Psoriasis symptomen: 3 tips om het te verminderen

Psoriasis is een chronische huidaandoening die voorkomt op het lichaam en de hoofdhuid. Naar schatting hebben meer dan 300.000 mensen in Nederland psoriasis. Bij mensen met psoriasis worden nieuwe huidcellen versneld aangemaakt en worden de aangemaakte huidlagen niet goed afgestoten. Hierdoor ontstaat een ophoping van verschillende huidlagen die bestaan uit onrijpe huidcellen die moeilijk afschilferen. De huidaandoening wordt gekenmerkt door rode, samenvloeiende plekken die bedekt zijn met dikke schubachtige schilfers. Psoriasis symptomen: 3 tips om het te verminderen!

Psoriasis symptomen

Je herkent psoriasis o.a. aan de volgende symptomen:

  • Rode plekken met schilfers op de huid. Meestal komen de plekken voor op de ellebogen, knieën, de hoofdhuid of onder op de rug;
  • Kleine ronde vlekjes op de borst, buik, rug, bovenarmen en bovenbenen die acuut optreden is psoriasis guttata en komt vooral voor bij kinderen;
  • Soms zitten de plekken in lichaamsplooien, bijvoorbeeld in de liezen, oksels, bilspleet of onder de borsten;
  • De schilfers zijn wit of zilvergrijs en ze laten gemakkelijk los;
  • De huid jeukt heel erg;
  • De plekken kunnen een paar weken blijven. In sommige gevallen gaan ze nooit meer weg;
  • Als de plekken verdwijnen, blijft de huid daar soms een andere kleur: lichter of donkerder;
  • Nagelafwijkingen (brokkelige nagels, vlekjes of deukjes);
  • Gewrichtsontstekingen in vingers, tenen of knieën;
  • Stijfheid in gewrichten.

1. Hydrateer je huid van binnen en van buiten

Water drinken is erg belangrijk, daardoor hydrateer je de huid van binnenuit. Dat is niet alleen goed voor je huid, maar zorgt er ook voor dat afvalstoffen goed worden afgevoerd, het versterkt je afweersysteem en het houd je lichaam op de juiste temperatuur. Daarnaast is het belangrijk om je huid van buiten te hydrateren en verzorgen. Dat doe je met een goede vette of vochtinbrengende crème. Gebruik geen crèmes met alcohol en parfum, dit zorgt er juist voor dat je huid uitdroogt en geïrriteerd raakt. Smeer een aantal keren per dag de plekken in. Het kan psoriasis verminderen en verlichten, maar niet genezen.

2. Vermijd stress en alcohol

Probeer je meer te ontspannen! Stress is een trigger voor psoriasis. Als je veel stress ervaart komen er stresshormonen en ontstekingseiwitten vrij in het bloed die de huid aanvallen. Vervolgens ontstaat er een ontstekingsreactie met psoriasis als gevolg. De huidaandoening kan veel onzekerheid en stress met zich meebrengen, toch is het belangrijk dat je leert omgaan met de huidziekte. Daarnaast is het belangrijk dat je iedere dag genoeg ontspanningsmomenten inplant. Naast stress is alcohol ook funest voor psoriasis. Alcohol droogt de huid namelijk uit. 

3. UV lichttherapie systemen

Ga je nu vaak naar het ziekenhuis voor lichttherapie? Met de UV lichttherapie systemen van Medisun is dat niet meer nodig. De apparaten zijn geschikt voor dermatologische thuisbehandelingen. Je bespaart tijd, geld en moeite, want je kunt de behandelingen eenvoudig thuis uitvoeren. Huidaandoeningen zoals: psoriasis, neurodermatitis, vitiligo, actinische keratose en andere auto-immuunziekten kunnen behandeld worden met de Medisun-therapiesystemen. In de webshop van Medisun vind je een uitgebreid assortiment met diverse apparaten. Van een compacte Medisun Psori-kam voor de hoofdhuid tot Medisun 250-apparaten voor deelbelichting om bijvoorbeeld de rug of borst te behandelen en zelfs geavanceerde apparatuur voor het hele lichaam.

 

Je kunt er thuis, in je eigen omgeving voor gaan zitten en de apparatuur zijn werk laten doen. De apparatuur gaat een leven lang mee en wordt uitsluitend verkocht in overleg met een behandelend arts die een verklaring van geen bezwaar dient af te geven. Ook vergoeding door een zorgverzekeraar is mogelijk. Vraag daarom advies aan een deskundige van Medisun die tevens ondersteunt bij de aanvraagprocedure.

Dit was het artikel psoriasis symptomen: 3 tips om het te verminderen. Herken jij de psoriasis symptomen? Neem contact op met je huisarts! 

>>> 5x Waarom uiterlijke verzorging ook voor mannen belangrijk is 

 

 

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d