7 Tips om gemakkelijk orde en structuur in je leven te krijgen

Je kent het vast wel, het ene moment heb je de boel lekker op orde en het andere moment is de orde en structuur ver te zoeken en is het totale paniek en chaos. Gelukkig hebben we daar allemaal weleens last van. Zolang het maar niet je dagelijkse routine wordt. Hoe kun je gemakkelijk orde en structuur in je leven krijgen? We helpen je op weg met de volgende 7 tips.  

1. Planning is een must 

En ja, dat weet eigenlijk iedereen. Maar waarom doe je dan niet!? Koop een planner en vul in dat ding! Of je het nu voor een dag, een week of een maand invult, kies wat voor jou het beste werkt. Maar weet wel dat je goed overzicht hebt, wanneer je het wekelijks invult en het dagelijks bekijkt. Planning is een must, maar flexibel zijn een kunst. Elke dag kan het anders lopen dan in je planning beschreven staat. Wees flexibel, dat zorgt voor rust in je hoofd en dus uiteindelijk meer orde en structuur in je leven. 

2. Schrijf het van je af

Wie schrijft, die blijft! Maak lijstjes, schrijven werkt namelijk altijd. Zorg dat je altijd en overal een notitieblokje en pen bij de hand hebt om dingen van je af te schrijven. Komen er boodschappen, belangrijke dingen of afspraken in je op, schrijf ze dan gelijk op. Ze zijn dan uit je hoofd en dit geeft orde in je koppie. Leg ook vooral een notitieblokje en pen naast je bed, want ’s avonds komen de meest creatieve ideeën naar boven. En die kun je maar beter opschrijven, dan dat ze de hele avond/nacht in je hoofd blijven zitten. 

3. Ruim je rommel op 

Wist je dat rommel om je heen zorgt voor mentale chaos? Een van de belangrijkste dingen om orde en structuur in je leven te krijgen, is opruimen en ontspullen! Plan elke ochtend of avond een momentje in om rommel op te ruimen, was in de wasmand te gooien, vuilnis weg te gooien, post te sorteren en dingen die je niet meer gebruikt weg te gooien of weg te geven. Je hoeft echt niet het hele huis door om te soppen, opruimen en ontspullen is al voldoende. Een opgeruimde omgeving zorgt namelijk voor orde en structuur. 

4. Maak af waar je mee bezig bent

Wat je ook doet, maak het af. Ga niet van het ene taakje naar het andere taakje, zeker niet wanneer de eerste taak nog niet af is. Zorg dat je een prioriteitenlijstje maakt als je focus continu weg is en vink het lijstje af. Het geeft je gelijk voldoening en geeft orde en structuur in je routine. Als je dit structureel doet, gaat het zelfs in je systeem zitten en kost het je veel minder planning en energie dan voorheen. 

5. Leg spullen op vaste plekken neer

Je kunt heel gemakkelijk orde en structuur in je leven krijgen door spullen op een vaste plek neer te leggen. Dit voorkomt dat je continu moet zoeken naar spullen en voorkomt chaos en drukte. Wanneer je weet waar alles ligt, kun je het zo pakken en gebruiken. Heb je de volgende dag specifieke spullen nodig? Leg ze ’s avonds alvast klaar, zoals de rugtas voor school/werk, doe je laptop en agenda vast in een laptoptas en pennen en opladers in een etui/hoesje, zodat je het de volgende dag niet vergeet. Zo lig je ‘s avonds in bed niet meer te piekeren wat er allemaal mee moet en wat je allemaal nog bij elkaar moet pakken de volgende ochtend.

6. Timemanagement 

Weleens van timemanagement gehoord? Je kent het vast wel, je bent bezig met een taak en vervolgens ben je afgeleid door de mail, social media en je telefoon. Daar gaat je kostbare tijd. Zorg dat je, wanneer je snel afgeleid bent, tijd reserveert voor hetgeen dat je aan het doen bent of wilt gaan doen. Zo heb je aan het einde van de dag je werk af en is er misschien zelfs nog wel tijd over om minder belangrijke dingen te doen. Het is vervelender wanneer je taken niet af zijn, maar je tijd wel voorbij is.

7. Begin nu 

Ga niet als een malle tekeer en de boel als een gek organiseren, ga stap voor stap te werk, maar begin vooral nu! Stel het niet uit, want uitstel betekent afstel. Begin gewoon bij een goede planning, ga je huis eens door en begin aan die berg was. Probeer overal flexibel mee om te gaan en vooral relaxed te blijven. Dit werkt mee om orde en structuur in je leven te krijgen. Lukt het even niet? Dan laat je de boel even lekker de boel. Zo krijg je ook orde en structuur over en in je eigen leven. 

>>> 10 Tips voor meer focus en betere resultaten

betere-focus-betere-resultaten-tips-puurvangeluk

2 reacties op “7 Tips om gemakkelijk orde en structuur in je leven te krijgen”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d