Wil je graag op een gezonde en verantwoorde manier afvallen? Maar heb je al van alles geprobeerd? Heb je wel eens gehoord van afvallen met keto? Misschien is dit iets voor je. Afvallen met een keto dieet, hoe werkt het? Dat gaan we je uitleggen. Dit zijn de voor- en nadelen van een keto dieet.
Wat is een keto dieet?
Het keto dieet wordt ook wel ketogeen dieet genoemd en wordt tegenwoordig steeds populairder. Bij het ketogeen dieet wordt er met name ingezet op vetrijke voeding en niet alleen op het eten van koolhydraatarme voeding. Vetrijke voeding eten tijdens een dieet klinkt misschien tegenstrijdig, maar het helpt juist de vetverbranding te stimuleren. Je lichaam heeft weinig koolhydraten tot zijn beschikking en daardoor gaat je lichaam op zoek naar een andere energiebron om de vetverbranding in te zetten.

Hoe werkt een keto dieet?
Een ‘normaal’ voedingspatroon bestaat grotendeels uit koolhydraten. Je lichaam maakt insuline aan nadat je koolhydraten hebt gegeten en dit is nodig om glucose uit je bloedbaan te transporteren naar cellen in je lichaam om hier energie uit te kunnen halen. Je lichaam wordt aangespoord om de glucose in je lichaam af te breken en zo vet te verbranden. Met het keto dieet eet je vooral gezonde vetten en beperk je de inname van koolhydraten. Je lichaam krijgt een signaal om het vetrijke voedsel te verbranden, omdat er weinig glucose in je lichaam aanwezig is. Tijdens de vetverbranding komen er ketonen vrij die je voorzien van de nodige energie. Om te controleren of je in ketose bent, kun je gebruikmaken van ketose urine test strips. Met deze strips zie je eenvoudig of er ketonen aanwezig zijn in jouw urine. Hiermee kun je testen of je voedingspatroon in orde is.
Wat zijn de voordelen van een keto dieet?
Je hebt misschien al verschillende diëten gevolgd en ondertussen weet je eigenlijk niet meer wat jou nu wel helpt. De meningen zijn overigens verdeeld over het keto dieet, dus kijk goed of het bij je past. De volgende voordelen worden genoemd door de experts van Keton1.nl.
- Verbranding van vet wordt snel in werking gezet.
- Na enkele dagen tot weken heb je meer energie en een betere concentratie.
- Je hebt minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel, dus op den duur veel beter en langer vol te houden.

Zijn er ook nadelen van een keto dieet?
Naast voordelen zijn er ook enkele nadelen te bespeuren van het keto dieet.
- In het begin kan een keto dieet best wel even pittig zijn om vol te houden.
- In het begin kan er een vermoeid en misselijk gevoel optreden. Maar dit is normaal, want je lichaam moet wennen aan inname van andere voedingsmiddelen en aan de andere manier van vetverbranding. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld extra elektrolyten te gebruiken. Hierdoor voorkom je een disbalans in je elektrolyten huishouding.
- Het klopt dat een keto dieet even wennen is, maar na een paar dagen wil je niet meer anders, omdat je bruist van oneindig veel energie. (eigenlijk een voordeel dus!)
- Een keto dieet heeft meer tijd nodig. Het kan een paar dagen tot weken de tijd in beslag nemen voordat je lichaam eraan went.
Keto recept: Verse groente lasagne
Boodschappenlijstje 4 personen:
~ olijfolie (1 eetlepel) ~ 1 teentje knoflook ~ 350 gram rundergehakt ~ 800 gram verse fijngesneden plakken groenten, zoals tomaat, paprika, rode ui en prei ~ passata saus ~ 2 courgettes in plakken ~ verse kruiden ~ peper
Bereiding:
Verwarm de oven alvast voor op 200 °C. Leg daarna de gesneden groenten op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met olijfolie en laat het even grillen. Verhit ondertussen olijfolie in de pan en fruit de fijngesneden knoflook 1 minuutje aan op middelhoog vuur. Voeg vervolgens het gehakt toe en rul het totdat het gaar is. Daarna de passata saus toevoegen en laten pruttelen totdat het zachtjes kookt. Schep de saus onder in de ovenschaal en leg de gegrilde groenten in een cirkel bovenop de saus en bak de lasagne in ongeveer 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Maak het af met peper en verse kruiden en voilà … aan tafel!

Dit is een inspirerend artikel en niet bedoeld om je aan te sporen tot een dieet of afvallen. Overigens werken alle diëten op een andere manier en zijn afhankelijk van diverse factoren.
