De kracht van zonlicht: 8 belangrijke weetjes

We kunnen niet wachten tot het weer voorjaar wordt. Het goudgele geluk aan de horizon doet ons allemaal goed. Je wordt er vrolijk van, het voorziet je lichaam van de nodige vitamine D en we gaan er allemaal van stralen. Maar, zonlicht kent naast al die fijne voordelen natuurlijk ook wel wat nadelen. De kracht van zonlicht: 8 belangrijke weetjes. 

Weetje 1. UV-A, UV-B en UV-C straling

Er is UV-A, UV-B en UV-C straling. UV-C straling wordt door de dampkring tegengehouden, UV-A en UV-B niet. UV-A-straling is het hele jaar aanwezig en dringt door glas heen. Deze straling dringt ook diep door in de huid en zorgt voor huidveroudering en geeft bij langdurige blootstelling een hogere kans op huidkanker. UV-B straling is vooral in de lente en zomer aanwezig. Deze zorgt voor verkleuring en bij te lange blootstelling tot verbranding van de huid. Ook veel allergische reacties worden door UV-B straling veroorzaakt. Afhankelijk van je huidtype ben je meer of minder bevattelijk voor de nadelige gevolgen van te veel UV-straling. Maar iedereen heeft er baat bij om zich tegen UV-straling te beschermen, vooral als je bijvoorbeeld een buitenberoep hebt, veel zon opvangt achter glas (UV-A straling gaat door glas heen) of als je naar een zonnige bestemming gaat.

Weetje 2. Bruin kleurtje

Wie wil het niet, een lekker bruin kleurtje op gezicht en lichaam alsof je op de Malediven vakantie hebt gevierd? Je voelt je meestal een stuk lekkerder in je vel met een bruin kleurtje in je gezicht en op je lichaam, maar hey … dat gezonde bruine kleurtje is helemaal niet zo gezond als je zou denken. Wist je trouwens dat ook niet iedereen tegen zonlicht kan? En wist je dat er zelfs mensen zijn die dagelijks UV-werende kleding moeten dragen om naar buiten te gaan, zelfs in de winter? Dus dat bruine kleurtje is echt niet voor iedereen vanzelfsprekend.

 

Weetje 3. UV-werende kleding

Ja het bestaat echt! En dan bedoelen we niet alleen UV-werende kleding voor kinderen, nee … deze kleding is er ook voor volwassenen. De kleding is er in allerlei soorten, kleuren en maten. Van mooie hoeden gemaakt van stro, petjes, handschoenen en sleeves tot aan bovenkleding, zwemkleding en meer. De comfortabele kleding en accessoires hebben allemaal de maximale UV-bescherming (UPF 50+)* en de stoffen zijn speciaal ontwikkeld om koel en zonder irritatie gedragen te worden. Wanneer je deze kleding draagt? 

  • De kleding is bedoeld voor mensen die hun huid willen beschermen tegen zonlicht en verbranding. Dit kan zijn omdat je gewoonweg niet tegen zonlicht kunt en je er bijvoorbeeld zonneblaasjes/zonneallergie van krijgt.
  • Of wanneer je een lichte huidskleur hebt en daardoor snel verbrand. 
  • Mensen die last hebben van (chronische) huidproblemen en hun huid optimaal willen beschermen. 
  • Maar ook om je huid te beschermen tegen bijvoorbeeld huidveroudering. UV-werende kleding beschermt je huid tegen ultraviolette straling van de zon. Deze straling is verantwoordelijk voor huidveroudering. 
  • Of wanneer je herstellende bent van een behandeling die je extra gevoelig maakt voor UV-licht.
  • En wanneer je de kans op het ontwikkelen van huidkanker tot het minimum wilt beperken.

*UPF staat voor Utra violet Protection Factor van stoffen. Dit is net iets anders dan SPF (Sun Protection Factor) wat uitsluitend wordt gebruikt bij zonnebrandcrème. De UPF geeft de mate aan waarin een stof UV-straling blokkeert. Dit wordt dus gebruikt bij bijvoorbeeld kleding of een parasoldoek.

Weetje 4. Vitamine D

Wist je dat je lichaam zelf vitamine D aanmaakt door middel van zonlicht? Van april tot en met september schijnt het zonnetje het langst en het meest, dus in deze maanden wordt het lichaam voorzien van (in de meeste gevallen voldoende) vitamine D. Van oktober tot en met maart wordt door je lichaam bijna geen vitamine D aangemaakt, omdat de zon minder vaak en minder fel schijnt en de UV-B straling dan ontbreekt. 

 

Weetje 5. Huidveroudering

Wist je dat zonlicht niet alleen je huid bruin maakt op korte termijn, maar je huid op de lange termijn juist kan voorzien van snelle huidveroudering? Zeker wanneer je snel en vaak verbrand. Pas dus goed op en smeer je goed in met een zonnebrandmiddel met een hoge SPF en/of draag UV-werende kleding. 

Weetje 6. Gelukshormonen

Wist je dat zonlicht zorgt voor de nodige gelukshormonen? Zodra de zon schijnt, krijgen we allemaal een euforisch gevoel die de aanmaak van gelukshormonen stimuleert. Tevens maakt je lichaam, onder invloed van zonlicht, witte bloedcellen aan waardoor je immuunsysteem wordt verbeterd. Dit verklaard waarom we ons  allemaal blijer en lekkerder in ons vel voelen, zodra de zon schijnt. 

Weetje 7. Schaduw is verraderlijk

Schijnt de zon en denk je dat je in de schaduw veilig bent en geen UV-straling opvangt? Niets is minder waar, want zelfs wanneer je onder een parasol zit, is het raadzaam om je gezicht en lichaam in te smeren. Want stralen van zonlicht komen ook door de parasol heen. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een UV-werende parasol.

 

Weetje 8. Smeren kun je leren

Misschien schijnt de zon niet alle dagen, maar wist je dat de zon ook kan schijnen achter de wolken en dat deze wel degelijk zorgt voor straling? Smeer je alle dagen in voordat je de deur uit gaat en/of draag UV-werende kleding. Wanneer je lichaam bedekt is met kleding, smeer dan alleen je gezicht in. Gebruik bijvoorbeeld een gezichtscrème met een SPF-factor, maar smeer er gerust een zonnebrandmiddel met een hoge SPF-factor overheen, zodat je optimaal beschermd bent tegen zonlicht. 

>>> 7 Tips om het hoofd koel te houden tijdens de hitte 

De kracht van zonlicht: 8 belangrijke weetjes  

In samenwerking met Odiezon

2 reacties op “De kracht van zonlicht: 8 belangrijke weetjes”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: