10 Handige en simpele tips voor een gelukkig kind

Als je kind maar gelukkig is … Het liefst behoed je ze voor alle negatieven facetten in het leven, maar dat gaat je helaas niet lukken! Of is het helemaal niet zo helaas, want ja … je kind moet natuurlijk ook kunnen omgaan met de niet leuke dingen die bij het leven horen. Deze 10 handige en simpele tips voor een gelukkig kind, in tijden dat het allemaal even niet meezit, zijn een happy-booster voor ze. En daar pluk je samen de vruchten van. 

1. Wees de positieve goeroe 

Zelfs als je even niet lekker in je vel zit, is het handig om toch de positieve goeroe in huis te zijn. Geef als ouder het goede voorbeeld, zodat je kind dit kan oppakken en meenemen in zijn of haar gedrag. Win win! 

2. Humor it is 

En ja, het is echt zo! Een beetje humor, een lach op je gezicht en een grapje en grolletje op z’n tijd maakt je kind echt gelukkig. Lachen is gezond, het is gratis en het geeft iedereen een blij gevoel. Keep on smiling! 

3. Warm bad

Geef kinderen elke dag weer een warm bad. En dan bedoelen we niet een gevuld bad met warm water, maar een liefdevol nest waar ze graag mogen zijn. Dit maakt je kind instant gelukkig. Ook als ze een slechte dag hebben, want ze weten dat er thuis warmte en liefde op hun wacht. 

4. Knuffels zijn goud waard

Elk kind (en ouder) is gebaat bij heerlijke knuffels. Zelfs al zitten ze in de puberteit, kinderen houden van een arm om hun heen, een schouderklopje of een dikke vette knuffel! Geef ze die onbeperkt, ze zijn goud waard!

5. Imperfect is het nieuwe perfect 

Laat aan je kind zien dat jij ook niet alles perfect tot in de puntjes geregeld hebt. Laat de boel maar eens lekker los. Dan pas ziet je kind dat jij ook niet perfect bent en dat maakt ze gelukkig. Dus laat het huis eens ontploffen, de wasmand uitpuilen, vergeet gerust brood of melk in huis te halen of laat je kookkunsten lekker varen. Heerlijk om dit zo nu en dan eens te doen. Je hebt niet alleen een gelukkig kind, jij als ouder wordt er ook happy van. 

6. Wees lief voor elkaar 

Ook al heb je met je partner of kind een meningsverschil of ruzie, wees altijd lief voor elkaar. Het is gezond dat er soms een discussie gaande is, maar laat ook altijd zien dat het weer bijgelegd kan worden. Kinderen kijken vaak weg als ouders elkaar een kus geven, maar ze worden er anderzijds ook dolgelukkig van om het te zien. 

>>> Wil je meer geluksmomentjes sparen? Check hoe je dat gemakkelijk kunt doen.

7. Altijd een open deur 

Is je kind geen prater? Dat kan en dat geeft niets! Het zijn meestal maar fases. Zolang je je kind maar aangeeft dat de deur altijd open staat om te praten, te overleggen, te discussiëren en om alle zorgen te delen. 

8. Luister oprecht 

Is je kind wel een prater, luister dan aandachtig en oprecht. Ook als het even niet uitkomt. Door goed te luisteren naar je kind, kun je hem of haar beter begrijpen. Je kind zal merken dat je oprecht luistert en daar wordt hij of zij gelukkig van! 

9. Deel complimentjes uit 

Iedereen wordt gelukkig van complimentjes. Kinderen zeker! Hebben ze een goed cijfer, geef ze een complimentje, dekken ze de tafel gezellig, geef ze een complimentje. Al die mooie succesmomentjes, ook al zijn ze maar klein, mag (ik bedoel moet) je complimenteren. Kinderen groeien van die positieve aandacht en maakt ze zelfverzekerder en dus gelukkig(er). 

>>> Check hoe je gemakkelijk een complimentendoosje kunt maken.

10. Gelukkige ouder(s)

Gelukkige ouder(s) is een gelukkig kind. Wanneer jij goed in je vel zit, zit je kind dit vaak ook. En andersom. Natuurlijk mag er best een periode zijn dat het even niet lekker gaat, maar daarna de draad weer oppakken is nog mooier om te kunnen laten zien. Schroom als ouder ook niet om af en toe tijd voor jezelf te nemen tussen alle hectiek van alledag door. Hierdoor kun je even opladen, ben je echt een leukere ouder en heb je daardoor een gelukkig kind. 

Zijn we nog belangrijke tips vergeten of heb jij nog een ultieme gelukstip om aan te vullen? Laat het ons weten! 

>>> Meer gelukstips

>>> Meer tips en inspiratie over ontwikkeling & opvoeding

10 Handige en simpele tips voor een gelukkig kind

Eén reactie op “10 Handige en simpele tips voor een gelukkig kind”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d