10 Manieren om elke maand geld te sparen

sparen geld tips puur van geluk

Het is momenteel een bijzondere tijd. We hebben geen idee waar de economie naartoe gaat in deze tijd, dus we kunnen ons maar beter goed voorbereiden. Sparen is voor de een makkelijker dan voor de ander, maar wel heel belangrijk in deze tijd. Het is prettig een buffer achter de hand te hebben, dus we zetten 10 manieren voor je op een rijtje om elke maand geld te sparen. Doe er je voordeel mee!

1. Maandelijkse automatische overboeking

Zorg dat er maandelijks, door een automatische overboeking, geld naar je spaarrekening wordt geboekt. Wanneer je het automatisch af laat schrijven, zodra je loon bijvoorbeeld is gestort, merk je het bijna niet. Wanneer je wacht tot het einde van de maand heb je misschien al het geld al opgemaakt. Heb je aan het einde van de maand toch nog geld over op je betaalrekening? Dit kun je ook, door automatisch sparen, allemaal op je spaarrekening laten boeken met een maandelijkse automatische overboeking. Bekijk via Rente.nl waar je de meeste rente kunt ontvangen over je spaargeld.

2. Zet (een deel) vakantiegeld op je spaarrekening

Misschien ga je dit jaar niet op vakantie of maak je andere plannen die goedkoper uitvallen. Een reis naar het buitenland gaat misschien niet door, waardoor je bijvoorbeeld je vakantiegeld (of een deel ervan) naar je spaarrekening kunt zetten. Zo heb je gelijk een leuk bedrag op je rekening staan.

vakantiegeld sparen tips geld puur van geluk

3. Leg extra inkomsten en meevallers weg

Ontvang je nog een meevaller van de Belastingdienst, overuren die je hebt gemaakt op je werk of verwacht je misschien een teruggave van de elektriciteit of iets dergelijks? Zet ook deze meevallertjes apart op je spaarrekening. Dit zijn vaak leuke bedragen waar je normaal gesproken meer moeite voor moet doen om het bij elkaar te sparen.

4. Bespaar op vaste lasten

Loop eens al je vaste lasten na om te kijken of je ergens nog op kunt besparen. Het is misschien hooguit maar euro-werk, maar ook euro’s kunnen lekker oplopen aan het einde van de rit. Stel prioriteiten, check goed of je abonnementen hebt lopen die je kunt opzeggen, bekijk op welke lasten je kunt besparen en zet dit bedrag op je spaarrekening. Heb je leningen lopen? Ga je lening vergelijken. Wellicht kan het goedkoper, waardoor je toch geld kunt besparen wat je weg kunt leggen. 

5. Onderhandel bij aankopen

Overweeg je iets te kopen, onderhandel altijd over de prijs. Niet bij de supermarkt of bakker in je buurt natuurlijk, maar denk bijvoorbeeld aan verkoopsites zoals Marktplaats. Door te onderhandelen, kun je geld overhouden en dit kun je weer sparen om je spaarrekening mee aan te vullen.

bewustwording sparen tips geld puur van geluk

6. Bedenk een realistisch spaardoel

Heb je een spaardoel waarvoor je geld apart wilt gaan zetten? Superleuk en het werkt meestal ook stimulerend als je spaart voor een doel. Bedenk wel een realistisch doel en spaar eerst over dat bedrag heen voordat je het aanschaft. Dan houd je toch nog geld over op je spaarrekening. Het is niet prettig als de spaarrekening weer helemaal leeg is, nadat je je spaardoel behaald hebt en het item gekocht is.

7. Spaar koopzegels bij de boodschappen

Zoek je een leuk spaarpotje zonder dat je direct veel geld apart moet leggen? Spaar koopzegels bij de boodschappen. Je bent een paar euro extra kwijt (afhankelijk van je aankoopbedrag natuurlijk) bij je boodschappen, maar je merkt dit bijna niet. Dit gespaarde geld levert je trouwens meer rente op dan bij de banken, dus het is zo gek nog helemaal niet!

8. Leg kleingeld uit je portemonnee apart

We hebben niet veel contant geld meer in de portemonnee, maar als je het een keer hebt, doe dan het kleingeld uit je portemonnee in een pot en spaar het op. Leg de pot ook op een plek waar het niet direct zichtbaar is, waardoor je minder snel geneigd bent het er weer uit te halen. Of koop een spaarpot waar je het geld niet (makkelijk) uit kunt halen.

spaar geld tips puur van geluk

9. Verkoop spullen en spaar de opbrengsten bij elkaar

Je hebt vast wel kasten vol met kleding, speelgoed en andere spullen die je niet meer gebruikt. Ga de zolder eens op en kijk wat er allemaal ligt. Gebruik je het nog? Zo niet, verkoop het dan en zet de opbrengsten op je spaarrekening en zie hoe leuk het is dat de spaarrekening gaat groeien van je verkochte pareltjes.

10. Denk vaker aan de toekomst en geef bewuster geld uit

Je mag soms best even stilstaan bij de toekomst. Hoe zal het er straks uit gaan zien, hoe sta je er over een poosje financieel voor en ga zo maar door. Uiteraard kun je niets voorspellen of alles helemaal zelf in de hand hebben. Maar wanneer je weet dat er financieel geen zorgen zijn, geeft dat in ieder geval voldoende lucht om (met een) positief (saldo) naar de toekomst te kijken.

Heb jij nog een goede spaartip voor ons? Laat het weten in de reacties onder dit artikel. 

>>> Wil je meer budget inspiratie? <<<

sparen geld tips puur van geluk

geld sparen tips puur van geluk

Eén reactie op “10 Manieren om elke maand geld te sparen”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d