Geplaatst in ontwikkeling & opvoeding

5 Redenen waarom puzzelen goed is voor kinderen

Puzzelen in puzzelboekjes is een leuke bezigheid en activiteit, zeker in de zomer tijdens de vakantie. Maar wist je ook dat puzzelen heel goed is voor kinderen? Niet alleen voor kinderen trouwens, ook voor volwassenen. Waarom? Puzzelen is een mentale uitdaging en een goede training voor onze hersenen. Met puzzelen vergroot je de woordenschat en het denkvermogen. Je leert oplossingsgericht te denken en het zorgt voor ontspanning. 5 Redenen waarom puzzelen goed is voor kinderen.

Op een speelse manier denkvermogen verbeteren

Door een puzzel in een puzzelboek te maken, kunnen kinderen op een speelse manier hun denkvermogen verbeteren. De eerste puzzels die een kind maakt zijn vaak vormenpuzzels met grote stukken. Maar wanneer ze ouder worden is een puzzel in een puzzelboekje ook een superleuke bezigheid om te doen. Zeker op vakantie in de auto, op weg naar je vakantiebestemming.

Emotionele vaardigheden

De emotionele vaardigheden worden ook getriggerd bij het puzzelen. Zo leren kinderen bijvoorbeeld om een doel te stellen voor zichzelf. Naast het oplossen van de puzzel, moet je vooraf goed nadenken. Ook het geduld wordt met het maken van puzzels op de proef gesteld. Afhankelijk van de moeilijkheid, kan het soms best lang duren voordat de puzzel af is. Zo leren kinderen een planning te maken, vol te houden en gefocust te blijven.

Concentratieboog

Om een puzzel op te lossen moet je goed nadenken en strategie√ęn bedenken. Soms moet je woorden met elkaar verbinden, soms lukt het niet zonder fouten te maken en dat hoeft natuurlijk ook niet. Puzzelen doe je ook voor je plezier. Je bevordert het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid. Bovendien wordt de concentratieboog vergroot, ook niet onbelangrijk voor de verdere ontwikkeling van je kind. 

Fijne manier van ontspanning

Last bot not least, puzzelen werkt stimulerend en ontspannend voor de hersenen. Kinderen krijgen heel veel prikkels in hun dagelijks leven en dan is een momentje van ontspanning echt bevorderlijk voor alles. Kijk maar naar jezelf. Na een moment van ontspanning kun je beter nadenken, presteer je beter en voel je je meer uitgerust. Let’s go!

Met deze 5 redenen waarom puzzelen heel goed is voor kinderen, wordt het weer tijd om de puzzelboekjes uit te kast te halen of om nieuwe aan te schaffen. Het Denksport Junior Squla Zomerboek is een puzzelboek boordevol puzzelpret. Niet alleen tijdens een regenachtige dag is puzzelen fijn, maar ook met mooi weer in de tuin in een hangmat of op vakantie is puzzelen een leerzame bezigheid die ook nog eens heel leuk is. Fijne zomer!

>>> Meer kids inspiratie <<<

Een gedachte over “5 Redenen waarom puzzelen goed is voor kinderen

Geef een reactie