Hoogsensitief: hoe ga je om met de emoties van anderen? 

hoogsensitief-2-tips-puurvangeluk

Een van de grootste uitdagingen bij hoogsensitiviteit is dat je de emoties van anderen sneller oppikt. Wanneer je in een ruimte komt waar iemand heel verdrietig of boos is, kan je hierdoor ook snel van emotie veranderen. Zelfs als je je daarvoor juist prima voelde. Dat kan lastig zijn. Zeker als je woont of werkt met iemand waarvan de emotie sterk wisselt. Hoewel het oppikken van andermans emoties voordelen op kan leveren, kan het ook een zwakte zijn. Soms verliezen we hierdoor zelfs de verbinding met onszelf. We weten niet meer goed welke emotie van ons is en welke van iemand anders is. Herken je dit? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je hiermee om moet gaan. Hoogsensitief: hoe ga je om met de emoties van anderen? In dit artikel delen we enkele tips om je hierbij te helpen. 

Schakel een deskundige in 

Merk je dat jouw hoogsensitiviteit je echt in de weg staat? Dan kan het verstandig zijn om een ervaren hsp coach in te schakelen. Hoewel hoogsensitiviteit geen ziekte is, kan het wel veel nadelen in het dagelijks leven opleveren. Als jij hier echt veel problemen bij ervaart, is het prettig als iemand je de juiste handvatten kan leren om hiermee om te gaan. Een hsp coach weet precies waar jij tegenaan loopt en ook wat nodig is om deze problemen te voorkomen en mogelijk op te lossen. Hierdoor loop je minder snel vast. Soms kunnen enkele sessies al erg waardevol zijn.

Accepteren wat je voelt 

Het is belangrijk om te beseffen dat hoogsensitiviteit nou eenmaal bij je hoort. Het zal nooit weggaan. Het is een stukje karakter. Temperament. Daarom is het belangrijk om te accepteren wat is. Het kost alleen maar heel veel energie om dit telkens tegen te willen gaan. Beschouw het als een kracht. Sommige mensen zouden juist dolgraag meer van de emoties van anderen willen voelen. Hoewel het zowel een vloek als een zegen kan zijn, is het goed om dit te omarmen. Accepteer dat je het voelt en leer hoe je hiermee om kan gaan. 

hoogsensitief-tips-puurvangeluk

Ontdek je eigen emoties 

Lukt het je door de emoties van anderen soms niet om je eigen gevoelens naar boven te halen? Dan is het belangrijk om hier elke dag echt even de tijd voor te nemen. Pak je rust en probeer te voelen. Welke emoties zijn van jou? Probeer de andere emoties zoveel mogelijk van je af te schudden. Wees hierbij ook realistisch. Het gevaar van het voelen van andere emoties is dat je je hierdoor ook verantwoordelijk kunt gaan voelen. Als je weet dat een ander erg verdrietig is, dan wil je er alles aan doen om dit te verbeteren. Jouw kracht werkt echter maar tot op zekere hoogte. Je kunt de problemen van anderen niet altijd oplossen. Dat is ook niet jouw verantwoordelijkheid. 

Probeer ook je grenzen aan te geven. Waarschijnlijk vinden anderen het heel prettig om bij jou uit te huilen en hun gevoelens te delen. Jij geeft ze immers het gevoel dat je ze begrijpt. Dat is ook belangrijk en iets wat je misschien graag doet. Merk je echter dat dit je teveel wordt? Geef dit dan ook aan. Het is belangrijk om ook jouw grenzen te bewaken. 

>>> 8 Tips om beter voor jezelf te zorgen

hoogsensitief-tips-1-puurvangeluk

Hoogsensitief: hoe ga je om met de emoties van anderen? 

 

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: