Plastic zakjes hier, papieren wikkels daar… ik word soms helemaal gek van al het afval dat ik elke dag weer in de kliko’s gooi. Man man… mag het een onsje minder zijn!? Ik ben dus ook best fanatiek als het gaat om afval scheiden. Ik merk dat we weinig restafval meer hebben sinds we alle paperassen goed scheiden. Ben jij ook fanatiek in het scheiden van afval of vind je het lastig om afval te scheiden? Bedenk dan dat het niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Ga voor Zero Waste met deze 6 tips voor het besparen van afval.



1. Zero Waste begint bij afval scheiden
Zero Waste betekent: nul verspilling! Nou gaat die vlieger natuurlijk niet helemaal op, maar we kunnen er wel met z’n allen voor zorgen dat we zo min mogelijk afval creëren door afval te scheiden. Op deze manier kan hergebruik en recycling ingezet worden en dragen we allemaal ons steentje bij aan een beter milieu. En een beter milieu begint bij jezelf. Zorg voor goede afvalbakken in je keuken. Een afvalbak voor papier, een bak voor plastic en een bak voor het groenafval. Je kunt eventueel in de schuur nog een extra afvalbak maken voor restafval. Deze heb je niet binnen handbereik nodig, want bij het goed scheiden van afval, heb je weinig restafval over.


2. Neem eigen boodschappentassen mee
Neem jij eigen boodschappentassen mee wanneer je boodschappen gaat doen? Doen! Het scheelt een berg plastic afval. Winkeliers denken tegenwoordig goed mee en hebben vaak herbruikbare linnen of canvas tassen in de schappen liggen. Kom je zelf om in herbruikbare tassen? Geef eens een paar herbruikbare tassen weg aan vrienden en kennissen en deel je bespaargeluk!

3. Verspil geen voedsel
Je kent het vast wel: je maakt een pan nasi of macaroni en hebt weer eens een flinke hoeveelheid over. No problem! Gewoon invriezen als het afgekoeld is. Ook al is het een kliekje, als je 7 dagen in de week kliekjes invriest, heb je de week daarna weer een aantal dagen een lekkere maaltijd. En heb je fruit op de fruitschaal liggen waar je niet meer heel blij van wordt om het zo op te eten? Maak er een gezonde smoothie van of bak een lekkere appeltaart met appeltjes die zacht geworden zijn en een paar bruine plekjes hebben. Van brood dat na een dag of twee droog is geworden maak je weer smaakvolle tosti’s. Super simpel, smaakvol en bovendien bespaar je gelijk geld op je boodschappenbudget.

4. Koop tweedehands geluk
Afval besparen kan perfect door tweedehands geluk te kopen. Tweedehands winkeltjes hebben supertoffe pareltjes voor een prikkie. Het gaat meestal nog prima een ronde (of twee, drie) mee. Je kunt dit natuurlijk ook perfect doen met kleding. Enne… je kunt jouw unieke pareltjes ook brengen bij de tweedehands winkels, zodat jij weer iemand blij kan maken met jouw geluk. Soms krijg je zelfs nog een deel van de opbrengst mee. Klinkt leuk toch!?

5. Vermijd plastic verpakkingen
Ik verbaas me vaak over de hoeveelheid plastic die bijvoorbeeld om een pak koekjes gewikkeld is. Helaas ontkom je er echt niet helemaal aan, maar je kunt wel opletten natuurlijk door zo min mogelijk plastic verpakkingen te kopen. Een goede manier is bijvoorbeeld om herbruikbare en wasbare zakjes te kopen. Hierin kun je perfect de losse producten van de supermarkt, zoals groente en fruit, in verpakken. Of wat dacht je van herbruikbare ijsvormpjes? Je maakt ijsjes met ingrediënten die jij lekker vindt en bovendien kun je ook gezonde ijsjes maken met alleen fruit zonder toevoegingen. Slimme oplossingen om de hoeveelheid plastic soep zoveel mogelijk te beperken.


6. Less is more, koop bewust
En het is echt zo! Laten we met z’n allen eens wat meer consuminderen. We leven in een wegwerpmaatschappij, waarin alles kan en alles mag. Is er iets kapot? Dan kopen we toch gewoon een nieuwe. En ja, zo makkelijk is het tegenwoordig. Want voor een prikkie koop je weer een nieuw item. Je hoeft daar natuurlijk niet altijd aan mee te werken. Wie weet kun je het zelfs repareren of misschien kun je zelfs wel zonder. Less is more! Maar laten we nu ook niet te krampachtig gaan doen als je wel een keer wat koopt dat flink verpakt is of aan vervanging toe is. Zorg er dan in ieder geval voor dat je het afval goed kunt scheiden, zodat het weer hergebruikt kan worden. We hopen dat je iets hebt aan de 6 tips voor het besparen van afval. Heb jij nog duurzame bespaartips die we niet mogen vergeten? Deel ze met ons in de reacties onder dit artikel.
>> Meer duurzame tips <<


Eén reactie op “Zero Waste: 6 tips voor het besparen van afval”
[…] >>> 6 Tips voor het besparen van afval […]