9 Belangrijke tips wanneer je een eigen bedrijf wilt starten 

Ben je niet meer happy met je huidige werk of loop je al langer rond om een eigen bedrijf te starten? Daar komt het een en ander bij kijken. Maar … daar moet je je zeker niet door uit het veld laten slaan, want een eigen onderneming is ontzettend leuk! Je krijgt er veel energie van, je bent (in mijn geval) onafhankelijk en je kunt bouwen aan je eigen bedrijf/concept. Ik geef je 9 belangrijke tips wanneer je een eigen bedrijf wilt starten, zodat je gemakkelijk en snel kunt beginnen aan misschien wel je droom. Succes! 

1. Doe marktonderzoek

Kijk of je plannen en ideeën om een eigen bedrijf te starten ook iets is waar mensen om staan te springen. Met andere woorden, doe marktonderzoek. Hierbij moet je denken aan:

  • wie is je doelgroep?
  • hoe breng je je bedrijf/concept/product op de markt?
  • op welke locatie wil je je bedrijf vestigen?
  • hoe zit het met conculega’s in de buurt? 😉
  • hoe kun je jouw concept uniek(er) maken?

2. Plan de campagne 

Misschien denk je dat het niet nodig is voor elk bedrijf een bedrijfsplan/ondernemingsplan te schrijven, maar het is echt wel een must. Het maakt voor jezelf namelijk veel duidelijk:

  • wat zijn je doelen?
  • hoe ga je dit bereiken?
  • hoeveel inkomsten wil of hoop je te genereren?
  • met welke kosten moet je nog meer rekening houden?
  • welke punten zijn er nodig om te werken aan een (financieel) gezond bedrijf?

Zo heb je gelijk een mooi plan om aan eventuele investeerders te laten lezen. Maak tevens een financieel plan om te kijken (als dit nodig is) hoeveel geld je nodig hebt om te starten en welke inkomsten er nodig zijn om het terug te kunnen verdienen/betalen. 

 

3. Bedrijfsnaam bedenken 

En dit is lastiger dan je denkt. Bedenk een mooie pakkende naam voor je bedrijf en kijk ook of deze niet al bestaat. Verdiep je tevens in de regels die er zijn voor het kiezen van een bedrijfsnaam. Heb je je naam gevonden, laat mooie visitekaartjes drukken met je bedrijfsnaam erop. Deze kun je gelijk uitdelen als alle plannen op de rit zijn.

4. Schrijf je in bij KVK 

Elk bedrijf in Nederland moet ingeschreven staan bij KVK (Kamer Van Koophandel) met alle belangrijke bedrijfsgegevens. Kosten zijn eenmalig € 51,95, dit is exclusief een gewaarmerkt uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel van eenmalig € 15,60. Bij inschrijving moet je ook een juridische vorm, de rechtsvorm, aangeven. De meest gekozen rechtsvormen zijn:

  • eenmanszaak
  • BV (Besloten Vennootschap)
  • VOF (Vennootschap Onder Firma).

De meeste zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak. Voor elke rechtsvorm gelden andere wetten en regels, dus verdiep je daar ook in. KVK geeft je gegevens door aan de Belastingdienst, dus die hoef je niet zelf in te schakelen. 

5. Administratie aanleggen en bijhouden 

Bij elke onderneming ben je verplicht om een administratie* aan te leggen en bij te houden. Uiteraard is dit voor jezelf een must om alle in- en uitgaande post, facturen en rekeningen inzichtelijk te hebben/houden. Maar ook om belastingaangifte te kunnen doen bij de Belastingdienst is je administratie bijhouden verplicht. En uiteraard zijn niet alleen de post, rekeningen en facturen belangrijk, ook je uren moeten meegenomen worden in een urenadministratie. Neem je personeel aan, dan moet je de urenadministratie ook voor je personeel aanleggen en bijhouden. Een flinke klus? Ja, dat zeker! Maar je kunt er ook voor kiezen om je maandelijkse boekhouding uit handen te geven aan een boekhouder of administratief kantoor. Daar zijn uiteraard wel kosten aan verbonden.

*Er geldt een bewaarplicht van 7 jaar voor bedrijfsadministratie. 

 

6. Verzekeringen afsluiten 

Afhankelijk van je bedrijf komen er verschillende verzekeringen om de hoek kijken. Laat je eventueel onafhankelijk adviseren welke verzekeringen er nodig zijn bij jouw onderneming. Denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Kijk ook wat je nog meer nodig hebt om eventuele bedrijfsrisico’s te verzekeren. En vergeet vooral je pensioenopbouw niet! Je bouwt namelijk geen pensioen op als je een eigen onderneming hebt en niet in loondienst bent. Want ook op je oude dag wil je lekker kunnen genieten, toch?

7. Wettelijke plichten 

Naast al deze punten, zijn er geheid nog meer wettelijke verplichtingen die bij het starten van je bedrijf aan bod komen. Bekijk binnen je branche aan welke wettelijke plichten je moet voldoen, zoals beroepseisen, vergunningen, bestemmingsplan, etc. Misschien niet het leukste klusje om uit te zoeken, maar wel een hele belangrijke klus. Je wilt tenslotte niet voor verrassingen komen te staan, toch?

8. Werk aan je klanten en website 

Als je alles hebt uitgezocht en uitgewerkt, dan is het echt tijd om te gaan beginnen en bouwen aan je bedrijf. Zorg dat je online en offline gezien kunt worden door een website te (laten) bouwen, social media accounts op te zetten en laat je bij netwerkborrels en bijeenkomsten (in je buurt) zien. Zorg dat jouw bedrijf en (vooral ook) jouw gezicht in de picture komen te staan en dat klanten je weten te vinden.

 

9. Genieten!

Heel belangrijk bij het starten van je eigen bedrijf … genieten! Je bent je bedrijf vast gestart vanwege je passie, vanuit plezier of vanuit eigen ervaring. Probeer vooral tussen de reis door van het ondernemerschap te genieten. Van de weg er naartoe, maar ook tijdens de bijzondere processen die je gaat meemaken. En natuurlijk mag je ook trots zijn, geniet!

Wil je nog meer weten over het starten van je eigen bedrijf? Bij de goede zaak info@goede-zaak.nl / 071-5722670/ 06-48014801 en KVK helpen ze je graag op weg en/of verder.

9 Belangrijke tips wanneer je een eigen bedrijf wilt starten 

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d