5 Tips om langzamer te leven

Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze meer willen genieten van het leven en minder druk willen zijn. Maar meestal wordt dit gezegd als goed voornemen na een heerlijke vakantie, nadat een dierbare is overleden of wanneer we, zoals nu allemaal veel thuis zijn, meer tijd hebben om na te denken. Meestal zie je ook dat men de neiging heeft om de agenda op te vullen met allerlei activiteiten om maar meer te willen genieten. Maar meestal heeft dit juist een tegengesteld effect. Langzamer leven geeft je een andere kijk op genieten. Genieten van binnenuit, vanuit het hart en met minder! Check deze 5 tips om langzamer te leven.

1. Less is absolutely more

Door je agenda minder vol te proppen maak je meer tijd voor minder dingen. Minder doen, maar meer genieten… that’s the spirit! Je bent veel bewuster bezig met wat je aan het doen bent en daardoor kun je ook dingen beter afwerken met volle focus.  Plan dus gerust een paar blanco momenten in je agenda. Vertraag…… en begin VANDAAG!

2. Geniet met al je zintuigen

Langzamer leven zorgt er ook voor dat je al je zintuigen optimaal gebruikt. Je merkt zoveel mooie kleine dingen op die je anders niet ziet, niet ruikt en niet hoort. Een stukje bewustwording is zo gek nog niet! Het verruimt je blik, het zet automatisch alle belangrijke dingen in je omgeving op nummer 1 en je geniet veel meer van de kleine dingen. Probeer het maar eens.

5 Tips om langzamer te leven less
Less is more!

3. Ga de natuur in

Een wandeling maken in de natuur krijgt plots een andere dimensie wanneer je alle tijd neemt om dit te doen. De kleuren, geuren en geluiden… ze geven je een instant geluksgevoel. Ga dus gerust een ommetje maken in het bos, loop een klompenpad (aanrader!) of maak een wandeling op de hei. Je kunt samen gaan wandelen, maar doe ook eens een rondje alleen. Zie je een bankje? Ga even lekker zitten en luister naar de geluiden om je heen en doe even helemaal niets. Ben je niet zo van het wandelen? Pak de fiets en ga lekker een uurtje langzaam en doelloos in de rondte fietsen. Je komt helemaal voldaan en opgeladen terug.

Buitengeluk!

4. Gun jezelf een rustmomentje

Heb je steeds de neiging om steeds terug te vallen naar het versnellen en alles vol te plannen? Stop daar eens mee! De enige die verantwoordelijk is voor die drukke en overvolle agenda ben je toch echt zelf. Er zijn altijd wel honderd redenen te bedenken om het jezelf niet te gunnen: iemand anders heeft je nodig, je kunt beter ‘nuttige’ zaken doen, er liggen dingen op je te wachten, kinderen moeten naar sport, door naar muziekles en ga zo maar door. Leg de lat niet te hoog, maar laat gerust alle ballen een keer flink kletteren. Dat geeft zo’n fijn gevoel! Doe af en toe alsof je vakantie hebt, pak een fijne hangmat, hang die in de boom of in huis aan een muur met haken en ga eens een poosje staren naar de lucht of in de ruimte. Genieten is toegestaan, pak dat rustmomentje!

5 tips langzamer te leven
Lekker hangen

5. Leef zo min mogelijk op tijd

Probeer zoveel mogelijk de klok te ontwijken. Klinkt misschien gek, maar ik heb niet eens een klok in huis hangen. Maar ik vind het heerlijk! Je voelt je minder opgejaagd en de tijd heb je altijd bij de hand op de telefoon als het nodig is. Dat geeft zo’n fijn en rustig gevoel. Sta af en toe eens op uit je bed wanneer je zin hebt, eet wanneer je zin hebt en slaap wanneer je zin hebt. Het zorgt er gelijk voor dat je langzamer en bewuster leeft zonder dat je continu op die tikkende klok let. De wijzers van de klok lopen toch wel, ook zonder dat hij in je huis hangt. Vertraag…  again and again!

>>> Waarom niets doen juist heel goed voor je is

Plan blanco dagen in je agenda!
Ben jij het boompje of de snelweg?

2 reacties op “5 Tips om langzamer te leven”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: