10 Tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust heb je meestal zelf in de hand, maar soms lukt het gewoonweg niet om in slaap te komen of om lekker door te slapen. En voldoende slaap is nou juist essentieel, voor iedereen! Zonder voldoende slaap worden we moe, kunnen we ons niet goed concentreren, zijn we snel geïrriteerd en raken we compleet uitgeput. We hebben 10 handige tips voor een goede nachtrust voor je op een rijtje gezet die je wellicht kunnen helpen om lekker (door) te slapen. Sweet Dreams!

1. Wees matig met alcohol

Nuttig geen of weinig alcohol twee uur voordat je gaat slapen. Alcohol is namelijk niet bevorderlijk voor de nachtrust. Het is misschien wel verleidelijk om een slaapmutsje te nemen, wanneer je niet lekker kunt slapen, maar het werkt juist vaak averechts.

2. Wees matig met koffie

Koffie vlak voor het naar bed gaan is niet heel verstandig. Het bevat cafeïne en dat kan het slapen bemoeilijken. Je kunt beter een kop koffie zonder cafeïne nemen of een lekkere kop warme melk. Sommige mensen kiezen ‘s avonds voor een kop thee i.p.v. koffie, maar wist je dat veel theesoorten ook cafeïne (ook wel theïne genoemd) bevatten? Dit heeft hetzelfde effect als koffie met cafeïne, dus als je een kop thee wilt drinken voor het slapen gaan, kies dan voor cafeïnevrije thee of neem een kopje verse kamillethee.

3. Voldoende beweging

Zorg voor voldoende beweging! Zelfs na een lange werkdag is het heerlijk om even te ontladen en een lekkere wandeling te maken door de natuur. Of begin je dag juist met een frisse ochtendwandeling. Door regelmatig te bewegen, wordt het hart sterker en verbetert de conditie van je longen, waardoor de maximale hoeveelheid zuurstof die het lichaam kan opnemen en gebruiken, toeneemt. Dit bevordert tevens de nachtrust, dus hop hop, schoenen aan en gaan!

4. Comfortabel beddengoed

Heel belangrijk! Zorg voor lekker en comfortabel beddengoed! Een katoenen dekbed is licht, luchtig en lekker fris. Deze dekbedden voelen niet zwaar, zorgen voor optimale ventilatie en werken bovendien vochtabsorberend. Ideaal om transpiratievocht op te nemen, zeker wanneer je veel last hebt van nachtelijk zweten. In de zomer ligt een katoenen dekbed koel en in de winter biedt het warmte en geborgenheid. Een katoenen dekbed is perfect om het hele jaar door te gebruiken. Maar vergeet vooral ook een goed hoofdkussen niet. Niets is fijner dan met je hoofd op een goed en comfortabel hoofdkussen te liggen. Bovendien kan een goed hoofdkussen nek- en schouderklachten verminderen. Comfortabel beddengoed en een goed hoofdkussen dragen bij aan een goede nachtrust.

5. Kies voor vaste slaaptijden

Kies voor een slaapritme door vaste slaaptijden aan te houden. Je lichaam gaat daar vanzelf aan wennen. Als je elke dag op verschillende tijden naar bed gaat, kan dit ervoor zorgen dat je lichaam uit balans raakt. Je kunt natuurlijk best een keer een uitschieter hebben, maar doe je dit met regelmaat dan is het lastiger om bij te tanken en je uitgerust te voelen. De nachtrust kan hierdoor namelijk behoorlijk verstoord raken.

6. Maak het lekker donker

We gaan gelukkig weer richting de zomer. In de zomer is het langer licht buiten en ook ‘s morgens is het weer vroeg licht. Zorg dat de ruimte waarin je slaapt lekker donker is, zodat het inslapen niet wordt bemoeilijkt of je juist te vroeg wakker wordt van het licht. Maak het lekker donker in je slaapkamer, het zorgt voor een betere nachtrust.

7. Zorg voor voldoende ventilatie

Super belangrijk! Voldoende ventilatie is een must voor een goede nachtrust. Laat altijd een raam op een kiertje staan, dat zorgt voor frisse lucht en een goede luchtvochtigheid op de slaapkamer. Goede ventilatie zorgt voor extra zuurstof in de ruimte, wat weer een positief effect heeft op de nachtrust. Ventileren dus!

8. Volledig ontspannen

Zorg dat je ontspannen bent voordat je gaat slapen. Neem een lekker warm bad, een heerlijke douche of doe wat yoga-oefeningen. Lees een boek of blader een tijdschrift door, maar kijk geen televisie en scroll niet meer op je telefoon voordat je gaat slapen. De oplichtende schermen kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap kan komen.

9. Geen zware maaltijden nuttigen

Nuttig geen zware maaltijden laat op de avond of vlak voor het slapen gaan. Zware maaltijden of gekruid voedsel kunnen bijvoorbeeld vervelende klachten geven in je maag waardoor je niet in slaap kunt komen.

10. Houd je voeten lekker warm

En de laatste van de 10 handige tips: heb je (snel) last van koude voeten? Warm je koude voeten dan zeker even op voor het slapen gaan door een voetenbadje te nemen of lekkere warme wollen sokken aan te trekken. Wol is luchtig, neemt vocht op, ventileert en maakt je voeten warm. Warme voeten helpen je lichaam om makkelijker in slaap te komen, dus trek aan die geitenwollen sokken.

>>> Nog meer Health tips en inspiratie <<<

Ook groene planten zorgen voor meer zuurstof in de ruimte waardoor je beter kunt (in)slapen.

 

6 reacties op “10 Tips voor een goede nachtrust”

  1. Ik sta er helemaal achter,maar voor het slapen gaan een ommetje maken en het raam op een kier is in de wijk waar ik woon niet te doen met al die VIEZE OPENHAARDEN. Dit is echt verschrikkelijk. Wij moeten om goed te slapen s’middags om 15.30 de ramen allemaal dicht doen om niet in een slaapkamer vol rook te slapen. Daar moeten ze echt iets aan gaan doen. Wat een vervuiling.

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d