7 Tips om je huis te verduurzamen

Er zijn diverse mogelijkheden om je woning duurzaam te maken. Je kunt het laten doen door bedrijven, maar uiteraard kun je ook zelf veel stappen ondernemen om je woning duurzaam te maken voor optimaal woongenot. Ideaal wanneer je een fijn stekje hebt gevonden waar je oud wilt worden. Een huis duurzaam maken levert je meestal niet direct geld op, dus smeer het uit over een langere periode of zie het als een mooie investering. We hebben 7 tips om je huis te verduurzamen zodat je er langer kunt blijven wonen. 

1. Duurzaam de toekomst tegemoet

Zeker met oog op de toekomst en de woningnood van tegenwoordig is het handig om alvast over de toekomst na te denken. Wil je als het allemaal kan en mag je huis in de toekomst overdragen aan je kind(eren)? Maar wil je als het kan wel op de stek blijven wonen waar je woont, maar dan kleiner en eventueel met zorg als dat nodig is? Maak het huis duurzaam en toekomstproof en overweeg om extra ruimte vrij te houden voor bijvoorbeeld een kangoeroewoning of een zorgwoning. Zo denk je alvast duurzaam mee voor de toekomst.

 

2. Dubbel glas

Naast de toekomst leven we ook in het hier-en-nu. En daarom is het handig nu alvast te beginnen met het verduurzamen van je huis, zoals bijvoorbeeld met dubbel glas. Dubbel glas in je huis is een relatief kleine investering om je huis te verduurzamen. Het beschermt jou en je huis beter tegen warmte en kou, maar ook tegen geluid. Het zorgt er tevens voor dat je de verwarming rustig een tikje lager kunt zetten en dat scheelt weer in je maandelijkse kosten. En in deze tijd zeer welkom!

>>> Tips om je kosten op je energierekening te verminderen

3. Dak isoleren

De meeste warmte stijgt naar boven. Zonde dus wanneer je een verdieping of zolder hebt die niet is geïsoleerd. Door het dak van je woning te isoleren blijft de warmte lekker in je huis zonder dat het omhoog schiet en de woning direct verlaat. Het scheelt je ook hier wederom veel stookkosten.

 

4. Spouwmuren isoleren

Je hebt er vast wel eens van gehoord: spouwmuren isoleren. Je kunt heel gemakkelijk de spouwmuren van je huis laten isoleren zonder dat je huis helemaal opgesloten wordt en niet meer kan ademen. Door de spouwmuren te isoleren ben je ook hierdoor beter beschermd voor warmte, kou en geluid. En het is zo gepiept.

5. Vloer isoleren

Voel je de kou via de vloer omhoog komen en trek je vaak warme sloffen aan? Dan is het tijd om de vloeren te isoleren! Wanneer de ruimte onder je huis niet geïsoleerd is, trekt kou door de vloer naar boven en dat voel je direct. Zeker in de winter is dit merkbaar. Laat je vloer isoleren met materiaal dat niet de hele vloer afsluit. Vocht moet immers ook weg kunnen. Laat je goed informeren over de mogelijkheden en materialen. Uiteraard kun je ook zelf heel goed aan de slag gaan om je vloer te isoleren om kosten te besparen.

6. Zonnepanelen op het dak

Iets wat je steeds vaker ziet, is zonnepanelen op het dak. Als we het over duurzaam wonen hebben is dit een investering die niet mag ontbreken. Wel is het handig om te weten dat je er dan voorlopig blijft wonen, anders is het de investering niet waard. Zonnepanelen verdien je namelijk op langere termijn terug. Al is het nu met de huidige energieprijzen snel terug te verdienen.

 

7. Zonneboiler

Een prachtig item, als je tenminste beschikt over voldoende ruimte in je huis. Een zonneboiler is een relatief betaalbare aanpassing om je woning duurzaam te maken, maar het kost je wel wat ruimte in huis om een zonneboiler op te hangen. Een zonneboiler maakt het water in een slang warm door de warmte van de zon en slaat het op in de boiler. Ideaal!

Heb jij naast deze 7 tips om je huis te verduurzamen nog gouden tips? Laat het ons gerust weten, dan voegen we ze toe!

>>> Met deze tips bespaar je gemakkelijk op je vaste lasten

>>> Geld besparen op de boodschappen? Lees en laat je inspireren!

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d