5 Tips om meer voor jezelf op te komen 

Het kan soms best lastig zijn om voor jezelf op te komen. Het is natuurlijk veel gemakkelijker om dit niet te doen en de situatie te laten voor wat het is. Maar hey hallo … jij bent jij en je bent ook een persoon met het hart op de juiste plaats, dus waarom zou je niet gewoon wat meer voor jezelf op durven komen? Op je werk, in relaties en met vriendschappen. Ja ik weet het, het is af en toe moeilijk, maar wanneer je het doet en steeds vaker doet, ga je het nog leuk vinden ook. Met deze 5 tips om meer voor jezelf op te komen hoop ik je te inspireren en hoop ik dat je vaker voor jezelf kiest, assertiever wordt en nog meer je eigen koers durft te varen. Je kunt het!

Tip 1: Leer van jezelf houden

Klinkt lekker zweverig hè! Maar wanneer je goed in je vel zit, jezelf respecteert zoals je bent en weet dat je van waarde bent, gaat assertief zijn je gemakkelijker af, dan wanneer je dit allemaal niet voelt. Heb je al van jezelf leren houden (mooi onderwerp voor een blog) de afgelopen tijd of ben je van nature al helemaal happy met jezelf, dan heb een flinke voorsprong. Heb je dit nog niet, dan is er werk aan de winkel om eerst van jezelf te leren houden. Het is namelijk een van de belangrijkste stappen om meer voor jezelf op te durven komen. 

 

Tip 2: Nee is ook een antwoord 

Ben je altijd iedereen aan het pleasen, vind je veel dingen leuk (herkenbaar) en durf je nooit nee te zeggen? Voor velen vast herkenbaar! En ook al is alles leuk en met een goede bedoeling, soms is nee zeggen echt even nodig. Om je eigen grenzen te bewaken of omdat je het eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt. Nee is namelijk ook een antwoord. Misschien is niet iedereen van je gewend dat je vaker nee zegt, maar denk erom … alles went! 😉 Je kunt natuurlijk ook op een goede communicatieve manier uitleggen waarom het een nee is. Of soms ook gewoon niet, nee is nee. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, wanneer iemand bijvoorbeeld in nood is of wanneer je iemand graag uit de brand wilt helpen. Maar daar voel je je dan vaak ook goed bij, zonder dat je aan het pleasen bent.

>>> Langzamer leven en meer genieten? Dan kan!

Tip 3: Parkeer schuldgevoelens

En dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar vaak moet je je schuldgevoel echt even ergens anders parkeren dan in je hoofd. Vaak zeggen we ja uit schuldgevoel, omdat we anderen graag helpen of omdat we het vervelend vinden om het woordje nee te gebruiken. Toch doen! Je kunt aangeven dat je het vervelend vindt dat je nee moet zeggen, iets moet afzeggen of je je ergens niet mee wilt bemoeien, maar blijf wel duidelijk en correct en geef schuldgevoelens geen kans. Probeer het maar eens, je krijgt er een trots gevoel van en het geeft je veel meer vrijheid en regie over je eigen leven.

Tip 4: Oefening baart kunst 

Ga altijd in kleine stapjes te werk. Je kunt ook aangeven bij je beste vriend, vriendin, moeder, vader, broer of zus dat je wilt werken aan je assertiviteit en dit met hen bespreken en eventueel ook oefenen. Zij zijn je beste maatjes en kunnen het van jou wel hebben. Ga steeds een klein stapje verder. Het heeft tijd nodig, geef en gun jezelf die tijd. Door te blijven oefenen, blijf je groeien. 

 

Tip 5: Extra hulptroepen

Vind je het na het lezen van bovenstaande tips nog lastig om voor jezelf op te komen? Misschien is een assertiviteitstraining dan wel iets voor jou om te volgen. Tijdens deze training leer je:

  • duidelijk je grenzen aan te geven.
  • je zelfvertrouwen te vergroten.
  • om prettiger samen te kunnen werken.
  • minder stress te ervaren. 
  • beter en duidelijker communiceren. 
  • weerbaarder te worden. 
  • bewuster te worden. 
  • feedback te ontvangen. 
  • meer voor jezelf op te komen.

Heb je na het lezen van deze 5 tips om meer voor jezelf op te komen nog vragen, tips of heb je feedback … daar staan we altijd voor open. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen en route om meer voor jezelf op te komen. 

>>> 6 Simpele selfcare tips voor extra ontspanning

>>> Wil je meer geestelijke en lichamelijke balans, we hebben tips voor je

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d