In 5 stappen je administratie op orde krijgen en houden 

De administratie is niet het allerleukste klusje om te doen, althans dat vinden de meeste mensen. Maar het is wel raadzaam om de boel te ordenen en bij te houden om een goed overzicht te hebben. Dit kan natuurlijk ook online in diverse programma’s, ideaal! Maar sommige dingen wil je gewoon printen en ordenen in ordner(s), zodat je het gemakkelijk en snel bij de hand hebt wanneer het nodig is. Heb je echt geen idee waar je moet beginnen om orde in de chaos te scheppen? Ik help je een eindje op weg met de volgende tips. In 5 stappen je administratie op orde krijgen en houden. Succes! 

1. Creëer een plek voor je administratie

Hier begint het allemaal mee. Door een goede plek te creëren om alles op te bergen, kun je gemakkelijk alles weer terug vinden. Koop bijvoorbeeld een kast waarin je alle papieren en ordners bij elkaar kunt bewaren. Hiermee voorkom je dat je overal moet zoeken op het moment dat je iets nodig hebt. Heb je gelijk een goede reden om een leuk nieuw (of tweedehands) kastje aan te schaffen. 

2. Sorteren kun je leren 

Meestal een behoorlijke klus, maar als het eenmaal gedaan is, ben je superblij met het resultaat. Wedden? Geef jezelf een schop onder de kont en ga de boel eens even flink uitzoeken en sorteren. Sorteer alle papieren, rekeningen, aankoopbonnen, facturen, garantiebewijzen en ga zo maar door. Voel je al ruimte in je hoofd? 😉

 

3. Wees kritisch 

Je kunt natuurlijk ook te veel bewaren! Ligt er post op de stapel of komt er (reclame)post binnen wat niet belangrijk is? Deze kun je natuurlijk gelijk bij het oud papier leggen. Dit scheelt een hoop uitzoekwerk en je doet er waarschijnlijk toch niets mee. Wil je eens kritisch door je financiële situatie gaan en de boel opschonen en ordenen, dan is een huishoudboekje wellicht iets voor jou. Hierin kun je alle inkomsten en uitgaven noteren en de boel eens flink onder de loep nemen.

>>> 6 Tips voor een beter inzicht in je financiën 

4. Ordners zijn een must 

Heb je eenmaal alle paperassen gesorteerd, dan is het tijd om alles netjes te ordenen in ordners. Heb je nog allemaal rapporten en diploma’s (van vroeger) die je graag wilt bewaren? Doe ze in diplomamappen. Bewaar facturen, aankoopbonnen en andere papieren in ordners en schrijf op het label van de ordner welke papieren erin zitten. Zo zie je gemakkelijk en snel wat de inhoud ervan is. Maak mappen aan voor bijvoorbeeld:

 • Bank
 • Werk
 • Zorgkosten 
 • Huis
 • Belastingdienst 
 • Studie
 • Auto 
 • Kinderen
 • Pensioen
 • Verzekeringen
 • Contracten
 • Aankoopbonnen/facturen/garantiebewijzen 
 • En misschien heb je zelf nog specifieke onderwerpen die je wilt aanvullen.

 

5. Plan een vast moment per week in 

Dit scheelt zoveel stress en tijd! Door elke week (eventueel een vaste dag) de post te ordenen, de rekeningen te checken/betalen en de ordners aan te vullen, creëer je rust in je hoofd en in je (financiële) administratie. Hiermee voorkom je bovendien dat alles opstapelt, rekeningen te laat worden betaald, je vervolgens geen overzicht meer hebt, snel bent afgeleid en vooral geen zin meer hebt om de boel uit te zoeken. Door wekelijks de administratie te ordenen, ben je minder tijd kwijt en wordt het ook een minder vervelend klusje. Probeer maar eens! 

Al deze stappen kun je ook perfect inzetten voor je online post en mails. Maak digitale mappen aan en sorteer alle post en mails in de desbetreffende mappen. Verwijder ongewenste mail en reclame direct, zodat je gelijk in kaart hebt wat belangrijk is. Heb jij nog toffe tips als aanvulling, laat het ons weten in de comments!

>>> Met deze 5 kleine stapjes vergroot je je werkgeluk 

 

In 5 stappen je administratie op orde krijgen en houden 

 

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d