5 Redenen waarom legpuzzels maken goed voor je is

Trigger en ontspan je brein at the same time, dat rijmt ook nog! Nu vraag jij je natuurlijk af, hoe doe ik dat dan? Het antwoord is heel simpel, gewoon door middel van een legpuzzel! Ben je op zoek naar redenen waarom je moet gaan puzzelen? Waarschijnlijk wel, anders las je dit artikel niet. ūüėȬ† Wij hebben 5 antwoorden op jouw vraag. In deze blog ontdek je 5 redenen waarom legpuzzels maken goed voor je is.¬†

1. Verlaag je stressniveau 

Helaas heeft iedereen er wel ervaring mee, stress. De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen worden afgegeven door de bijnier. Stresshormonen zijn eigenlijk heel nuttig,  je hebt ze nodig tijdens een acute stresssituatie, maar verder zijn we ze liever kwijt dan rijk. Het heeft veel impact op veel verschillende factoren. Gelukkig hebben we zelf grote invloed op deze hormonen. We kunnen er zelfs voor zorgen dat onze stress levels zo laag mogelijk blijven door genoeg te ontspannen. Doen we dat niet, dan draait ons lichaam op volle toeren door en dan gaat er van alles mis. Zowel lichamelijk als geestelijk. Dus, gooi die legpuzzel op tafel en ontspannen maar! Gun jezelf en je lichaam rust. 

 

2. Verbeter je gemoedstoestand 

It’s always the small pieces that make the big picture! En dat is écht waar. Puzzelen verbetert je gemoedstoestand, van iets kleins kun je al gelukkig worden. Iedere keer dat je tijdens het puzzelen een missend puzzelstukje weet te leggen, komen er neurotransmitters, zoals dopamine vrij in je hersenen. Dopamine is een geluksstofje dat wordt aangemaakt in de nucleus accumbens, het beloningssysteem van je brein. En we worden nou eenmaal graag beloond, ook door onszelf en daar krijg je weer een euforisch en voldaan gevoel van!

>>> Volgens onderzoek zijn legpuzzels het nieuwe mindfulness. (bron Libelle)

3. Train je geheugen

Puzzelen stimuleert de aanmaak van nieuwe hersenverbindingen en versterkt bestaande verbindingen. Tijdens het puzzelen trigger je jouw brein om vormen en afbeeldingen te onthouden, je traint als het ware je geheugen. Een legpuzzel maken is de perfecte manier om je kortetermijngeheugen te trainen en je houdt tevens je brein jong. Wil je jouw brein uitdagen? Kies dan voor een moeilijke puzzelen met veel stukjes. 

 

4. Stimuleer het probleemoplossend vermogen 

Door regelmatig te puzzelen stimuleer je het probleemoplossend vermogen van je brein. Je bent veel beter in staat om problemen inzichtelijk te krijgen en ze op te lossen. Je leert geduld te bewaren en door te gaan met zoeken tot het wél lukt. Ontwikkel dit vermogen en pas het toe op andere aspecten in het leven. Het komt zeker van pas! 

5. Gezonde verslaving

Puzzelen werkt verslavend! Als je er eenmaal aan begint, kun je er niet meer mee ophouden. Maar puzzelen is een gezonde verslaving, je kunt dus zo vaak puzzelen als je wilt. Misschien vergeet je door deze nieuwe verslaving je ongezonde verslavingen en gewoontes wel. It’s worth the try! Een goede reden om eraan te beginnen. Wij zijn al fan! 

Naast legpuzzels heb je nog meer soorten puzzels die goed zijn voor je brein, zoals: 

  • Kruiswoordpuzzels
  • Woordzoeker
  • Sudoku‚Äôs¬†
  • Memory
  • Strategische spellen

Waar ben jij fan van?

>>> 5 Redenen waarom puzzelen goed is voor kinderen

5 Redenen waarom legpuzzels maken goed voor je is

3 reacties op “5 Redenen waarom legpuzzels maken goed voor je is”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d