Huishouden verduurzamen? Check deze 5 tips!

huishouden-verduurzamen-5-tips-puurvangeluk.web

Het is de moeite waard om aan de slag te gaan en je huishouden te verduurzamen. Je vermindert hiermee de impact op het milieu en je kunt er flink geld mee besparen. Lekker toch? Je huishouden verduurzamen? Check deze 5 tips! 

Tip 1. Waterbesparende producten

Je staat er misschien niet direct bij stil, maar waterbesparende producten zijn echt van waarde wanneer je het huishouden wilt verduurzamen. Installeer waterbesparende apparaten, zoals waterbesparende douchekoppen en kranen, maar ook toiletten met dubbele spoelopties zijn een must om water te besparen. Heb je lekkende kranen in huis? Ga ermee aan de slag en zorg dat deze worden gemaakt, zodat er geen onnodig waterverlies ontstaat. Want wist je dat een lekkende kraan al gauw 1 tot 3 liter water per uur kan verliezen? Zonde toch! Daarnaast is het handig om te letten op het waterverbruik tijdens het wassen, tandenpoetsen en douchen. Door bewust om te gaan met waterverbruik, bespaar je enorm het milieu en je portemonnee.

huishouden-verduurzamen-besparen-tips-puurvangeluk.web

Tip 2. Afval scheiden

Zorg je al voor een optimaal afvalbeheer in huis? Goed bezig! Kan het nog iets beter? Scheid dan goed je afval, zoals papier, glas, plastic en organisch afval. Het is misschien wat werk, maar het is goed om recyclen aan te moedigen en het gebruik van plastic wegwerpverpakkingen te verminderen. Heb je voldoende ruimte in je tuin? Creëer een composthoop om organisch afval, zoals groente- en fruitschillen, koffieprut en tuinafval om te zetten in voedzame compost voor je tuin. Dit zorgt voor minder afval en het verrijkt de bodem van je tuin. Dit zorgt voor groeizame grond, het bevordert duurzaam tuinieren en het huishouden verduurzamen. 

Tip 3. Gebruik duurzame producten

Je kunt heel goed bezig zijn met het scheiden van afval, maar je kunt natuurlijk ook zorgen dat je weinig afval produceert door duurzame producten in je huishouden te gebruiken. We sommen een aantal duurzame en handige producten voor je op. Met deze producten ben je al goed bezig om het plasticgebruik terug te dringen. 

  • Wasstrips: deze strips gebruik je in plaats van wasmiddelen in een plastic verpakking. De wasstrips zitten in een 100% recyclebaar doosje en de wasstrips lossen op tijdens het wasprogramma. De wasstrips zijn biologisch afbreekbaar en tevens gemakkelijk mee te nemen in je (hand)bagage voor een handwasje tijdens je vakantie. 
  • Schoonmaakmiddelen: zijn perfect om je hele huis mee te soppen. Je lost ze op in een emmer water en klaar is je sopje. De strips zitten verpakt in een 100% recyclebaar doosje en de allesreiniger strips zijn biologisch afbreekbaar. Ze kunnen zelfs gebruikt worden voor de vaatwasser. En bovendien ideaal om mee te nemen op vakantie, want het neemt geen ruimte in beslag en voorkomt lekkende flessen.
  • Bijenwasdoeken: zijn een duurzame vervanging voor plastic zakjes, huishoudfolie en aluminiumfolie. Voor het bewaren van brood, kaas, groenten, maar ook voor het afdekken van schalen. Lees meer over het gebruik van bijenwasdoeken
  • Bakmat: ben je gek op lekkers bakken? Dan is een bakmat echt een verduurzaming in je keuken. De bakmat is een goed alternatief voor bakpapier, want het is keer op keer opnieuw te gebruiken en gemakkelijk te reinigen. De bakmat gaat jaren mee!

bakmat-bakken-huishouden-verduurzamen-tips-puurvangeluk.web

Huishouden verduurzamen? Check deze 5 tips! Koop een bakmat, deze gaat jaren mee!

Tip 4. Energiebesparende apparatuur

Het is goed om je huishouden eens onder de loep te nemen en te kijken waar oude apparatuur vervangen kan worden door nieuwe energiezuinige apparaten. Vervang oude apparaten, zoals koelkasten, wasmachines, kookplaten en vaatwassers door energiezuinige modellen met een hoog energielabel, zoals A+++. Deze apparaten verbruiken minder energie en dragen bij aan lagere energiekosten. Het is misschien een aanschaf en dit schuif je graag voor je uit, maar het levert je al snel een behoorlijke besparing op je energierekening. Zo bespaar je gelijk gemakkelijk op je vaste lasten

Tip 5. LED-lampen

Naast apparaten is het raadzaam om ook eens te kijken naar de verlichting in je huishouden. Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen, als je dit nog niet hebt gedaan. Hiermee bespaar je al enkele tientallen euro’s op jaarbasis. Bovendien hebben LED-lampen hebben een langere levensduur en verbruiken ze veel minder energie dan gloeilampen.

Heb jij nog interessante en waardevolle tips om je huishouden te verduurzamen? Laat het ons gerust weten, we kunnen altijd extra tips gebruiken als aanvulling!

>>> Nog meer handige tips om je huis te verduurzamen

huishouden-verduurzamen-tips-5-puurvangeluk.web

Huishouden verduurzamen? Check deze 5 tips!

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: