Kun je meer ontspanning gebruiken? Maak legpuzzels!

puzzelen-tips-voordelen-legpuzzels-puurvangeluk

Kun je meer ontspanning gebruiken? Maak legpuzzels! Puzzelen is namelijk een fijne bezigheid waar je helemaal zen van wordt, zeker leuk om te doen in je vrije tijd en in vakanties. Puzzelen is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen en uiteraard is het nog gezelliger om het samen te doen. Misschien doe je het al wel, maar misschien ook niet. Dan wordt het in ieder geval tijd! Pak die doos erbij en ga lekker een middagje of avondje puzzelen. We kunnen allemaal wel een beetje extra balans en rust gebruiken, toch? No stress, just relax …

Denkvermogen verbeteren

Door een legpuzzel te maken, verbeter je je denkvermogen. De eerste puzzels die een kind maakt zijn vaak vormenpuzzels met grote stukken. Maar wanneer ze ouder worden mogen de stukjes steeds kleiner en uitdagender worden. Voor volwassenen mag het helemaal een stapje verder gaan en mogen de stukjes nog kleiner zijn. Dit vraagt om optimaal denkvermogen en dit lijkt misschien vermoeiend, maar dat is het echt niet. Je wordt juist heel blij bij het vinden een passend puzzelstukje en dit geeft gelijk een heerlijk gevoel. Bovendien geeft het energie om door te gaan met puzzelen, want het geeft echt veel voldoening.

Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat het maken van legpuzzels mindfulness werkt en puzzelen op de lange termijn helpt om ouderdomsziektes, zoals dementie te vertragen of zelfs tegen te gaan? Alleen daarom al is het raadzaam om te gaan puzzelen!

Emotionele vaardigheden

Niet alleen het denkvermogen wordt gestimuleerd, ook de emotionele vaardigheden worden getriggerd bij het puzzelen. Zo leer je om doelen te stellen, maar ook om je grenzen te verleggen. Ahhh … nog een stukje dan! Ook het geduld wordt met het maken van legpuzzels flink op de proef gesteld. Afhankelijk van de moeilijkheid, kan het soms best lang duren voordat de puzzel af is. Zo leren kinderen en volwassenen een planning te maken, vol te houden en gefocust te blijven. Samen puzzelen betekent ook samenwerken, hoe leuk is dat! En zeker voor jonge kinderen handig om ze klaar te stomen voor de grote wereld. 

Concentratieboog

Om een legpuzzel op te lossen moet je goed nadenken en strategieën bedenken. Maar het voordeel is dat het geen druk geeft, want puzzelen doe je voor je plezier en werkt ontspannend. Je bevordert tevens het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid. Maar ook de concentratieboog vergroot je met puzzelen, niet onbelangrijk voor bijvoorbeeld de verdere ontwikkeling van je kind. Stoom afblazen, teleurstelling verwerken en het koppie er goed bijhouden. Keep up the good work! 

Fijne manier van ontspanning

Last but not least, puzzelen werkt stimulerend en ontspannend voor de hersenen. We worden allemaal blootgesteld aan veel prikkels in het dagelijks leven en dan is een momentje van ontspanning bevorderlijk voor alles. Kijk maar naar jezelf. Na een moment van ontspanning kun je beter nadenken, presteer je beter en voel je je meer uitgerust. Puzzelen vermindert stress en kan zelfs je hartslag en bloeddruk verlagen. Need we say more!?

Wat vond jij van het artikel ‘Kun je meer ontspanning gebruiken? Maak legpuzzels!’? Wij zijn benieuwd waar jij je ontspanning vandaan haalt?

>>> 5 Redenen waarom legpuzzels maken goed voor je is 

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d