5 Goede redenen om biologische wijn te drinken

Een wijntje op z’n tijd is heerlijk! Lekker voor bij de Italiaanse pasta, om een avondje met vrienden te proosten op het leven of om een wijnproeverij te organiseren met familie. Naast de traditionele wijnen zijn de biologische wijnen tegenwoordig helemaal trending. En wij snappen waarom! Heb jij wel eens een biologische wijn gedronken en wat vond je ervan? We vertellen je 5 goede reden om biologische wijn te drinken. En dat met name van dit bijzondere wijnlabel!

Wat is biologische wijn?

De biologische wijnen van ViaVIÑA zijn geproduceerd van biologisch geteelde druiven. Tijdens het produceren van deze wijn wordt er uiteraard rekening gehouden met de smaak, maar ook met het milieu. Zo wordt er bijvoorbeeld geen gebruikgemaakt van:

  • Pesticiden 
  • Kunstmest 
  • Chemische bestrijdingsmiddelen 
  • Genetische gemanipuleerde ingrediënten 

Daarnaast is elke wijnboer verplicht om aan strenge eisen te voldoen tijdens het produceren van biologische wijn om het keurmerk te mogen plaatsen op de fles. Wist je dat? Biologische wijnen die in de Europese Unie geproduceerd zijn moeten voldoen aan de EU-regels voor biologische landbouw keurmerk? Als dit het geval is, zijn ze voorzien van het Europees biologisch keurmerk. Het keurmerk is te herkennen aan het groene blaadje met witte sterren.

Hieronder vertellen we je 5 goede redenen om biologische wijn te drinken: 

Reden 1: Heerlijke en rijke smaak

Heb jij wel eens een biologische wijn geproefd? Het is echt een misverstand dat biologische wijnen niet lekker zijn of anders smaken dan traditionele wijnen. Sterker nog, de smaken van biologische wijnen zijn supergoed! Ze hebben juist een heerlijke en rijke smaak, omdat de druif volgens strenge eisen en optimale condities worden gerijpt. De wijngaarden van ViaVIÑA liggen midden in natuurgebieden, zodat de wijngaarden hun natuurlijke gang kunnen gaan. Dit noemen ze ook wel “geïntegreerde wijnbouw”. En dat is echt uniek aan deze productie, want niet alle biologische wijngaarden zijn verbonden met biodiversiteit en natuur. We kunnen van deze biologische wijnen alleen maar zeggen; ‘must try!’

Reden 2: Bevatten minder sulfieten

En we hebben nog een goede reden gevonden. De biologische wijnen van ViaVIÑA bevatten namelijk minder sulfieten. Sulfieten (E-nummers E220 t/m E228) worden gebruikt als kleurstof en conserveringsmiddel in voedingsmiddelen en wijnen. Het is een stof die in de meeste traditionele wijnen voorkomt en hoofdpijn of andere overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken (is overigens niet wetenschappelijk bewezen). Wanneer er geen extra sulfieten worden toevoegen aan de wijn, moet dit vermeld worden op het etiket als: sulfiet arm. Je kunt een wijn namelijk nooit helemaal sulfiet vrij maken, omdat druiven van nature sulfieten bevatten. Naast het vermelden of het gaat om een sulfiet arme wijn, moeten wijnboeren ook verplicht het alcoholpercentage vermelden op de fles. 

Reden 3: Lager in suikers en calorieën

Wist je dat biologische wijnen geen toegevoegde suikers mogen bevatten? In druiven zitten van nature vruchtensuikers en bij het maken van wijn wordt aan de geplette druiven gist toegevoegd. Hierdoor ontstaat het fermentatieproces waarbij de vruchtensuikers worden omgezet in alcohol. Als niet alle suikers ‘gebruikt’ zijn en het fermentatieproces stopt, dan blijven die suikers als restsuikers over in de wijn. De druiven van de ViaVIÑA wijnen worden op het juiste moment geoogst, waardoor alle suikers tijdens de fermentatie worden omgezet in alcohol en er geen restsuikers meer aanwezig zijn (en minder calorieën). De wijnen van ViaVIÑA zijn hierdoor puur, zuiver en rijk van smaak zonder toegevoegde suikers. Dat proef je en daar mag lekker op geproost worden met je vrienden! De wijnen zijn bovendien perfect te combineren met diverse smaakvolle recepten en gerechten

Reden 4: Beter voor het milieu

Door de strenge eisen die worden gesteld aan het produceren van biologische wijnen, wordt er tegelijkertijd rekening gehouden met het milieu. Dit betekent dat druiven in de wijngaarden van biologische wijnboeren zo min mogelijk worden behandeld met bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte en ziektes. Dit zorgt niet alleen voor een betere kwaliteit druif en smaak, de belasting voor het milieu is ook aanzienlijk kleiner.

Reden 5: Biologische wijn drink je bewuster

We zijn tegenwoordig allemaal bewuster aan het genieten en daar hoort bewust eten en drinken ook bij. De wijnen van ViaVIÑA zijn suikervrij (en caloriearm) en dragen bij aan de bewustwording van pure smaken. Met de zorgvuldig uitgekozen biologische wijn, drink je bewuster. Zodra je je gaat verdiepen in de afkomst en productie van de biologische wijnen en verschillende smaken gaat proeven, waardeer je een glas wijn meer, geniet je er optimaler van en drink je bewuster. 

Dit zijn onze 5 goede redenen om biologische wijn te drinken. 

Drink niet onder de 18 jaar en drink met mate!

5 Goede redenen om biologische wijn te drinken

Eén reactie op “5 Goede redenen om biologische wijn te drinken”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d