6 Tips om het in de zomer lekker koel te houden in huis

Ben je net als ik ook gek op de zomer en het heerlijke warme zonnetje? Lekker in de tuin zitten met een boekje of met vrienden borrelen in de zon, dat wordt weer volop genieten! Maar de zon brengt ook de nodige warmte met zich mee die in huis blijft hangen. En daar word ik dan weer minder enthousiast van. Die warmte krijg je er namelijk niet zo gemakkelijk uit. Daarom deel ik graag mijn 6 tips om het in de zomer lekker koel te houden in huis. Geniet van een heerlijke ‘warme’ zomer! 

Tip 1: Luchten maar … 

Zet ramen lekker open om te luchten en dan niet overdag, maar juist laat in de avond tot vroeg in de ochtend. Dan is de temperatuur het laagst en komt er nog een fris briesje naar binnen. Heb je gelijk frisse lucht te pakken dat bijdraagt aan een gezond slaapritme en een goede nachtrust.

Tip 2: Juiste raamdecoratie 

Ben je toe aan nieuwe en op maat gemaakte raamdecoratie, kies dan zeker voor verduisterende en zonwerende raamdecoratie. Verduistering zorgt er ’s avonds voor dat het lekker donker is op de slaapkamer, ideaal voor kids nu het langer licht is, en zonwerende raamdecoratie houdt zonlicht tegen zodat het niet naar binnen schijnt. Zo blijft het aangenaam in de ruimte. Duette gordijnen zijn het meest isolerend, omdat de warmte in de honingraatstructuur van de dubbele laag stof gaat zitten. Ideaal! Heb je zonwering of schermen, doe deze overdag volledig dicht. Vergeet niet eerst ramen en deuren te sluiten!

Tip 3: Laat maar lekker waaien 

Als je gezegend bent met een airco in huis, dan is het gemakkelijker om je huis lekker koel te houden in de zomer. Maar wanneer je dit niet hebt, kun je wel het effect van een airco nabootsen met een waaier en flessen bevroren/ijskoud water. Door de bevroren of ijskoude flessen voor de ventilator te plaatsen, wordt de koude lucht de ruimte ingeblazen Zo geniet je van een heerlijk fris windje. Zet de flessen wel in een grote (afwas)bak, want het water gaat aan de buitenkant van de flessen condenseren. Wil je in elke ruimte van je huis genieten van deze frisse lucht? Dan heb je meer ventilatoren nodig vrees ik. Maar daar wordt de energierekening over het algemeen niet lager van en jij niet blij. Dus zet in de avond in elke ruimte de waaier even aan. Maar pas op met kids!

Tip 4: Groen, groener, groenst 

Zorg dat je huis goed geïsoleerd is met dubbelglas en spouwmuur- of vloerisolatie. Dit zorgt ervoor dat het in de winter lekker warm blijft binnen en in de zomer zorgt het juist voor meer koelte. Bovendien werkt het ook nog eens besparend op de energierekening.

Een plat dak met dakleer zorgt ervoor dat het binnen extra warm wordt, omdat de warmte direct op het dak staat en daaronder meestal al de slaapkamer of keuken/aanbouw zit. Heb je een plat dak, dan kan het helpen om je dak volledig te voorzien van een groen dak met groene planten. Het werkt perfect als isolatie en het groene dak houdt de warmte tegen.

Tip 5: Zet alles uit 

Hang de was in de zomer lekker buiten te drogen, dan hoef je ook niet onnodig de droger aan te zetten. Hier komt namelijk ontzettend veel warmte vanaf die de ruimtes vult. Ditzelfde geldt ook voor een oven en zelfs je kookplaat. Probeer het gebruik van de oven te vermijden om warme lucht te voorkomen. En kook eens wat vaker buiten op de bbq of op een vuurschaal. Wil je echt alles uitsluiten, dan kun je ook nog alle stekkers van apparatuur uit de stopcontacten halen. Ze produceren allemaal extra warmte. 

Tip 6: Houd je hoofd koel 

Probeer je tijdens de warme dagen vooral niet druk te maken. Door je hoofd koel te houden, blijf je rustig en heb je het minst last van de warmte. Adem goed in en uit en leef langzamer. Een tandje minder hard is ook prima. 

Dit waren mijn 6 tips om het in de zomer lekker koel te houden in huis. Ben ik nog tips vergeten, laat het mij gerust weten! Dan deel ik jouw gouden tip met onze bezoekers.

 

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d