7 Redenen waarom water drinken belangrijk is

Water is the driving force of all nature! En dát is natuurlijk niet voor niets zo. Dat water goed is voor de natuur en ons lichaam, dat weten we allemaal wel. Maar weten we ook exact waar het dan precies zo goed voor is? Wij wel! We zetten ‘7 redenen waarom water drinken belangrijk is’ hieronder voor je op een rijtje. Dus zet de gevulde waterfles maar vast klaar! 

Eerst even wat leuke feitjes over water! Water bestaat uit twee waterstofatomen en een zuurstofatoom, deze atomen samen vormen een watermolecuul. Als een watermolecuul verandert, dan verandert ook de vorm van het water. Denk hierbij aan vloeibaar water, waterdamp en ijs. Al het leven op aarde bestaat grotendeels uit water. Zo bestaat de wereld voor 70% uit water en de mens voor ongeveer 65%. En wist je al dat je tanden ook voor 10% uit water bestaan? Grappig hè? 

 1. Een natuurlijk en goedkoop huidverzorgingsproduct 

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam, interesting. Daar moet je dus goed voor zorgen! Drink jij veel water per dag? Tussen de 1,5 en 2 liter? Goed bezig! Jouw huid zal blij met jou zijn en andersom. Water zorgt namelijk voor een goede doorbloeding onder je huid en dat betekent een jonge, stralende en egale huid. Een glowy effect zonder dure highlighter! 

 1. Voeding voor je hersenen

Water is voeding voor je hersenen. Met voldoende water drinken voorkom je uitdroging, maar dat niet alleen. Bij te weinig water drinken, kunnen ook hoofdpijnklachten, vermoeidheid en aantasting van de hersenfuncties ontstaan. Dat wil je natuurlijk absoluut niet. Wist je dat water drinken zelfs hoofdpijn kan voorkomen? Scheelt weer een paracetamolletje.  😉  Daarnaast bevordert voldoende water drinken het concentratievermogen. 

 1. Verbetering van de spijsvertering 

Door voldoende water te drinken, wordt er vloeistof toegevoegd aan de dikke darm waardoor deze beter in beweging blijft. Je vermindert tevens de kans op obstipatie. Zonder water in je lichaam is voeding niet goed te verteren en te verwerken. Als je jouw spijsvertering een handje wilt helpen, kun je het beste voor en na de maaltijd een glas water drinken. Houd je buik gezond! Daarnaast vermindert water het hongergevoel. Daardoor eet je minder calorieën en versnelt je stofwisseling, waardoor je sneller gewicht verliest (indien nodig). 

 1. Reiniging van je lichaam

Water reinigt je lichaam, want als je voldoende water drinkt worden alle afvalstoffen in je lichaam beter afgevoerd via de huid, lever, nieren en darmen. Afvalstoffen komen voort uit heel veel verschillende voedingsmiddelen. Denk aan zoete lekkernijen, frisdranken, een vette hap en alcohol. Onbewust nuttigen we iedere dag wel voedingsmiddelen waarvan we later de afvalstoffen moeten verwerken. Daarom is het extra belangrijk om water te drinken. It’s detox time!

Tip: voeg eens een paar schijfjes citroen toe aan je glas water. Dit geeft een frisse smaak en je darmflora komt er goed mee op gang. Bovendien worden vetten beter afgebroken in het lichaam.

 1. Een onmisbare brandstof 

Water is een onmisbare brandstof, het geeft je lichaam en mind een energieboost. Je humeur wordt verbeterd en je vermoeidheid vermindert. Sport jij regelmatig? Dan is water drinken ook cruciaal, het is je brandstof. Het vocht dat je tijdens het sporten verliest door transpireren, wordt weer aangevuld door te drinken. Daarnaast heeft water drinken een positieve werking op de ontwikkeling van je spieren en het herstel ervan. Iedere gram koolhydraten moet zich aan water binden om de spieren te kunnen bevoorraden, dus drinken maar. 

 1. Het verlaagt de bloeddruk 

Ongeveer één op de vier Nederlanders heeft een hoge bloeddruk. Bij mensen boven de 65 jaar zelfs één op de twee en dat is best veel. Er zijn medicijnen om je bloeddruk te verlagen, maar je kunt bijvoorbeeld ook extra letten op inname van zout, suiker en alcohol en roken. Maar veel water drinken is ook een manier om je bloeddruk te verlagen. Wanneer je te weinig water drinkt trekken je bloedvaten samen. Je hart moet harder zijn best doen, waardoor je bloeddruk stijgt. En dit wil je natuurlijk voorkomen. 

 1. Thermostaat van je lichaam

Water regelt je lichaamstemperatuur, deze schommelt meestal tussen de 36 en 38 graden. Is het koud buiten, dan kun je je lichaam verwarmen met bijvoorbeeld warme thee. Bij warm water zetten je bloedvaten uit, waardoor gifstoffen makkelijker en sneller verdwijnen. Is het warm buiten? Dan worden kleine hoeveelheden water en afvalstoffen verdampt door de poriën van je huid, waardoor de onderliggende bloedvaten afkoelen en er transpiratie ontstaat. Ook in de zomermaanden is het drinken van warme dranken beter dan koude verkoelende drankjes. Een goede temperatuur voor drinkwater ligt tussen de 10 en 15 graden. Met deze temperatuur verlaat het water de maag gemakkelijker, wordt het sneller in je lichaam opgenomen en is het beter voor je spijsvertering.

Andere redenen waarom water drinken zo belangrijk is

 • Het heeft een positief effect op je hormonen. 
 • Je zintuiglijke organen hebben vocht nodig om goed te kunnen functioneren.
 • Het verbetert je immuunsysteem. 
 • Je vochtgehalte en PH-waarde worden op peil gehouden.
 • Verbetert de slaapkwaliteit.
 • Het voorkomt blaasontsteking en nierstenen. 
 • Het ondersteunt je gewrichten en kraakbeen. 
 • Er verschijnt een gezonde glans op je haar.

Tip: Neem altijd een fles water mee. Of je nu op kantoor, onderweg of thuis bent. Je drinkt sneller als je een fles of bidon water in je buurt hebt staan. Zo kun je op elk moment van de dag en overal je vocht aanvullen.

7 Redenen waarom water drinken belangrijk is

 

2 reacties op “7 Redenen waarom water drinken belangrijk is”

 1. […] Water drinken is erg belangrijk, daardoor hydrateer je de huid van binnenuit. Dat is niet alleen goed voor je huid, maar zorgt er ook voor dat afvalstoffen goed worden afgevoerd, het versterkt je afweersysteem en het houd je lichaam op de juiste temperatuur. Daarnaast is het belangrijk om je huid van buiten te hydrateren en verzorgen. Dat doe je met een goede vette of vochtinbrengende crème. Gebruik geen crèmes met alcohol en parfum, dit zorgt er juist voor dat je huid uitdroogt en geïrriteerd raakt. Smeer een aantal keren per dag de plekken in. Het kan psoriasis verminderen en verlichten, maar niet genezen. […]

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: