De 10 lekkerste en meest gedronken koffievarianten 

koffie-varianten-puurvangeluk

Koffie, daar weten Nederlanders wel raad mee. Want wist je dat ons land behoort tot één van de grootste koffiedrinkers van de wereld? Per persoon drinken we ongeveer vier koppen koffie per dag. En waar we vroeger alleen maar het traditionele bruine goud in een kopje hadden, hebben we tegenwoordig veel meer koffievarianten. Er zijn verschillende soorten koffiebonen en zelfs cafeïnevrije koffiebonen. Dus voor iedere coffeelover is er een lekker bakkie te vinden. Van een heerlijke Lungo, een schuimende Cappuccino tot aan een pittige Espresso. Welke koffievariant is jouw favoriet? Dit zijn de 10 lekkerste en meest gedronken koffievarianten.

1. Lungo

Lungo betekent langzaam in het Italiaans. Koffievariant Lungo heeft zijn naam te danken aan de langzame bereidingstijd. Bij een Lungo wordt namelijk dezelfde hoeveelheid koffie gebruikt als bij een Espresso, alleen stroomt het water langzaam door de koffie. En er wordt twee keer zoveel water gebruikt dan bij een Espresso. Lungo heeft een volle pittige smaak en is de meest gedronken koffievariant. 

 

2. Espresso

Bij een Espresso wordt dezelfde hoeveelheid koffie gebruikt als bij een Lungo. Omdat de bereidingstijd minder lang is en er minder water wordt gebruikt, is Espresso een pittige kop koffie. Ideaal wanneer je even een cafeïne shot wilt om wakker te worden of te blijven. 

 

3. Ristretto

Mag het nog ietsje sterker en krachtiger zijn van smaak? Dan is een Ristretto een heerlijke koffievariant. Waar er bij een Espresso ongeveer 30ml water wordt gebruikt, wordt er bij een Ristretto ongeveer 15ml water gebruikt. Iets pittiger dan een Espresso.

 

4. Cappuccino

Cappuccino is onder Nederlanders de meest favoriete koffievariant met (volle) melk die opgeschuimd wordt in een aparte melkopschuimer of melkkan met stoompijpje. Een Cappuccino bestaat uit 1/3 Espresso, 1/3 melk en 1/3 melkschuim. De Cappuccino wordt in verschillende sterktes en varianten gemaakt, omdat de hoeveelheid melk en koffiebonen kan verschillen. Je kunt ook Cappuccino’s met havermelk of amandelmelk maken. Dit geeft de koffie een andere smaak, maar zijn minstens zo lekker.

 

5. Slow Coffee

De naam zegt het al, een Slow Coffee is een langzame koffievariant. Hieronder valt bijvoorbeeld de filterkoffie. Deze is op verschillende manieren te maken, bijvoorbeeld met een koffiezetapparaat, maar ook met een thermoskan en los opzetfilter of met een cafetière. Het water druppelt langzaam over de koffie, dus het duurt even voordat je een lekker vers kopje koffie hebt. Maar dat komt de smaak alleen maar ten goede. 

 

6. Cortado

Heb je wel eens gehoord van een koffie Cortado? Een koffie Cortado is een Espresso met een warme melk zonder schuimlaag. Bij een koffie Cortado is de verhouding van koffie/melk ongeveer 50/50. Als je de koffie iets milder van smaak wilt, dan kun je ook een verhouding van ongeveer 30/60 gebruiken. Een koffie Cortado wordt meestal geserveerd in een klein glaasje. Mmm …

 

7. Americano 

Een koffie Americano is een Espresso aangelengd met een gelijke hoeveelheid heet water. Hiermee maak je de smaak van de koffie milder en zachter. Wil je een schuimend laagje op de koffie? Vul dan eerst de koffiemok met heet water en voeg daarna de Espresso toe. 

 

8. Latte Macchiato 

Ben je gek op koffie met een grote hoeveelheid melk? Dan is een Latte Macchiato (ook wel koffie verkeerd genoemd) echt een koffievariant voor jou. Bij een Latte Macchiato wordt eerst ongeveer 2/3 warme melk in het koffieglas gegoten en daar komt de Espresso overheen. Soms wordt het ook andersom gedaan. Als je een Latte rustig maakt, dan zie je 3 lagen in het koffieglas ontstaan met onderin een laag melk, dan een laag koffie en bovenop een laag schuim. Melk is het hoofdbestanddeel van deze koffie. Ook deze variant is met verschillende soorten melk te maken.

 

9. Flat White 

Een Flat White lijkt op een Latte Macchiato en bestaat ook uit drie lagen, maar is toch net een beetje anders van smaak. Een Flat White bestaat uit een laag dubbele Ristretto, een laag opgeschuimde melk en om het af te maken een dun laagje gladde melkschuim.

 

10. Ice Coffee

Een Ice Coffee is een Espresso shot aangevuld met ijsblokjes. Hoe meer ijsblokjes je toevoegt, hoe milder en zachter de smaak van de Ice Coffee wordt. Mag het een pittige Ice Coffee zijn, dan kun je ook een dubbele hoeveelheid Espresso gebruiken of juist minder ijsblokjes. 

Welke koffievariant is jouw favoriet? Zijn we nog koffievarianten vergeten, laat het ons weten in de reacties onder dit artikel. 

>>> 3 Gezellige koffie en lunch hotspots in Antwerpen 

>>> Toffe koffie en lunch hotspots in Middelburg 

Dit zijn de 10 lekkerste en meest gedronken koffievarianten. 

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d