6 Tips voor een beter inzicht in je financiën 

Je financiën op orde hebben én houden, dat lijkt makkelijker dan het is. Want zeg nou eens eerlijk, bekijk jij iedere maand waar jouw geld naartoe gaat? Zijn het dan relevante dingen? Of had je ook prima geld kunnen besparen? Wanneer is iets relevant of juist totaal overbodig? Dat is dé hamvraag waar veel mensen niet uitkomen. Op het moment dat je iets koopt, vind je het waarschijnlijk relevant. Maar als er aan het einde van de maand een onverwachte rekening van je zorgverzekering of een wasmachine komt, is die ene tas die zo relevant leek ineens niet zo relevant meer. Herkenbaar? Wil jij jouw financiële inzicht graag verbeteren en meer grip hebben op wat je uitgeeft? Lees dan hieronder de 6 tips voor een beter inzicht in je financiën. 

1. Bereken je inkomsten

Zonder inkomsten geen uitgaven. Bereken welke inkomsten jij genereert, op basis hiervan kun je een goede berekening maken welke uitgaven jij je kunt permitteren. Een goed begin is het halve werk!

 

2. Vaste lasten bepalen

We hebben ze helaas allemaal, vaste lasten. Gas, water, elektra, huur, hypotheek, verzekeringen, abonnementen and so on. Zet deze kosten in een budgetplanner en krijg een goed overzicht van wat je iedere maand moet betalen. Is er nog ruimte voor verbetering? Wellicht zijn er vaste lasten die verlaagd kunnen worden of onnodige abonnementen die geschrapt kunnen worden. Het bedrag dat je overhoudt, kun je weer verdelen over andere dingen.

3. Schulden aflossen 

Heb je schulden van bijvoorbeeld een studie? Of schulden bij een bekende? Breng in kaart hoeveel schuld het betreft, hoeveel je hiervoor in de maand opzij kan zetten en op welk termijn je dit kunt afbetalen. Zo heb je voor jezelf een duidelijk beeld van kosten die je bij je vaste lasten op moet tellen en wat je dan overhoudt aan het einde van de streep.

4. Doelen stellen en budgetten bepalen

Nu je jouw inkomsten, uitgaven en eventuele schulden in de budgetplanner hebt vastgelegd, kun je doelen stellen en budgetten bepalen. Denk hierbij aan een spaardoel of misschien wel meerdere. Je spaarrekening spekken of sparen voor een mooie vakantie. Bepaal de budgetten en verdeel ze over verschillende potjes op je bankieren app, zo wordt sparen ook nog leuk! Heb je dan nog iets over? Trakteer jezelf op een etentje, een nieuwe tas of iets anders waar jij blij van wordt. 😉

 

5. Meten is weten

Heb je met deze tips een goede planning kunnen maken? En heb je alle kosten overzichtelijk op een rijtje? Dan is het nu de kunst om dit zo te houden, hiervoor geldt: meten is weten. Blijf je inkomsten en uitgaven goed monitoren, alleen dan kun je ervoor zorgen dat je goed inzicht blijft houden op je financiële situatie. De meeste bankieren apps kunnen meten en bijhouden wat je inkomsten en uitgaven zijn. Goed om je eens in te verdiepen en de app bij te houden. Je hebt dan in een overzicht helder hoe jouw financiën er precies voor staan. 

 

6. Blijf realistisch 

Werken aan een beter financieel inzicht is natuurlijk perfect, maar blijf wel realistisch. Indien je doelen stelt die niet haalbaar zijn, of te veel bespaard op belangrijke dingen, houd je het waarschijnlijk niet vol. Wees niet te streng voor jezelf! 

Wist je dat? Naast een budgetplanner er nog veel meer handige planners te vinden zijn? Denk aan een weekplanner om je afspraken op te schrijven of een food journal om bij te houden wat je iedere dag eet. Wij zijn fan! 

Heb jij nog interessante en waardevolle tips die we vergeten zijn te vermelden? Laat het ons weten, we zijn benieuwd!

>>> Wil je graag extra geld besparen op boodschappen? Lees en laat je inspireren!

>>> Inspirerende budget tips om geld over te houden.

6 Tips voor een beter inzicht in je financiën 

Eén reactie op “6 Tips voor een beter inzicht in je financiën ”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d