dat je continu de draad kwijt bent en deze weer opnieuw moet oppakken. Go for it!

Wist je dat?

Afgeleid zijn je behoorlijk wat stress kan opleveren? Je kunt je focus namelijk niet vasthouden, waardoor je doelen niet worden bereikt en je hierdoor continu achter de feiten aan zit te hobbelen. Hierdoor kom je uiteindelijk in een negatieve spiraal terecht en dit kan leiden tot de nodige stress. Tijd om het aan te pakken!

Tip 1: Telefoon wegleggen

Het is bewezen dat de telefoon ons te vaak en te snel uit onze focus haalt. Het zorgt continu voor afleiding, want zodra we een berichtje krijgen, een pop-up melding ontvangen van een like op een post of wanneer we worden gebeld, zijn we direct afgeleid. Logisch, want zodra de telefoon oplicht, wil je toch even snel kijken? Herkenbaar? En weet je wat het meest irritante is … je bent zo weer een half uur verder aan het scrollen zonder enig doel. Grootste afleidingskiller ever! 

Snel afgeleid door je telefoon? Zo kun je het aanpakken.

 • Leg de telefoon af en toe even helemaal weg. Klink simpel, maar is het ook.
 • Zet de telefoon of het geluid van je telefoon uit als je iets belangrijks wilt afmaken. Of zet het geluid standaard uit, geeft je zoveel rust.
 • Koop een telefoonhoesje dat over je scherm valt. Zo moet je meer moeite doen om te kijken, waardoor je meer bewust bent van het gebruik van je telefoon. Bovendien zie je niet continu je scherm oplichten. 
 • Zet pop-up meldingen van alle apps in je hoofdscherm uit.
 • Plan per dag tijden in (en blok ze in je agenda) om je telefoon te checken.  
Ben je snel afgeleid? Met deze 6 tips kun je het aanpakken

Tip 2: Vermijd zoveel mogelijk prikkels 

En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is wel een tip die altijd werkt! Breng eerst in kaart welke prikkels je afleiden en ga deze elimineren. Denk bijvoorbeeld aan apparatuur dat de hele dag op ON staat, collega’s die praten, huisgenoten die herrie maken of omgevingsgeluid waar je last van kunt hebben. 

Pak het als volgt aan:

 • Zet apparatuur pas aan zodra je klaar bent met de belangrijke taken en to-do’s. 
 • Moet je aan de slag terwijl je allemaal geluiden om je heen hoort die je snel doen afleiden, draag dan bijvoorbeeld headsets om geluiden te dempen. Of luister naar natuurgeluiden of een ander muziekje waar je lekker op functioneert. 
 • Vind je dit niet fijn, zoek dan een rustige plek op waar je je kunt afsluiten en focussen. 

Tip 3: Opruimen geeft orde en rust

Heb je een bureau dat helemaal vol ligt met spullen, papieren, overvolle agenda’s en to-do lijstjes? Begin eens met opruimen, want een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd. Hierdoor heb je een betere focus en ben je minder snel afgeleid. Ditzelfde geldt voor je huis, je kantoor, je slaapkamer en ga zo maar door. Veel rommel in je omgeving kan zorgen voor een snelle afleiding en dus minder focus.

Tip 4: Vol hoofd leegmaken 

Niet alleen spullen kun zorgen voor afleiding, ook een vol hoofd met gedachten kunnen je volledig uit je focus halen. Taken, ideeën, gebeurtenissen en zorgen in je hoofd die kunnen je doen afleiden. 

Wat kun je doen?

 • Maak een takenlijstje van de taken die belangrijk zijn en uitgevoerd moeten worden. Doe dit per dag, zodat je overzicht houdt in je planning. 
 • Begin elke dag met de kleine klusjes en taakjes en pak daarna de grote klussen op. Door de kleine taakjes eerst weg te werken, heb je meer focus voor de grote klussen. Begin je met de grote klussen, zul je merken dat de kleine klussen in je hoofd blijven malen en zorgen voor afleiding.
 • Schrijf leuke, inspirerende ideeën die opkomen gelijk in een schrift. Zo zijn ze direct uit je hoofd en is er meer ruimte voor focus. 
 •  Heb je spannende gebeurtenissen of zorgen die je continu afleiden? Praat erover met iemand waarbij jij je goed voelt. Dit kan een specialist zijn, maar ook een buurvrouw of een goede vriend of vriendin. Door je zorgen te delen, komt er meer ruimte in je hoofd. 
 • Wandel elke dag een half uurtje in de natuur en laat alles even van je afglijden, dit zorgt direct voor een leger hoofd en meer energie. 

Tip 5: Werk aan concrete doelen 

En ook dit is weer makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is een tip die je zeker verder gaat helpen. Uitstelgedrag kennen we allemaal wel, maar over het algemeen helpt je dat niet verder. Werk aan concrete doelen zonder dat je afgeleid bent. 

Hoe kun je werken aan concrete doelen zonder afleiding?

 • Zet per taak een timer en stel het in op de tijd die je nodig denkt te hebben om je doel(en) te behalen. Wees niet te streng voor jezelf, maar zorg wel dat het realistisch is. 
 • Heb je een belangrijke taak die dezelfde dag nog af moet? Begin daar dan eerst mee, anders blijf je er maar tegenaan hikken en dan komt uitstelgedrag weer om de hoek kijken. 
 • Heb je een taak die over een week af moet? Schrijf in je agenda elke dag een moment dat je eraan gaat werken. Zo voorkom je dat alles op het laatste moment moet.
Ben je snel afgeleid? Met deze 6 tips kun je het aanpakken

>>> Tips om doelen te behalen

Tip 6: Ontspan, relax en no stress … 

Misschien niet het eerste waaraan je denkt wanneer je een deadline of drukke planning hebt, maar wel een tips die je zeker mee moet nemen. Sterker nog … het is een van de belangrijkste tips die je op de juiste manier verder helpt. Zonder afleiding en met voldoende focus.

Wat kun je doen?

 • Plan tussen de drukte door even een kwartiertje ontspanning door een tijdschrift door te bladeren, een paar bladzijden van een boek te lezen of om niets te doen. Even tot rust komen geeft je nieuwe inzichten en energie om weer door te kunnen.
 • Maak een lekkere wandeling van een minimaal een kwartier en het liefst een half uur. Frisse lucht doet goed en geeft je nieuwe energie. Maar hey … laat dan wel je telefoon thuis of op je werk.
 • Maak het jezelf niet te lastig, leg de lat niet te hoog en zorg dat je realistische doelen hebt. Dan pas kun je zonder al te veel afleiding en focus aan de slag. Good luck!

>>> Wil je meer lifestyle inspiratie? We hebben een aantal makkelijk leesbare artikelen geschreven, met tips. Lees en laat je inspireren!

Ben je snel afgeleid? Met deze 6 tips kun je het aanpakken

Een gedachte over “Ben je snel afgeleid? Met deze 6 tips kun je het aanpakken

Geef een reactie