Altijd druk? Zo vind je meer rust in je drukke agenda

In een tijd waarin we altijd maar aan willen staan, druk willen zijn en de agenda’s bomvol willen plannen, is rust in je drukke agenda een fijne tegenhanger en o zo belangrijk! En heb je het trouwens gelezen? Er staat 3x het woordje willen in de zin, want we willen het zelf, maar we moeten natuurlijk niets! We kunnen ook gerust een keer NEE zeggen, maar ja … we zijn enthousiast en het is allemaal zo leuk dat we geen NEE willen zeggen. Enfin, we doen ons dit allemaal zelf aan en ik moet je bekennen, ik geniet er dubbel en dwars van. Want ik maak tijd voor die tegenhanger met elke dag fijne wandelingen en een koffiemomentje in de hangmat. Ben jij altijd druk? Zo vind je meer rust in je drukke agenda. Om op te laden en die drukke agenda aan te kunnen. DOEN!

Hoe druk zijn we nu eigenlijk?

We roepen allemaal dat we altijd en elke dag maar druk druk druk zijn, maar hoe druk zijn we nu eigenlijk? De een heeft een drukkere planning dan de ander, maar als je echt druk bent, dan heb je ook geen tijd om uren te scrollen op social media toch? Kijk maar eens op je telefoon hoe lang je daar per dag schuldig aan bent. Een uur, twee uur, drie uur of meer? Moet je eens kijken hoe je deze uren anders kunt inzetten. Productiever kunt inzetten of juist niet door helemaal niets te doen en deze loze uren te gebruiken om lekker te wandelen of op de koffie te gaan bij vrienden. Ineens heb je zeeën van tijd. Just try!

 

Onderzoek waarom je zo druk (wilt) zijn

Dit vind ik een interessant punt. Ga bij jezelf na waarom je zo druk bent of wilt zijn. Wil je niets missen, wil je dat iedereen ziet of denkt dat je altijd bezig bent en een leuk leven hebt? Doe je het uit angst om mensen te verliezen of juist omdat je de touwtjes zelf in handen wilt houden, grip wilt hebben, weg wilt lopen voor andere dingen of wil je jezelf of een ander iets bewijzen? Vraag jezelf dat eens af. Soms worden dingen daardoor helder en heeft het ‘altijd druk zijn’ een andere reden en kom je tot inzicht dat rust op zijn tijd juist heel hard nodig is. 

 

Soms moet je keuzes maken 

Je kent het vast wel: meerdere afspraken op een dag, vliegen van hot naar her en aan het einde van de rit totaal opgebrand zijn. Herkenbaar? Ik denk voor iedereen wel een puntje van herkenning. Probeer steeds prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Je kunt onmogelijk overal aanwezig zijn. Heb je een drukke week, maar moet je van jezelf minstens 2 keer in de week in de avond sporten? Ruil die sportavond maar een weekje in voor elke dag een klein wandelingetje in je buurt. Zo blijf je fit en energiek, maar kost het je even minder tijd dan wanneer je heen en weer naar de sportschool moet. Vind je het juist een heerlijke tegenhanger van het druk zijn? En vind je het prettig om even je hoofd leeg te maken en energie op te slurpen? Dan lekker gaan natuurlijk! Maak keuzes die goed voelen voor jou, niets moet!

 

De volgende punten kun je wellicht aanpakken om je tijd beter te benutten:

 • Wees bewust en verminder je telefoongebruik. Check elke dag hoe lang je erop zit of beter nog, probeer een tijd in te plannen om je telefoon te checken. Voor je het weet zit je weer een uur op een account te scrollen met lieve schattige hondjes, grappige flaters of heerlijke zonnige bestemmingen waar je eigenlijk op dat moment geen boodschap aan hebt. 
 • Wellicht kun je je werktijden aanpassen en anders indelen. Er gaat vast een hoop tijd verloren bij de koffieautomaat, bij je collega op kantoor of wanneer je veel thuiswerkt en allerlei afleidingen om je heen hebt. Probeer productief te werken, zodat je meer tijd over kunt houden om tijd te nemen om jezelf op te laden.
 • Ga niet van alles op je hals halen terwijl je er eigenlijk geen tijd en geen zin in hebt. Hey hallo … het is jouw leven en er is niemand die zegt hoe jij dat moet invullen. Doe de dingen waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt en zorg dat het energielevel op peil blijft door ook je rustmomenten te blijven plannen. 
 • Meer, meer en meer willen! Stop daarmee en wees blij met hoe het is en gaat. De ene dag, week of maand gaat beter dan de andere. Wees happy met hetgeen je doet en hebt. Meer, meer, meer betekent druk, druk en nog drukker en is echt niet zaligmakend. 

Een paar handige tips

Pas deze handige tips gemakkelijk en elke dag toe om meer rust in je drukke agenda te krijgen:

 • Plan elke dag een wandeling van een half uurtje in de groene natuur.
 • Zet een hangmat met standaard in je tuin en geniet elke dag van een kleine powernap of een koffiemomentje. Wieg zachtjes heen en weer in de hangmat en je bent binnen no-time opgeladen. 
 • Neem twee keer per dag een kwartier koffiepauze naast je lunchpauze. 
 • En luister in je pauze naar je favoriete muziek en ga niet scrollen op je telefoon. 
 • Lees elke dag een hoofdstuk uit een boek waar je blij van wordt en waar je van ontspant. 
 • Komt het telefoontje of appje even niet uit? Laat het even gaan en reageer of bel later terug. 
 • Bouw altijd extra tijd in voor plannen, afspraken, projecten of werkzaamheden. Door extra marge in te bouwen, krijg je meer lucht en heb je zelfs soms tijd over om die in te vullen zoals jij wenst. Wanneer je elke keer tijd tekort komt, lever je ook elke keer weer een stukje van je energie in. 

Ik hoop dat je meer tijd voor rust in je agenda blokt om minder druk, maar juist productiever, actiever en energieker de dag door te komen. Je hebt geen leven gekregen om altijd en alleen maar aan te staan en druk te zijn. Geniet van de kleine dingen! 

>>> 6 Simpele selfcare tips voor extra ontspanning

>>> 5 Tips om langzamer te leven en meer te genieten

Altijd druk? Zo vind je meer rust in je drukke agenda

2 reacties op “Altijd druk? Zo vind je meer rust in je drukke agenda”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: