Ben je op zoek naar een puppy of krijg je binnenkort een pup in huis? Te leuk, te lief en te gezellig! Alleen maar oh’s en ah’s voor dat kleine harige vriendje of vriendinnetje. Maar … besef ook dat er minder leuke kanten zijn aan het hebben van een puppy en dat het, zeker in het begin investeren is in je tijd. Zorg dat je goed bent voorbereid op wat er allemaal op je af gaat komen. Daarom hebben we deze 5 belangrijke tips voor de aanschaf van een puppy voor je, zodat je in grote lijnen weet wat je te wachten staat. Succes!
-
Aanschaf
Verdiep je goed in welk hondenras je wilt aanschaffen, maar ook of je een teef of reu wilt kopen. Daarnaast is het belangrijk om te weten waar je de hond koopt. Er zijn ontzettend veel adressen waar je een hond kunt kopen, zoals bij een asiel of erkende fokker. Maar er zijn ook veel broodfokkers actief die honden aanbieden. Een broodfokker is niet aangesloten bij een erkende vereniging of club, verkoopt hondjes zonder garanties of Europees paspoort en soms zelfs met ziektes of andere vervelende klachten. Koop dus liever een hond bij een erkende fokker of asiel die is aangesloten bij een gecertificeerde vereniging of club.
-
Gezondheid
Let er bij het kopen en ophalen van een puppy ook op dat de hond:
- niet jonger is dan 7-8 weken
- gechipt is (wel zelf chip registreren na de koop)
- ontwormd en ingeënt is
- geregistreerd is
- voorzien is van een Europees paspoort
Let ook op of de pup er goed en gezond uitziet en in goede omstandigheden heeft geleefd in het nestje. Bij het kennismaken en bij het ophalen van de pup kun je dit beoordelen. Maak een afspraak bij de dierenarts om je hond na te laten kijken zodra deze mee naar huis mag. Zij kunnen je tevens advies geven over de gezondheid van de hond, over het ontwormen met bijvoorbeeld Milbemax of ander middel en over het bestrijden van vlooien middels een vlooienband voor een hond of een ander middel.
-
Opvoeding
Opvoeding speelt, zeker in de puppyperiode, een belangrijke rol. Maar ook juist de opvoeding van de eerste dagen en weken van de puppy zijn belangrijk. De eerste weken na de geboorte is de socialisatie van belang en dat komt voor rekening van de fokker. Na een aantal weken na de geboorte kun je meestal tijdens een kennismaking je pup uitzoeken en bekijken. Let daarbij ook op of de pup die je graag wilt goed gesocialiseerd is. Na een week of 8-10 mag je je puppy ophalen en na 10-12 weken kun je naar puppycursus om de basis van de opvoeding onder de knie te krijgen en om eventuele vragen te stellen. Niet alleen je hond leert ervan, jij als baasje steekt er ook een hoop van op. Tijdens een puppycursus leert je hond o.a.:
- te socialiseren
- netjes aan de riem te lopen
- te luisteren
- naar je toe te komen als je roept
- los te lopen
- en andere commando’s
Naast de puppycursus moet je uiteraard ook thuis tijd blijven steken in de opvoeding om de regels bij te houden. De opvoeding een leerfase is zeker het eerste jaar heel belangrijk.
-
Verzorging
De verzorging van honden kan per ras verschillen. Honden met lange haren hebben bijvoorbeeld een andere verzorging nodig dan honden met een korte vacht. Het kan dus zijn dat je andere borstels en/of kammen nodig hebt om de vacht te verzorgen. Honden die geen haren verliezen, zullen regelmatig naar een trimsalon moeten om geknipt te worden. Tenzij je dit zelf kan en leuk vindt om te doen. Als je weet welk soort hond je wilt aanschaffen, kun je er vooraf veel over lezen en informatie inwinnen. Zo ga je in ieder geval goed voorbereid te werk.
-
Beweging
Elk ras heeft zijn eigen kenmerken en adviezen. Ook op het gebied van beweging. Calculeer vooraf goed in of een hond veel beweging nodig heeft en je over die tijd beschikt om met hem of haar te wandelen. Daarnaast is het handig om alvast in je buurt rond te kijken waar je lekker kunt wandelen met je hond. Denk naast het wandelen ook na over het spelen en het alleen laten van je hond. Ieder ras heeft daarin ook zijn eigen specifieke kenmerken. Natuurlijk voed jij je hond op zoals je wenst en kunnen ze ook best wennen aan nieuwe situaties, maar houd wel rekening met de specifieke karaktereigenschappen van de hond om teleurstelling te voorkomen.
>>> 7 Logeeradressen waar je hond ook welkom is
>>> 10 Positieve redenen om een hond te verwelkomen
5 Belangrijke tips voor de aanschaf van een puppy