7 Tips om het hoofd koel te houden tijdens de hitte

zomer-hittegolf-tips-puurvangeluk

Eindelijk zomer in Nederland! Maar ehhh… de temperaturen gaan momenteel wel heel erg ver omhoog. Dat brengt de nodige voorzorgsmaatregelen met zich mee. Voor kleine kinderen, oudere mensen, maar natuurlijk voor iedereen! Met deze 7 tips om het hoofd koel te houden tijdens de hitte gaat het zeker lukken. Geniet van het goudgele geluk!

1. Drink voldoende water 

Met stip op nummer 1: zorg dat je voldoende water drinkt per dag. Hiermee vul je het vocht aan wat je kwijt bent geraakt door bijvoorbeeld transpireren. Voldoende vocht in je lichaam zorgt ervoor dat lichaamsfuncties beter werken waardoor je de warmte beter kwijt kunt raken. Drink geen alcohol, want dat heeft juist een uitdrogend effect.

Drink het liefst minimaal 2 liter water per dag en drink het vooral niet te koud. De lichaamstemperatuur gaat hier namelijk snel van stijgen, waardoor je het weer erg warm krijgt. Drink verdeeld over de dag een glas water leeg, dit is beter dan in één keer een giga hoeveelheid te drinken. Ben je niet zo gek op water? Vul een limonade/watertap met water, voeg schijfjes citroen, takjes munt en verse ananas toe en je water krijgt gelijk een heerlijke smaak. Of wat dacht je van stukjes watermeloen, limoen en komkommer? Een heerlijke zomerse dorstlesser!

2. Zwembad is een must tijdens de hitte

Een zwembad is aangenaam om af te koelen tijdens de hitte! Het hoeft echt geen mega zwembad te zijn, een lekker plonsje maken kan al gerust in een pierenbadje. Af en toe je lichaam even lekker laten afkoelen is heerlijk, zo houd je het een stuk langer uit. Zorg wel dat het water niet te koud is. Wanneer je lichaam met heel koud water in aanraking komt, heeft je lichaam het idee weer snel op te moeten warmen. Je lichaam gaat daar dus ook keihard mee aan de slag. Hierdoor slaan binnen no-time je de vlammen weer uit. Kies liever voor lauwwarm water. Heb je geen zwembadje om af te koelen? Zorg in ieder geval dat je hoofd, voeten en polsen kunnen afkoelen onder de kraan of in een teiltje.

zwembad-tips-hittegolf-puurvangeluk

3. Vul zouten in je lichaam aan

Door te transpireren verliest je lichaam niet alleen vocht, maar ook zouten. Vul deze aan door af en toe iets zouts te eten. Denk aan een zoute cracker, rijstwafel of maak een lekker broodje gezond met zeezout en kruiden. De smaakmaker van A.Vogel is echt super lekker door de biologische kruiden die zijn toegevoegd. Je hebt gelijk een smaakvolle maaltijd, je zout is aangevuld en je krijgt weer een beetje energie om de hitte aan te kunnen.

tips-hittegolf-zout-aanvullen-puurvangeluk

4. Smeer je goed in en ga onder een parasol

Eén van de belangrijkste dingen tijdens een hittegolf is natuurlijk dat je je goed insmeert met een zonnebrandcrème. FABEL: je wordt niet bruin wanneer je je insmeert. Dit is echt niet waar! Het gaat misschien geleidelijker, maar hierdoor houd je de bruine kleur juist langer vast. Ga niet in de volle zon tussen 12.00 uur en 15.00 uur, draag eventueel een petje/hoed en vertoef onder een parasol (of eventueel binnen). Dit is veel beter uit te houden tijdens de hitte. Ook onder een parasol kun je behoorlijk verkleuren en zelfs verbranden, dus smeer je heel goed in.

parasol-7-tips-hittegolf-puurvangeluk

5. Houd je huis koel

Sluit ramen, deuren en doe zonweringen en (rol)gordijnen omlaag. Zet ventilatieroosters open voor voldoende zuurstof in huis. Zorg ook dat al het apparatuur echt helemaal uit staat in huis. Wanneer apparaten in de stand-by stand staan geven ze namelijk extra warmte af.

6. Ventilator of airco voor een fris briesje

Om je huis nog wat extra koeler te maken kun je een ventilator of airco aanschaffen. Dit zorgt voor een lekker koel briesje waardoor je beter tegen de warmte kunt. Ook voor het slapen is dit een stuk aangenamer. Het hoeft echt geen giga duur apparaat te zijn, ook een simpele ventilator geeft al flinke afkoeling. TIP: wil je extra verkoeling? Zet een aantal plastic flessen met bevroren water in een bak voor de ventilator, dat zorgt voor een extra frisse wind.

7-tips-hittegolf-ventilator-airco-puurvangeluk

7. Take it easy

Relax, no stress!!! Je mag echt een stapje minder hard lopen tijdens de hitte. Niemand zal verwachten dat je op volle toeren draait. Neem op tijd pauze, relax even zodat je weer kunt opladen en zorg dat je een flesje water bij de hand hebt. Laat je niet gek maken, stress is niet goed voor je, zeker niet nu het zo warm is. Take it easy!

Heb jij nog aanvullende tips? Laat het ons weten!

>> Meer lifestyle inspiratie <<

take-it-easy-3842473_960_720
tips-hittegolf-puurvangeluk

7 Tips om het hoofd koel te houden tijdens de hitte

 

Eén reactie op “7 Tips om het hoofd koel te houden tijdens de hitte”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d