6x Wat je moet weten over het dragen van een lichtbril

Heb je vaak last van vermoeidheid? En regelmatig het concentratievermogen van een goudvis? Dan heb je vast de kast volstaan met potjes vitamines … Je slikt jezelf een ongeluk in al die vitamines, maar echt verbetering merk je niet. Wij hebben dé oplossing voor je: een lichtbril! Een bril die werkt op basis van blauw licht, dit licht beïnvloedt je biologische klok. Slaapproblemen, een jetlag, vermoeidheid of gebrek aan energie zijn verleden tijd met deze bril. Hieronder vind je 6x wat je moet weten over het dragen van een lichtbril!

1. Hoe werkt lichttherapie?

Lichttherapie toepassen met een lichtbril, hoe werkt het? Lichttherapie is een kuur waarbij blauw licht (zonder ultraviolet of infrarood) wordt afgegeven. Het licht wordt door de netvliezen van de ogen opgevangen, dat beïnvloedt je brein en reguleert je biologische klok. Je 24-uurs ritme wordt geregeld door daglicht, dit zorgt ervoor dat je alert en energiek blijft overdag en slaperig wordt in de avond. Helaas werkt lichttherapie niet bij iedereen van nature goed. Maar de lichtbril is wellicht wel een uitkomst voor je! Het enige wat je hiervoor moet doen is de lichtbril op je neus zetten, éénmaal 30 minuten per dag, meestal in de vroege ochtend. En ondertussen kun je gewoon je ding doen! De moeite waard om te proberen. 

2. Voor wie is lichttherapie geschikt?

Lichttherapie kan in principe door iedereen gebruikt worden, van jongeren tot ouderen. Het helpt perfect tegen:

  • een winterdipje 
  • een verstoord slaap-waakritme door werken in nachtdiensten
  • een jetlag 
  • (chronische) slaapproblemen
  • somberheid 
  • gebrek aan energie

Wordt jouw 24-uurs ritme door één van deze dingen ontregeld? Of misschien zelf door meerdere dingen? Dan is de lichtbril geschikt voor jou! Let op! Bij klachten van het netvlies, bijvoorbeeld maculadegeneratie, raden we het gebruik van de lichtbril af! Vraag eventueel advies aan een oogarts.

3. Blauwe of oranje glazen?

Het blauwe licht in de lichtbril wordt gebruikt om het zonlicht in de ochtend te simuleren. Het boost je energie! Eenmaal 30 minuten per dag actief blauw licht toedienen is al voldoende. De lichtbril hoeft dus niet langdurig gedragen te worden. Het oranje glas filtert het blauwe deel van het omgevingslicht. Oranje glazen worden in de bril gebruikt om de natuurlijke aanmaak van melatonine door het lichaam te stimuleren. Melatonine is ons nachthormoon, dit hormoon zorgt voor een goede nachtrust. Ben je al brildragend? Dan zijn er oplossingen zoals een klipbrilletje of glazen op sterkte.

4. Verschil tussen een lichtbril en een lichtlamp

Een lichtbril is heel praktisch, je bent in tegenstelling tot een lichtlamp niet gebonden aan een vaste plek. Je bent tevens mobieler, omdat je de bril draagt. Daarnaast hoef je bij een lichtbril niet na te denken over de juiste afstand tot het licht. De lichtbril zit op je neus en zorgt automatisch voor de juiste hoeveelheid licht.

5. Vitamine D 

Maak je vitamine D aan door een lichtbril? Het antwoord op die vraag is ‘nee’! De lichtbril geeft blauw licht af zonder UV-licht. Heb je een tekort aan vitamine D? Dan kun je het beste iedere dag minimaal 30 minuten naar buiten gaan. Dat is sowieso goed voor je. Voor vitamine D uit zonlicht is er wel een UV-index van 3 of hoger nodig. In de winter wordt dat dus lastig. Eet gezond en gevarieerd en vul het zo nodig aan met een supplement. Wil je extra vitamine D uit voeding halen? Dit zit o.a. in: 

  • vette verse vis
  • halvarine en margarine
  • vlees en eieren (in mindere mate)

6. Propeaq app

In de Propeaq app kan de gebruiker het doel van de lichttherapie kiezen. Daarnaast vind je tips en instructies over het licht en de glazen en presenteert de app schema’s gebaseerd op persoonlijke kenmerken. Ben je bang dat je het gebruik gaat vergeten? No worries, je kunt herinneringen instellen voor het gebruik van de bril. Ideaal! 

Ben jij overtuigd van een lichtbril na het lezen van onze blog: 6x wat je moet weten over het dragen van een lichtbril? Heb je nog vragen? Neem contact op metPropeaq voor meer informatie een goed advies.

6x Wat je moet weten over het dragen van een lichtbril

 

 

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: