Wat is het verschil tussen een aanbouw en een veranda?

Ben je van plan een ‘aanbouw’ of een ‘veranda’ aan je huis te bouwen? Hoewel beide opties aan het bestaande huis kunnen worden gebouwd en extra ruimte bieden, zijn er duidelijke verschillen tussen de twee. We leggen je uit wat het verschil is tussen een aanbouw en een veranda. Zo kun je een goede keuze maken. Lees verder en laat je informeren!

Wat is een aanbouw?

Een aanbouw is een extra ruimte die je aan je bestaande huis bouwt. We hebben enkele kenmerken van een aanbouw en leggen ze je uit:

  • Volledig geïntegreerd: Een aanbouw wordt meestal zo ontworpen dat het naadloos aansluit op het bestaande huis of gebouw. Design speelt daarbij een rol, maar ook de functionaliteit is van belang.
  • Geïsoleerd: Een aanbouw is een extra verlengstuk van je bestaande woning, waarbij rekening wordt gehouden met isolatie.
  • Kostbaar: Een aanbouw bouwen is kostbaarder dan een veranda, omdat er vaak een fundering moet worden gelegd, maar ook isolatie, elektra, en verwarming en waterleidingen spelen een rol.
  • Vergunning nodig: Voor een aanbouw heb je in veel gevallen een bouwvergunning nodig om te mogen bouwen.

Charlotte Kap Fotografie

Wat is een veranda?

Een veranda is een overdekte uitbouw aan de voor- of achterzijde van een woning. Je hebt ze in verschillende soorten, maten en stijlen, denk bijvoorbeeld aan een veranda in een landelijke stijl, maar ook een moderne veranda behoort tot de mogelijkheden. De volgende kenmerken passen bij een veranda:

  • Open uitstraling: Een veranda heeft een open uitstraling en is vaak aan één of meerdere zijden open. Een veranda aan huis met glas, zorgt voor een beschutte plek met een open uitstraling. 
  • Minder geïsoleerd: Omdat een veranda meestal wordt gebruikt als buitenruimte, wordt een veranda minder goed geïsoleerd dan een aanbouw.
  • Voordeliger: Een veranda is meestal goedkoper om te bouwen dan een aanbouw, vooral als het om een eenvoudige structuur gaat.
  • Vergunning: Afhankelijk van de omvang en het ontwerp van de veranda, heb je meestal geen bouwvergunning nodig voor het bouwen van een veranda. 

Tot slot

Zowel een aanbouw als een veranda geven extra ruimte aan een woning of woonomgeving, maar zijn ze beiden bedoeld voor verschillende doeleinden. Waar een aanbouw een volledige uitbreiding van de woonruimte is, dient een veranda meer als een beschutte buitenruimte met open uitstraling. De keuze van een veranda of een overkapping hangt af van je persoonlijke voorkeuren en wensen. Kom je er niet helemaal uit, overleg dan altijd met een architect of bouwkundige om de beste optie voor jouw situatie te bepalen.

>>> Zo maak je je tuin een stuk groener en gezelliger 

 

Charlotte Kap Fotografie

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d