Pas deze 4 tips toe voor een betere nachtrust

Heb je moeite met in slaap komen of word je vaak wakker in de nacht? Dit kan natuurlijk een keer voorkomen. Geen paniek! Tenzij je het een lange tijd achter elkaar ervaart. Je voelt je de volgende dag misschien nog moe en totaal niet uitgerust, bent sneller prikkelbaar, hebt moeite met concentreren en kunt je moeilijk focussen. Pas de volgende 4 tips toe voor een betere nachtrust, zodat je overdag beschikt over voldoende energie. 

1. Fijne slaapplek

Een fijne slaapplek is absoluut van belang voor een goede nachtrust. Ditzelfde geldt ook voor een goed bed en een comfortabel matras. Misschien is je matras wel een keer aan vervanging toe? Of is de lattenbodem van je bed na jaren toe aan een nieuwe? Neem je slaapplek goed onder de loep, want dat is het begin van een goede nachtrust. Vergeet ook de volgende tips niet in de slaapkamer toe te passen:

  • Dimbare verlichting is ideaal op de slaapkamer. Zo kun je overdag als je extra licht nodig hebt kiezen voor felle verlichting en voordat je gaat slapen het licht dimmen. 
  • Heb je wel eens van pillow sprays (kussen sprays) gehoord? Deze zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. De pillow spray met lavendelgeur is ideaal om op je kussen te sprayen voordat je gaat slapen. Het heeft namelijk een ontspannende en rustgevende werking. 
  • Verduisterende gordijnen laten weinig tot geen licht de slaapkamer binnen, waardoor je beter kunt slapen en doorslapen. Zeker een must wanneer je nachtdiensten moet draaien en overdag moet slapen. 

 

2. Laat je niet gek maken 

En daarmee bedoelen we dat je best een keer wakker mag zijn in de nacht of een keer moeilijk in slaap kunt komen. Laat je niet direct gek maken door het idee dat je een slaapprobleem hebt. Soms is het goed om te aanvaarden dat je een keer een nacht minder goed slaapt, zonder dat het gelijk een probleem wordt. Door de focus op het ‘niet slapen’ te leggen, wordt de angst van het niet slapen groter, waardoor je in een soort spiraal terecht kunt komen. Raak vooral niet gefrustreerd, dit werkt juist averechts!

Als je gaat piekeren wordt je brein actief waardoor het extra moeilijk wordt om weer in slaap te komen. Maar ditzelfde geldt ook voor het wegduwen van al dat gepieker en die eindeloze gedachten. Dit geeft je brein namelijk ook een seintje om in actie te komen. Laat het gaan, het piekeren mag er zijn. Door je er tegen te verzetten wordt het alleen maar lastiger om de slaap te vatten. Door het los te laten en de volgende avond/nacht een nieuwe poging te doen, ligt de focus niet op het niet kunnen slapen en de angst daarvoor, maar juist op de nieuwe kans die er voor je is.  

3.  Rustig wakker liggen

Wees niet direct bang dat je een gigantisch slaaptekort krijgt. Je lichaam rust ook uit wanneer je lekker rustig in bed ligt. Heb je moeite met rustig in bed liggen? Luister door een koptelefoon of AirPods naar relaxte natuurgeluiden en beeld je in dat je even helemaal alleen in de natuur wandelt. Zorg ook voor voldoende ventilatie in de slaapkamer en zet een raam op een kier. Dit zorgt voor meer zuurstof en een betere nachtrust.

 

4. Wat kun je nog meer doen?

Wie goed slaapt, wordt uitgerust wakker en voelt zich lekkerder in zijn of haar vel. Maar wat is goed slapen? Luister de podcast van SamenGezond en luister naar de feiten, fabels en handige tips voor een betere nachtrust. Je kunt ook luisteren naar slaapmeditatie of een paar bladzijden uit een boek lezen als jou dat helpt. Doe vooral wat goed voelt voor jou.

>>> Nog meer tips voor een goede nachtrust

>>> Beste tijdstip om te gaan slapen met tips voor een fijne nachtrust

Pas deze 4 tips toe voor een betere nachtrust

2 reacties op “Pas deze 4 tips toe voor een betere nachtrust”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: