6 Tips voor het oversluiten van je hypotheek

Jaren geleden was de hypotheekrente een stuk hoger dan het momenteel is. Je hypotheek oversluiten kan dus gunstig zijn. Maar dit moet je natuurlijk wel even uitzoeken en op een rijtje zetten. Met deze 6 tips voor het oversluiten van je hypotheek wordt het wellicht een stukje duidelijker waarop je moet letten. 

1. Let niet alleen op een lage hypotheekrente

De huidige hypotheekrente is heel laag, dit kan gunstig voor je uitpakken op je maandelijkse woonlasten. Maar staar je niet blind op de lage rente en kijk vooral ook verder naar de bijbehorende voorwaarden van geldverstrekkers. Verdiep je ook in de soorten hypotheken die er zijn. Ga je voor een spaarhypotheek, kies je voor beleggen of ga je voor een hypotheekrente aflossingsvrij? De rente kan wel zo aantrekkelijk laag zijn, je hebt er niets aan als je voor verrassingen komt te staan, omdat de voorwaarden anders in elkaar blijken te steken. Of als je op langere termijn ineens veel meer gaat betalen, dan voorgespiegeld wordt. Verdiep je dus goed in de rentestanden, maar ook in de geldverstrekkers en bijbehorende voorwaarden. 

2. Moet je een boete betalen?

Bij het oversluiten of veranderen van je hypotheek kan het zijn dat je een boete moet betalen. Dit is voornamelijk het geval als je de hypotheek gaat veranderen voordat de looptijd is verstreken. Bekijk, wanneer je hiermee te maken hebt, hoe hoog de boete uitvalt. Levert de oversluiting van je hypotheek dan nog wel voldoende besparing op? Het is raadzaam om het uit te rekenen voordat je een besluit neemt. 

3. Zitten er nog addertjes onder het gras?

Zijn er nog andere bijkomende kosten of kleine lettertjes die nog gelezen moeten worden? Check goed wat er voor jou nog onduidelijk is en laat dit eventueel, wanneer je er zelf geen kaas van hebt gegeten, vertalen door een (onafhankelijk) specialist. Zo kom je niet voor verrassingen te staan die je niet hebt ingecalculeerd. Het zou vervelend zijn als het je duur komt te staan. 

4. Vergelijk bij verschillende partijen 

Je bent vrij om te gaan en te staan waar je wilt, als het gaat om je hypotheek onderbrengen bij een partij. Ga dus ook, wanneer je starter bent of je hypotheek wilt veranderen, zeker even vergelijken. Kijk zoals we al eerder genoemd hebben, niet alleen naar de rentestand, maar leg ook alle andere info even naast elkaar neer. Kijk waar jullie het beste gevoel bij hebben en wat het beste aansluit bij jullie persoonlijke wensen en leefstijl. 

5. Houd rekening met de toekomst 

Je leeft misschien in het hier en nu, maar houd je ook rekening met de toekomst? Misschien ziet het beeld er momenteel rooskleurig uit, maar kan het goed zijn dat het volgend jaar er allemaal weer anders voor staat. Calculeer dit wel in of houd het in ieder geval in je achterhoofd dat er ook andere tijden aan kunnen komen. Zorg altijd dat je financiële armslag hebt. 

6. Vraag deskundig advies 

Kom je er alleen niet uit? Schroom niet om deskundig advies te vragen bij je bank of bij een onafhankelijke partij. Zij weten je prima te informeren en zelfs te adviseren. Het is belangrijk dat je kiest voor de hypotheek(vorm) die past bij jouw of jullie persoonlijke wensen.

>>> Lees hoe je kunt besparen op vaste lasten

>>> Lees hoe je elke maand geld kunt sparen

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d