5 Simpele tips om beter te leren plannen

Bezit je het talent om taken, klusjes en afspraken te blijven uitstellen? Doe je dingen op het laatste moment en ben je een kei in te laat komen? Dan is plannen en organiseren voor jou dé oplossing! Maar hoe ga je te werk als je niet echt goed bent in plannen? Met de volgende 5 simpele tips om beter te leren plannen en organiseren gaat het je vast en zeker lukken! Niet proberen, maar DOEN!

1. Maak een planning

Weet je wat er vandaag allemaal moet gebeuren, welke afspraken er staan gepland en welke deadlines er zijn? Dan weet je in ieder geval wat er moet gebeuren. Het is altijd prettig een dag van tevoren te checken wat er morgen op het programma staat zodat je alvast een planning kunt maken. Dit kan natuurlijk ook perfect per week, per maand of langer. Nadeel is dan alleen dat er vaak nog zoveel afspraken en taken tussendoor komen die weer ingedeeld moeten worden. Door per dag te leven, houd je beter overzicht in je planning en hoef je je niet onnodig zorgen te maken voor morgen.

 

2. Organiseren kun je leren 

Alles valt te leren nietwaar? En om beter te leren plannen is het handig als je ook leert organiseren en overzicht leert creëren. Hoe? Het is echt heel simpel! Maar we begrijpen het als je het lastig vindt. Anders was het ‘probleem’ er natuurlijk niet. In de volgende stappen kun je gemakkelijk organiseren en overzicht creëren. 

  • Maak lijstjes! Klinkt misschien simpel, maar dat is het ook. Schrijf taken, die je nog wilt afronden, op papier. Je kunt ze op memoblaadjes schrijven en deze ophangen op een plek waar je ze niet over het hoofd ziet. Zet er bij elke taak of klus een streep door wanneer het gefixt is. Dat ruimt op, vooral in je hoofd. 
  • Stel prioriteiten! Wat moet eerst, wat is belangrijk en waar word je verwacht? Door prioriteiten te stellen, maak je een soort agenda in je hoofd om de belangrijkste klussen en afspraken eerst af te werken. Vind je het lastig om dit in je hoofd te ordenen, kies dan voor een planner/agenda! En dan geen online agenda, maar een papieren versie waarin je alle dagen kunt bladeren en strepen. Dit helpt je een betere planning te maken en creëert meer rust.
  • Bouw marge en tijd in! Met het vullen van een agenda is het echt belangrijk om marge en tijd in te bouwen. Dus vul niet de agenda tot de nok toe vol, maar zorg dat er adempauzes tussen zitten en stel voor elke klus een tijdslimiet in. Time Blocking. Dit geeft al een soort planning in je dagritme. Hiermee heb je voldoende ruimte en tijd om naar een volgende taak, klus of afspraak te kunnen gaan en zit je niet op hete kolen. Beste tip ever: plan af en toe een blanco dag(deel) in je agenda om volledig op adem en tot rust te komen. Zo kun je de rest van alle planningen beter aan. 

3. Maak het behapbaar 

Door klusjes, taken en afspraken in stukjes te hakken, creëer je meer overzicht en kun je het beter plannen. Die ene grote klus kun je gerust in blokjes of stukjes verdelen. Die afspraak die uren duurt, kun je misschien ook wel in 2 keer plannen en misschien is het handig om die vervelende klus die je elke keer weer uitstelt in stukken te hakken en er per dag aan te werken als dit mogelijk is. Maar begin wel eerst aan de vervelende klus die je elke keer maar weer uitstelt. Door deze continu door te schuiven lekt er ook continu energie bij je weg, omdat je weet dat die klus nog moet. Zonde en niet meer doen! Eerst afwerken en dan heb je weer alle energie om de rest aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld op je werk ook aangeven dat een klus te groot is en je het beter kunt plannen als je het in delen uitwerkt of samen met een collega oppakt. Zo blijf je gemotiveerd en daar wordt iedereen uiteindelijk blij van. Maak een planning behapbaar, maak een planning bespreekbaar! 

 

4. Zeg vaker nee!

Ik weet het, het is soms best lastig, maar het is wel heel fijn om af en toe nee te zeggen. We kunnen niet altijd en overal bij zijn, aan staan en bezig blijven. Probeer eens wat vaker nee te zeggen. Het klinkt zo negatief, maar het lucht soms zelfs op, zorgt voor een beter overzicht en een betere planning. Echt, DOEN!

5. Vier successen 

Heb je de planning rond en heb je het daarna volledig en goed kunnen uitwerken, vier het dan! Het is belangrijk dat je jezelf beloont voor wat je hebt bereikt. Je bent ondertussen een kei geworden in het maken van planningen en het uitvoeren ervan. Geeft een goed gevoel toch!? Dit mag, ik bedoel moet, je belonen om ervoor te zorgen dat de volgende planning ook een feestje is om af te werken. Vier die mooie successen!

Wat vond jij van deze 5 tips om beter te leren plannen? Wij zijn benieuwd en heb je zelf nog toffe tips, laat het ons weten in de reacties.

>>> 9 Tips om doelen te stellen en te bereiken. Lees en laat je inspireren!

5 Simpele tips om beter te leren plannen  

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: