Complimenten geven en ontvangen met een fantastisch spel

Complimenten, wat is het eigenlijk een raar woord. Enfin … je kunt complimenten geven en ontvangen. En of je nu complimenten geeft of krijgt, ze doen altijd iets met je. Toch vinden we het vaak lastig om ze te geven, maar ook zeker om ze in ontvangst te nemen. Wat is een (goed) compliment en hoe geef en ontvang je ze? Complimenten geven en ontvangen met een fantastisch spel, het complimentenspel is waardevol en een aanrader! 

Wat is een compliment?

Een compliment is een opmerking of waardering die je uitspreekt naar iemand om hem of haar oprecht positief te benaderen. Een compliment kun je aan iedereen geven en het kan gaan over hoe iemand eruit ziet, hoe iemand zijn of haar werk doet, het kan gaan over gedrag, over vriendschap, relaties en ga zo maar door. Denk bij het geven van een compliment wel na over de waarde ervan. Geef voornamelijk complimenten over inzet en minder over resultaat. 

Geven van complimenten

Geef jij wel eens een compliment aan iemand? Eigenlijk zouden we het veel vaker moeten doen, het geven van complimenten die positief versterken. Aan je geliefde, je kinderen, moeder, vader, collega en ga zo maar verder. Eigenlijk kun je zelfs een wildvreemde in de supermarkt een compliment geven. En echt … het is zo leuk om te doen. Dat tovert gelijk een smile op je gezicht en dat van de ontvanger. Wedden! Zullen we afspreken dat je dagelijks een compliment geeft aan iemand? Maar wel als het echt gemeend is natuurlijk! Het is gratis en het geeft een goed gevoel, dat wil je toch dagelijks ervaren en doorgeven?

Wat is een goed compliment?

Het geven van complimenten is natuurlijk superlief, maar het is wel van belang dat het ook daadwerkelijk de juiste boodschap overbrengt. Een goed compliment voldoet aan de volgende punten:

 • Geef altijd een compliment dat gemeend is en oprecht uit je hart komt. 
 • Geef het altijd vanuit de ik- boodschap, dus ‘ik vind dat jij …’
 • Een compliment is altijd positief geformuleerd.
 • Geef een compliment door waardering en bewondering uit te spreken.
 • Maak het persoonlijk en vul het aan met concrete voorbeelden of situaties. 

>>> Bekijk nog meer positieve boodschappen en laat je inspireren

 

Complimentenspel is meer dan alleen een simpele beloning

Vind je het lastig om de juiste woorden te vinden om een compliment weg te geven? Dan is het complimentenspel superleuk en echt een aanrader! Het complimentenspel heeft 80 positieve kaartjes met complimenten en is voor iedereen die houdt van positiviteit en een (glim)lach! Het doosje vol liefde en een goed gevoel is leuk voor groot en klein en perfect thuis, op het werk of met vrienden te spelen. Het spel is ook een aanrader om op scholen in te zetten om kinderen, maar ook leerkrachten meer dan alleen een simpele beloning te geven. 

Het complimentenspel:

 • brengt vreugde en plezier. 
 • brengt elkaar in verbinding.
 • geeft jou en de ander een gevoel van meerwaarde. 
 • stimuleert een positief zelfbeeld, mensbeeld en wereldbeeld.
 • leert je positief kijken naar een ander.
 • draagt bij een aan positieve omgeving.

Maak van het complimentenspel een complimentenpot en pak het er regelmatig bij. Breng bijvoorbeeld de gesprekken op gang aan de keukentafel met de kids, tijdens een gezellige bbq met vrienden of sluit het pittige werkoverleg met collega’s op een positieve manier af met het complimentenspel. Zo gaat iedereen met een goed gevoel naar huis. Het spel geef meer diepgang en geeft gelijk een positieve vibe! Want we weten allemaal prima te vertellen wanneer iets niet lekker loopt, maar laten we ook vooral de dingen die wel goed gaan positief benaderen. 

Hoe neem je complimenten in ontvangst?

Tja, dat is soms wel een struggle. Want als iemand iets aardigs en waardevols over ons zegt, dan zijn we snel geneigd het weg te wuiven en te zeggen dat het allemaal wel meevalt. Toch? We houden niet zo van al die veren in ons achterste en al helemaal niet wanneer het ongemakkelijk wordt of voelt. Maar toch … als het gemeend en oprecht is, mag je juist bedanken voor de mooie woorden. Want stiekem is het wel leuk om ze te krijgen, je voelt je er blijer, sterker en zekerder van. Door een compliment te ontvangen voel je je gezien, erkend en gewaardeerd. Neem ze in ontvangst, bedank hartelijk en geef gerust een compliment terug. Geluk moet je namelijk delen om te kunnen vermenigvuldigen. 

>>> Lees ook: 10 Handige en simpele tips voor een gelukkig kind

>>> 7 Tips naar meer geluk en minder angst en stress

Complimenten geven en ontvangen met een fantastisch spel

3 reacties op “Complimenten geven en ontvangen met een fantastisch spel”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: