9 Tips om doelen te stellen en te bereiken

Heb je doelen voor ogen die je graag wilt bereiken, maar heb je nog niet goed in kaart hoe je dit moet aanpakken? Het kan ook best lastig zijn. Zeker wanneer je grote doelen stelt. Daarom hebben we deze 9 tips om doelen te stellen en te bereiken voor je samengesteld. We hopen dat je hiermee een stok achter de deur hebt. Op welk gebied dan ook. Work on it!

1. Stop met uitstellen!

That’s the beginning! Je kent het wel, van uitstel komt afstel, dus stop met uitstellen en maak een plan van aanpak! Begin vandaag nog aan de doelen die je voor ogen hebt. Het maakt niet uit welk doel je wilt bereiken, ga ervoor!

2. Bepaal je doelen

Bepaal de doelen die je voor ogen hebt per dag, per maand, per jaar of jaren. Door doelen te stellen heb je ook iets om naartoe te werken en te leven. Het geeft je focus, energie en een (lange termijn) visie. Doelen stellen kan op zowel werk- als privégebied. Enkele voorbeelden:

  • Je wilt volgend jaar een mooie aankoop doen en hebt daar een bepaald bedrag voor nodig.
  • Je wilt binnen een jaar een aantal kilo’s afvallen.
  • Je wilt meer vrijheid creëren en toch geld verdienen.
  • Je hebt voor ogen om volledig financieel onafhankelijk te worden binnen een paar jaar.
  • Je wilt volgend jaar een prachtige reis maken met je gezin waar je al jaren van droomt.
  • Je wilt een bedrijf starten of overnemen, wilt gaan verhuizen of emigreren.

Dit zijn een aantal voorbeelden, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mooie doelen om te bereiken. Grote doelen, maar ook zeker kleine doelen zijn waardevol om te stellen en te bereiken. Make a plan!

 

3. Schrijf doelen altijd op

Het is belangrijk om je doelen op te schrijven en uit te werken. Door er veel mee bezig te zijn, verlies je de focus niet uit het oog. Het is bovendien altijd motiverend om terug te lezen waar je mee bezig bent, wat je hebt bereikt en waar je naartoe wilt groeien. Het helpt bovendien om stapsgewijs te werk te gaan en af te strepen bij het voltooien van een stapje. Gebruik hiervoor de handige uitwisbare papiervervangers (kortingscode onder dit artikel) om je doelen gemakkelijk op te stellen en aan te passen als dit nodig is, zonder dat het overzicht zoekraakt. Je bespaart op deze manier niet alleen op papier, je spaart hiermee ook het milieu. Het voordeel van deze uitwisbare notitieboekjes is dat je het altijd en overal gemakkelijk mee kunt nemen. De uitwisbare geeltjes zijn ideaal om belangrijke to-do’s te beschrijven om niet te vergeten.

 

4. Maak doelen realistisch

Welk doel je ook voor ogen hebt, groot of klein, het is in ieder geval raadzaam om realistische doelen te stellen die haalbaar zijn. Stel daarom haalbare tijdslimieten voor de doelen die je wilt bereiken. Het wordt een frustratiebron als je vooraf eigenlijk al weet dat het niet of nauwelijks haalbaar is. Dus werk je doelen uit en bedenk hoeveel tijd je nodig hebt om daar te kunnen komen op een (voor jou) haalbare manier.

5. Verdeel doelen in behapbare stukjes

Zodat je goed overzicht hebt en het werken aan je doelen ook blijft motiveren. Het zou zonde zijn als je de focus en motivatie verliest, omdat het te grote doelen zijn die eigenlijk niet op te brengen of te realiseren zijn. Als het behapbaar is, dan blijft het energie geven, waardoor je gemakkelijker naar je einddoel kunt werken.

6. Doe het voor jezelf!

Stel doelen voor jezelf en niet voor een ander. Je kunt je doelen uiteraard voorleggen aan anderen om advies in te winnen, maar overtuig jezelf dat je het kunt bereiken als je het echt wilt en het ook daadwerkelijk haalbaar is. Laat je niet van je stuk brengen als iemand anders zegt dat het niet haalbaar is terwijl je zelf hebt uitgewerkt dat het moet lukken. Als jij gelooft in je doelen, dan is er een weg naartoe. Ook al is het niet altijd even makkelijk.

 

7. Verander niet alles in 1 keer!

Van nooit sporten naar 5 keer in de week sporten en jezelf allerlei ‘ongezonde’ dingen verbieden werkt averechts. Om dit even als voorbeeld te noemen. Begin bij 1 of 2 keer in de week sporten en wees in het weekend niet te streng wat betreft eten. Maar ook deze 2 kunnen nog in stukjes verdeeld worden. Dus eerst het ritme vinden in het sporten en daarna pas je voeding aanpakken. Ditzelfde geldt voor andere doelen die je voor ogen hebt. Op zowel werk- als privégebied.

8. Heb geduld!

Rome is ook niet in 1 dag afgebouwd! Je bent ook niet 10 kilo aangekomen in 2 dagen, dus het heeft ook echt even tijd nodig om het weer kwijt te raken of te werken aan de business die je voor lange tijd wilt opbouwen. Doelen bereiken kost soms tijd en geduld. En geduld is een schone zaak!

9. Durf te falen

Iedereen heeft wel eens een mindere dag, realiseer je dat goed. Geef niet gelijk op als het niet loopt zoals je gehoopt had en pak, zodra je de moed weer hebt gevonden, de draad weer op en ga weer verder. Kijk vooral naar wat wel gelukt is in alle stapjes die je hebt gezet. Maar durf ook gerust te falen. Dit wil je misschien liever niet laten gebeuren, maar toch is het niet erg als het een keer gebeurt. Sterker nog, als je jezelf influistert dat je af en toe ook mag falen, dan leg je jezelf minder druk op en kun je meer genieten van de reis naar je doelen toe.

Op zoek naar meer duurzame producten die een positieve impact hebben op mens en milieu? Bekijk het volledige assortiment van De Wereld van Morgen. We mogen zelfs 5% korting geven op de artikelen met kortingscode: PUURVANGELUK (m.u.v. stoelen en bijzettafels).

>>> 7 Tips naar meer geluk en minder angst en stress

 

 

Eén reactie op “9 Tips om doelen te stellen en te bereiken”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: