6 Belangrijke kampeertips voor beginners

Wil je een keer kamperen, maar heb je geen idee of het bij je past? Kamperen kun je leren! Het geeft je vrijheid, je hebt je eigen uitrusting bij je en het is ook nog eens veel goedkoper dan andere luxe vakanties. Maar waar moet je allemaal aan denken wanneer je gaat kamperen? Met deze 6 belangrijke kampeertips voor beginners wordt het gegarandeerd genieten! 

1. Kampeerspullen lenen 

Wel zo handig wanneer je nog niet weet of kamperen helemaal je ding is. Probeer zo veel mogelijk spullen te lenen of tweedehands te kopen. Je kunt natuurlijk ook je eigen spullen van huis meenemen. Het zou zonde zijn als je alles nieuw koopt en je er na een keer kamperen beseft dat het toch niet helemaal bij je past. Je hebt namelijk best veel spullen nodig. Uiteraard afhankelijk of je in een tent, vouwwagen of caravan/camper gaat kamperen. De volgende basisitems zijn belangrijk:

 • Kooktoestel/skottelbraai, waterkoker, koffieapparaat 
 • Kookgerei (vergeet vooral geen schaar)
 • Voorraadkastje 
 • Servies en bestek
 • Zaklampen/lampen
 • Stoelen + tafel
 • Koelbox 
 • Beddengoed 
 • Watertank
 • Vuilwatertank caravan / camper/ vouwwagen 

Bekijk een volledige en uitgebreide kampeer checklist

 

2. Goede en comfortabele slaapplek 

Absoluut belangrijk in je vakantie is een goede slaapplek. Je gaat op vakantie om uit te rusten en bij te tanken en dan wil je niet een paar weken op een luchtbed liggen dat weinig comfort biedt. Kies voor een goede en vooral comfortabele slaapplek, zodat je lekker kunt slapen en vooral uitgerust wakker wordt. Laat je desnoods adviseren door doorgewinterde kampeerders of ga naar een kampeerwinkel. Een goede en comfortabele slaapplek is absoluut geen slechte investering. 

3. Oefening baart kunst

Een absolute aanrader is om thuis of in je omgeving te oefenen met het opzetten van de tent, vouwwagen of voortent. Niets is vervelender dan op je accommodatie aan te komen en geen idee te hebben hoe het werkt. De overbuurman vindt het vast fantastisch om het vanuit zijn stoeltje eens rustig te bekijken (want hey, wat zou jij doen?), maar het schaamrood op de kaken kun je voorkomen door thuis alvast een keer of vaker te oefenen met het opzetten/uittesten van je accommodatie. De voorpret is ook superleuk!

 

4. Boek je bestemming 

Weet je al waar de reis naartoe gaat? Boek dan vooraf je bestemming om teleurstelling te voorkomen. Wil je liever vrij zijn om te gaan en staan waar je wenst? Dan kun je ook op de bonnefooi kamperen, maar dan heb je niet altijd overal plek en loop je het risico dat je ergens moet overnachten waar je eigenlijk niet wilt. 

Vergeet de volgende belangrijke papieren niet mee te nemen:

 • Reisbescheiden 
 • Paspoorten en ID-bewijzen
 • Rijbewijzen
 • Kentekenbewijzen 
 • Verzekeringspapieren auto (+ evt. caravan/camper/vouwwagen)

Lees thuis ook alvast de regels door van het land en de camping waar je gaat kamperen. 

5. Neem eten en drinken mee onderweg 

Zeker wanneer je op de bonnefooi gaat reizen, is het wel zo handig om eten en drinken mee te nemen onderweg. Stel dat het bijvoorbeeld tegenvalt om een camping te vinden en je pas laat op een camping aankomt en er geen winkels meer open zijn. Dan heb je in ieder geval eten en drinken bij je. Ook handig wanneer je een poosje in de file komt te staan onderweg. In een caravan/camper kun je bijvoorbeeld kiezen voor een watertank 5000 liter. Hierin kun je alvast een voorraadje water opslaan voor onderweg, maar tank hem pas volledig vol met water op je bestemming. Scheelt je namelijk een hoop gewicht, trekkracht en benzine/diesel. 

6. Vraag advies 

Wellicht heb je vrienden en/of kennissen in je omgeving die regelmatig kamperen. Je kunt hen ook om advies vragen wat je allemaal nodig hebt en waaraan je moet denken wanneer je gaat kamperen. En misschien kun je samen gaan kamperen, dan heb je altijd hulptroepen in de buurt en het is natuurlijk ook veel gezelliger om samen te kamperen. 

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: