Keto dieet: tips voor beginners

ketogeen-dieet-keto-puurvangeluk

Steeds meer mensen eten volgens de richtlijnen van een ketogeen dieet. Soms zelfs onbewust. Toch is dit een van de diëten die de afgelopen jaren heel veel aandacht hebben gehad. Niet zonder reden, want ketogeen eten blijkt heel veel voordelen te hebben. Niet alleen voor het realiseren van gewichtsverlies. Het heeft ook tal van andere gezondheidsvoordelen. Kortom: genoeg reden om hier extra in te investeren dus. Maar hoe begin je? Wat houdt het precies in? In dit artikel zetten we enkele handige tips voor beginners op een rij.

Eet volgens een weekmenu

Wanneer je net start met een ketogeen dieet, dan kan het best lastig zijn om te bepalen wat je wel of juist niet mag eten. Daarom is het verstandig om zeker in het begin volgens een keto dieet weekmenu te eten. Op die manier weet je zeker dat je de juiste beslissingen neemt en eet wat mag. Natuurlijk hoef je niet je hele leven volgens een weekmenu te eten, maar het helpt je in het begin wel om meer te leren over de juiste voedingsmiddelen en eventuele alternatieven voor voedingswaren die je anders zou nuttigen.

tips-keto-dieet-ketogeen-puurvangeluk

Verzamel informatie

Het is belangrijk om te weten waar je aan begint voordat je dit dieet start. Weet je eigenlijk wel wat dit dieet precies inhoudt? Nee? Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Het is immers onmogelijk om echt achter een geheel nieuwe levensstijl te staan als je niet weet wat dit je oplevert.

Ketogeen eten is ooit bedacht voor mensen met epilepsie. Door het mijden van bepaalde voedingswaren, werden de aanvallen flink gereduceerd. Dit was vooral duidelijk bij kinderen. Later werd ook duidelijk dat het andere voordelen had voor de gezondheid, waaronder gewichtsverlies.

Het doel van het keto dieet is dat het lichaam in een zogenaamde ketose-toestand terechtkomt. Dit betekent dat het lichaam vetten gaat aanspreken om aan energie te komen. Normaal gesproken wordt energie uit koolhydraten gehaald. Wanneer je lichaam echter onvoldoende koolhydraten binnenkrijgt, zal het op een andere manier aan energie moeten komen. Dit maakt dat er sneller vet wordt afgebroken.

Bij een ketogeen dieet wordt de koolhydraatinname dan ook flink beperkt. De enige koolhydraten die je binnenkrijgt, komen voort uit groente en fruit.

keto-dieet-ketogeen-tips-puurvangeluk

Plan je maaltijden

Wanneer je ketogeen gaat eten, is het zeker in het begin belangrijk om je maaltijden zorgvuldig vooruit te plannen. Je moet echt alternatieven ontdekken voor de voedingsmiddelen die je vroeger als vanzelfsprekend at. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar meer een broodje in elkaar flansen als ontbijt of lunch, want je eet immers geen ‘gewoon’ brood meer. Dit betekent dat je echt je maaltijden moet plannen en goed uit moet denken wat er wel of niet gegeten mag worden.

Kan je wel wat inspiratie gebruiken voor maaltijden binnen een ketogeen dieet? Dan zijn er verschillende websites waar je recepten kunt vinden. Je kunt ook lid worden van diverse groepen op social media. Hier kunnen zowel tips als ideeën en inspiratie worden uitgewisseld. Doe daar zeker je voordeel mee.

>>> 4 Manieren om beter voor jezelf te zorgen 

keto-ketogeen-dieet-puurvangeluk

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d