6 Handige tips voor het tuinonderhoud in de winter

Ben jij een echte liefhebber van tuinieren? Niet alleen in het voorjaar en de zomer zijn we in de tuin te vinden. Ook in het najaar en de winter heeft de tuin onderhoud nodig. Vallende bladeren en dennennaalden, maar ook onkruid groeit gewoon door in de winter. Met deze 6 handige tips voor het tuinonderhoud in de winter heb je je tuintje er weer strak bij liggen. 

1. Goed gereedschap 

Goed gereedschap is het halve werk. Het is heerlijk om in de tuin aan het werk te gaan met goede spullen. Je hebt niets aan een botte heggenschaar, een bezem die niet lekker zijn werk doet en andere spullen die niet of nauwelijks werken. Wat echt onmisbaar is voor het tuinonderhoud in het najaar en de winter is een goede bladblazer. Bladblazers verplaatsen het blad naar een punt waar jij wenst, zonder dat je alles met een hark uit de tuin moet harken. Zo is het tuinonderhoud een fluitje van een cent. 

2. Snoeien maar 

Vergeet in het najaar en in de vroege winter de bomen en struiken niet te snoeien. Let wel op dat het niet gaat vriezen de komende tijd, dit kan namelijk beschadiging veroorzaken op de punten waar de bomen en struiken zijn gesnoeid. 

3. Bescherm planten en bomen 

Heb je specifieke planten en/of bomen in je tuin staan die in het najaar en in de winter extra bescherming nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze in het voorjaar weer optimaal kunnen groeien? Dek ze af en bescherm ze. Let er wel op dat er voldoende zonlicht en zuurstof bij kan. Denk ook aan planten in potten wanneer het gaat vriezen. Zet deze binnen, in een schuur of bescherm ze met een laagje houtsnippers of bladeren. Zo creëer je een extra beschermlaag. 

4. Onkruid verwijderen 

Onkruid groeit altijd maar door, dus ook in de winter. Zorg dat je het onkruid wieden bij kunt houden, het groeit namelijk harder dan bloemen en planten en het woekert overal doorheen. Verwijder onkruid dus zo snel mogelijk, zodat het niet verder kan groeien. 

5. Vergeet de buitenkraan niet 

Eentje die vaak vergeten wordt: vergeet de buitenkraan niet af te sluiten. Dit is van belang wanneer het gaat vriezen. Tot die tijd is er niets aan de hand en kun je het kraantje gewoon gebruiken. Voorkom dat de buitenkraan kapot kan vriezen en sluit hem daarom af voordat het gaat vriezen. 

6. Berg tuinmeubelen op 

Berg tuinmeubelen schoon op in het najaar en maak het schoon met de stoomreiniger van Kärcher. Dat scheelt je tussendoor niet alleen werk om het telkens schoon te moeten maken. Maar ook in het voorjaar heb je hier profijt van. Tuinspullen blijven langer mooi en je hoeft niet te boenen wanneer het zonnetje weer gaat schijnen en je weer buiten kunt vertoeven. 

Heb jij nog tips om deze 6 handige tips voor het tuinonderhoud in de winter aan te vullen? Laat het ons weten!

>>> Kijk voor meer tuin inspiratie <<<

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d