3 Keer waarom het belangrijk is om zonbescherming te gebruiken

zonbescherming-tips-zon-zonnen-zonnebrand-puurvangeluk.web

Het voorjaar is aangebroken en dat betekent dat het goudgele geluk, het warme zonnetje, zich steeds vaker laat zien. En daar zijn we met z’n allen maar wat blij mee, toch? We zijn weer toe aan warmte en gezonde rode blosjes op de wangen. Maar laten we niet vergeten dat we ons, ook in het voorjaar, goed moeten beschermen tegen de schadelijke UV-stralen. Zonbescherming is een must zodra de zon weer gaat schijnen. We vertellen je 3 keer waarom het belangrijk is om zonbescherming te gebruiken. Lees en laat je inspireren!

UV-straling

Er zijn drie verschillende soorten UV-straling: UVA, UVB en UVC. Het zonlicht dat ons bereikt bestaat uit ongeveer 95% procent UVA-straling. UVA zorgt niet voor verbranding van de huid, maar het kan wel schade aanrichten en de huid verouderen. Dit uit zich in fijne lijntjes, rimpels en soms zelfs behoorlijke groeven. UVB-straling is de variant die ervoor zorgt dat je huid kan gaan verkleuren en soms zelfs verbranden. Daarom is het raadzaam om je huid optimaal te beschermen met zonbescherming. UVB-straling zorgt tevens voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine kent vele gezondheidsvoordelen, dus UVB-straling heeft ook een gunstig effect op ons lichaam. Tot slot hebben we nog UVC-straling, dit is de gevaarlijkste straling van de drie, maar deze bereikt onze aarde gelukkig niet. 

zonbescherming-tips-puurvangeluk.web

Gebruik een natuurlijke zonbescherming

Om de huid op een goede manier te beschermen gaat onze voorkeur uit naar natuurlijke zonbescherming. Waarom?

 • Het is vrij van chemische ingrediënten die schadelijke zijn voor je huid en de natuur. -> het belangrijkste verschil van een natuurlijke zonnebrand is dat het geen chemische zonnefilter zoals een oxybenzone bevat, maar een natuurlijke filter zoals een zinkoxide filter (non-nano).
 • Het is vrij van schadelijke ingrediënten en bevat natuurlijke stoffen.
 • Gemaakt van natuurlijke ingrediënten. 
 • Bevat geen parfum en er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Rozemarijn als natuurlijk conserveermiddel. 
 • Geschikt voor een gevoelige huid. 
 • Veel zonbescherming laten een witte waas achter. De producten van Nourished doen dat niet.
 • Is geschikt voor het hele gezin. 
 • Het is met respect voor mens, dier en milieu geproduceerd. 
 • Is niet getest op dieren.

Bescherm je huid optimaal en verminder het risico op verbranding, huidveroudering en huidkanker. 3 Keer waarom het belangrijk is om zonbescherming te gebruiken.

 1. Voorkomt verbranding

Door het gebruik van zonbescherming voorkom je verbranding van de huid zoveel mogelijk, want hiermee zorg je dat de UVB-straling wordt geblokt. Begin een half uur voordat je naar buiten gaat met insmeren van een zonbescherming en smeer je regelmatig opnieuw in om te voorkomen dat je huid kan gaan verbranden. Ook al heb je een zonbescherming die waterproof is, smeer het liefst elke twee uur opnieuw in en ook na iedere douche of plons in het water. Je huid verliest namelijk veel zonnebrandcrème als je in het water gaat, waardoor verbranding op de loer ligt. Ditzelfde geldt wanneer je transpireert. Blijf je gedurende de hele dag goed insmeren en vergeet plekken, zoals ellebogen, neus, oren, voeten, knieën, handen, decolleté en nek ook niet. Op sommige plekken is de huid extra dun en dus extra gevoelig voor verbranding. 

zonbescherming-tips-zonnen-zonnebrand

 1. Gaat huidveroudering tegen

UVA-straling is verantwoordelijk voor huidveroudering. Door je regelmatig onbeschermd bloot te stellen aan UVA-straling, heb je sneller kans op huidveroudering en rimpels. Dit zie je misschien niet direct, maar op latere leeftijd uit zich dit wel degelijk. En dat zou jammer zijn! Zorg dat je je goed insmeert met een zonbescherming die past bij jouw huidtype. Een zonnebrandcrème is een dikkere substantie dan een lotion. Een lotion is dunner van substantie en trekt sneller in. Voor een droge huid is een crème aan te raden en voor de normale tot gemengde/vette huid is een lotion prettiger. Er zijn ook sprays verkrijgbaar voor verschillende huidtypes. Nadeel van een spray is dat je veel de lucht in sprayt zonder dat het op de huid komt, dus een spray is niet heel voordelig. Bovendien bevat een spray meestal gas of andere toegevoegde stoffen die extra belastend zijn voor het milieu. 

 1. Vermindert risico op huidkanker 

Door huidveroudering tegen te gaan, verminder je ook het risico op huidkanker. Want hoe vaker je verbrand, des te groter is het risico op huidkanker. De huid wordt bij verbranding namelijk continu onherstelbaar beschadigd. En dit kan leiden tot huidkanker. Dit kan zich ook op latere leeftijd uiten, dus zorg dat je op tijd begint met het gebruik van een goede zonbescherming. En smeer kinderen ook heel goed in! Het gebruik van zonbescherming is net zo belangrijk als het gebruik van een dagcrème. Ook al is het bewolkt of minder mooi weer, er is overdag altijd UV-straling aanwezig. Smeer je daarom ook elke dag in met een dagcrème met UV-bescherming. 

>>> De kracht van zonlicht, 8 belangrijke weetjes 

>>> Tips om je haar te beschermen en verzorgen in de zomer 

zonbescherming-tips-zonnen-zonnebrand-puurvangeluk.web

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d