Waar moet je op letten bij het kopen van een houten tafel?

Een tafel in je interieur is niet weg te denken. Het is misschien wel een van de belangrijkste meubelstukken in je huis. Want aan de tafel wordt ’s ochtends het ontbijt gegeten, worden spelletjes gespeeld, wordt samen gegeten en geborreld met vrienden. Het is eigenlijk het hart van het huis. Ben je toe aan een nieuwe tafel in je huis en ben je gek op houten tafels? Vind je veel mooi en vind je het lastig om een keuze te maken? Check dan onze volgende tips. Waar moet je op letten bij het kopen van een houten tafel? Lees en laat je inspireren! 

Keuze uit verschillende soorten hout 

Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat er verschillende soorten houten tafels verkrijgbaar zijn. Welke keuze maak je dan hé? Best lastig, zeker als je veel houtsoorten mooi vindt. Kijk naar de rest van je interieur en inrichting. En denk ook aan smaakverandering. Misschien heb je in je hoofd om alle meubels te veranderen of wil je een complete metamorfose in je interieur aanbrengen. Dan is het wel zo handig als je kiest voor een houtsoort dat past bij de rest van je plannen. Handige tip! Kies voor een houtsoort dat eventueel gemakkelijk overschilderbaar/behandelbaar is. Mocht je willen switchen van stijl en kleur, dan kun je t.z.t. de tafel een likje verf geven voor een compleet andere look.

Voor welke vorm kies je?

Net zoals verschillende soorten hout, kun je ook kiezen uit verschillende vormen tafels. Heb je enig idee voor welke vorm tafel je gaat of heb je nog helemaal geen idee? Tafels kopen, let in ieder geval op de volgende punten: 

  • Waar moet de tafel komen te staan? In een rechte opstelling of heb je misschien ruimte om een ronde tafel kwijt te kunnen?
  • Bedenk met hoeveel mensen je aan de tafel wilt kunnen zitten en over hoeveel (been)ruimte je rondom en onder de tafel wilt beschikken.
  • Is de ruime heel strak en hoekig, dan is een ronde of ovale tafel wellicht een mooi plan. Hiermee rond je de hoekige ruimtes af en geef je het geheel meer sfeer.
  • Heb je wel de ruimte in de lengte, maar niet in de breedte? Dan is een smalle eettafel wellicht een goede optie.

Denk goed na over het onderstel 

Het onderstel van een tafel is misschien wel net zo belangrijk als het tafelblad. Ook hier zijn weer ontzettend veel soorten, maten en vormen verkrijgbaar. Van strakke zwarte stalen kruispoten, mooie stijlvolle houten U-poten en nog veel meer. Ook hier kun je weer kijken naar de rest van je interieur. Heb je een landelijk of industrieel interieur, dan is een robuuste zwarte of houten tafel met stalen poten een blikvanger in je interieur. Mag het ruimtelijk ogen, dan is een tafel met een lichte kleur hout en een smal/dun onderstel een must.

Denk naast de vorm en het materiaal van het onderstel ook goed na over de hoogte van het onderstel. Wil je de stoelen onder de tafel kunnen schuiven, met je benen languit onder de tafel kunnen zitten of wil je met je voeten ergens op kunnen steunen? Allemaal vragen die je mee kunt nemen in het maken van een keuze voor een onderstel. Het zou jammer zijn als je een mooie tafel hebt gekocht en niet hebt nagedacht over het onderstel. Tegenwoordig kun je namelijk je eigen tafel samenstellen, zodat het helemaal past bij je interieurwensen, droomkeuken of woonkamer. 

Bewerkt of onbewerkt hout?

En last but not least: kies je voor bewerkt of onbewerkt hout? Er zijn houten tafels verkrijgbaar die gelakt zijn met een specifieke beschermlaag, maar misschien vind je dat helemaal niet mooi en wil je liever puur hout met een natuurlijke en warme look. Super sfeervol natuurlijk, maar bedenk met onbeperkt hout wel dat het veel sneller vies en vuil wordt wanneer je morst met eten en drinken. Op een onbewerkte houten tafel zal je sneller zichtbare beschadigingen en vlekken zien, dan met een bewerkte houten tafel. 

Voor welke houten tafel kies jij?

>>> 3 Tips voor een gezellig gedekte tafel

Waar moet je op letten bij het kopen van een houten tafel?

 

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d