Het vinden van de perfecte job kan een lastige zoektocht zijn. Er is zó veel keuze. De één heeft zijn of haar roeping al gevonden op jonge leeftijd en de ander blijft jobhoppen. Daar is overigens niets mis mee, door te jobhoppen bouw je sneller een sterk netwerk op in verschillende branches. Máár, uiteindelijk is het natuurlijk fijner als je ergens lekker op je plek zit en weet: ‘dit is het!’. Wat voor baan past bij mij? 5 tips voor het vinden van de perfecte job!
Matchmaking
Maak een lijstje met branches en beroepen waarvan jij denkt: ‘Dit lijkt mij wel wat!’. Doe ook goed onderzoek naar de branches en beroepen. Maak daarna een lijstje met jouw talenten. Al zet je er honderd op papier, go for it! Koppel jouw talenten aan de branches en beroepen die je hebt opgeschreven. Is het een match óf een mismatch? Als je goed bent in verhalen bedenken en schrijven én je vindt het heerlijk om te doen, ben jij misschien wel een geboren copywriter! Ben je heel zorgzaam en graag onder de mensen? Wellicht past de zorg goed bij jou. Lijkt een IT traineeship je interessant? Neem dan eens kijkje bij Young Coders. Er kunnen misschien wel 10 goede matches uitkomen, niets mis mee want daar kun je wat mee. Tijdens het zoekproces valt er wel het één en ander af.
Wat voor baan past bij mij? 5 tips voor het vinden van de perfecte job!
Oriënteren is leren
Als je nog jong bent kun je tijdens een stage ontdekken of een bepaald beroep goed bij je past. In de puberteit vind je het vaak wel welletjes en ben je allang blij dat je – nog nét op tijd, een stageplek hebt gevonden. We kunnen het zelf beamen. Toch is het belangrijk om op jonge leeftijd al goed te oriënteren. De kans dat je op latere leeftijd nog niet weet wat je wil is dan een stuk kleiner.
Is jouw studietijd net voorbij? Stap bij bedrijven binnen die je aanspreken. Kijk goed rond en vraag eventueel of je een middagje mee mag draaien. Onder het mom van: ‘net afgestudeerd en het bedrijf lijkt je wáánzinnig’. 😉 Veel bedrijven kunnen dit wel waarderen. ‘Een brutaal mens heeft de halve wereld’. Doe je dit liever niet? Solliciteer gewoon! Wat heb je te verliezen? Als in je proefmaand blijkt dat het geen match is zoek je gewoon weer verder. Je bent op een slimme manier aan het oriënteren en op die manier komt er gegarandeerd iets op je pad.
Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden
Bepaal voor jezelf welke arbeidsvoorwaarden jij belangrijk vindt. Denk hierbij aan: de arbeidsduur, het salaris en aantal vakantiedagen. Vergeet ook de secundaire arbeidsvoorwaarden niet: reiskostenvergoedingen, verlofdagen, eventuele (deels) betaalde opleidingen en een auto van de zaak. Wil je binnen een grote organisatie werken? Of juist een kleinere organisatie? Als je dit weet, wordt het aanbod op de markt iets beperkter en is die ene perfecte job al dichterbij dan je denkt.
Zet je (online) netwerk in
Het klinkt cliché, maar netwerken brengt je altijd iets! Hoe meer mensen weten dat je op zoek bent naar een nieuwe job, hoe beter. Laat in een gesprek even vallen dat je een baan zoekt, wellicht heeft iemand de gouden tip voor je. Maak ook gebruik van LinkedIn! Je bereikt hierbij veel mensen en je kunt in een bericht precies beschrijven waar je naar op zoek bent.
Rock je sollicitatie
Heb je goed onderzoek gedaan? Jezelf georiënteerd op de markt? En al je wensen en eisen op papier staan? Dan weet je wat je wil en kun je de markt op. Niet letterlijk natuurlijk, mits je een beroep als markthandelaar prefereert. We geven je nog graag een aantal tips om jouw perfecte job binnen te slepen:
- Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent bij het sollicitatiegesprek, ongeveer 10 minuten. Zo geef je een goede indruk en laat je zien dat je graag op tijd bent.
- Neem een actieve en ontspannen houding aan tijdens het gesprek. Je laat zien dat je niet snel van je stuk te brengen bent en goed om kan gaan met spanning.
- Lees je goed in voor je sollicitatiegesprek. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt aangeven waarom je juist bij dat bedrijf wil werken en waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie.
- Neem je portfolio mee, indien van toepassing. Vooral bij creatieve functies ziet een bedrijf graag wat jij in huis hebt.
Wij hopen dat je met deze tips het antwoord op de vraag: ‘Wat voor baan past bij mij’, hebt gevonden! Heb jij nog andere handige tips? Laat het ons weten!
>> Met deze 5 kleine stapjes vergroot je je werkgeluk
>> 3 Manieren om meer vrijheid te creëren en toch geld te verdienen
Wat voor baan past bij mij? 5 tips voor het vinden van de perfecte job!