Heb je last van een winterdip? Deze tips gaan je helpen

Iedereen heeft er wel eens last van. Van die vervelende dagen dat je niet vooruit te branden bent, je totaal geen energie hebt en je liever de hele dag in bed blijft liggen. Herkenbaar? Heb je er af en toe last van, dan is het geen probleem. Maar ervaar je deze klachten met name in de winter en heb je er langdurig last van? Dan kun je last hebben van een winterdip. Dit kun je met een aantal simpele tips verminderen en/of zelfs verhelpen. Heb je last van een winterdip? Deze tips gaan je helpen. 

Wat is precies een winterdip?

De naam zegt het al: het is een dipje dat in de winter opkomt. Meestal komt dit doordat de dagen korter zijn, het sneller en langer donker is en je dus minder daglicht ziet. De temperatuurwisselingen kunnen ook bijdragen aan een winterdip. Wat de klachten precies zijn? Dit kan natuurlijk voor iedereen anders zijn. Maar in de basis zijn het de volgende veelvoorkomende klachten: je kunt je neerslachtig en energieloos voelen, je kunt je vooral heel moe voelen en soms zelfs een slechte nachtrust hebben. Hierdoor raak je niet uitgerust, maar juist uitgeblust. We hebben een aantal simpele tips voor je om de winterdip te doorbreken en te verslaan. 

>>> 5 Simpele tips om lekkerder in je vel te zitten <<<

Tips om je winterdip aan te pakken

Soms is de winterdip van tijdelijke aard. Je mag je best een dag of een paar dagen niet topfit voelen. Het is echt geen schande en juist normaal. Als je weet dat er weer goede dagen aan gaan komen, is het prima om een paar nutteloze en energieloze dagen te hebben. Maar zit het je in de weg, dan kun je er iets aan proberen te doen. Heb je last van een winterdip? Deze tips gaan je helpen:

 • Ga naar buiten
  Een simpele, maar oh zo doeltreffende manier is lekker naar buiten gaan. Een frisse neus halen is voor iedereen goed en je vangt gelijk een portie daglicht. Tijdens een wandeling kun je ondertussen je hoofd leegmaken en de nodige energie opdoen. Je keert fris en voldaan weer terug. Het geeft je namelijk direct positieve energie. 
 • Beweging is een must
  Dit kan een frisse wandeling zijn, maar ook sporten op je eigen tempo is een aanrader. Tijdens het sporten/bewegen maakt je lichaam endorfine aan en dit zorgt ervoor dat je stresslevel wordt geremd en je je blijer en lekkerder in je vel gaat voelen. Endorfine wordt ook wel een van de gelukshormonen genoemd. Een fijne aanvulling bij een winterdip. 
 • Geef je lichaam een oppepper
  In de zomer maakt je lichaam zelf vitamine D aan door middel van zonlicht. Zonlicht is in de winter vaak ver te zoeken. Schijnt de zon wel, maak je dan uit de voeten naar buiten en ga je kop koffie lekker in het zonnetje opdrinken. Heb je dagen dat je amper buiten komt of te weinig zonlicht ziet? Een supplement met vitamine D is een waardevolle aanvulling wanneer je last hebt van een winterdip of depressie. Wil je meer dan alleen vitamine D? Je kunt ook een multivitamine als aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon gebruiken. Maar let wel: dit is een aanvulling en geen vervanging van een gezond voedingspatroon. 
 • Ritme en regelmaat
  Ja hoor, daar komt ritme en regelmatig weer om de hoek kijken. Belangrijk voor alles en iedereen. Zorg dat je elke dag ’s ochtends op een vast tijdstip uit bed komt en ’s avonds op vaste tijden naar bed gaat. Wanneer je op verschillende tijdstippen gaat slapen en wakker wordt, kan je lichaam volledig uit balans raken. Door ritme en routine in je dagen aan te brengen, heb je duidelijkheid en creëer je een betere lichamelijke balans. Hierdoor voel je je beter en energieker en kun je de winterdip verminderen en/of zelfs verhelpen. 
 • Zoek lichtpuntjes
  Ook al is het in de winter langer donker en voel je je misschien down, er zijn echt overal lichtpuntjes. Benoem ze, schrijf ze op, zie ze of zoek ze. Ze zijn er echt! Kijk naar wat er allemaal kan en waar je blij van wordt en werk ze uit. Dit kan het lezen van een goed boek zijn, maar ook het doorbladeren van een tijdschrift of een lekker recept koken. Ook een kop koffie drinken bij de buurvrouw, een wandeling met je hond, een telefoongesprek met je vriendin en nog veel meer van dat soort lichtpuntjes kunnen je helpen. Zet’m op!

>>> 7 Tips naar meer geluk en minder angst en stress

>>> Inspirerende boekentips die je kunnen helpen om een winterdip te overleven

4 reacties op “Heb je last van een winterdip? Deze tips gaan je helpen”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d