Zweeds Rabat schutting plaatsen? 7 Tips waar je op moet letten

Overweeg je een nieuwe schutting te plaatsen gemaakt van Zweeds Rabat? Supermooi kan ik je vertellen! Wij hebben onlangs de steigerhouten schuttingen en schuttingdeur in de tuin vervangen door Zweeds Rabat potdekselplanken en het resultaat is supertof geworden! Zweeds Rabat geeft een robuuste, luxe uitstraling en bovendien zorgt het voor jarenlang plezier. Zo kunnen we de komende tijd optimaal genieten van de tuin, als dat geen geluk is!? We zetten 7 tips voor je op een rijtje waar je op moet letten bij het kopen en plaatsen van een Zweeds Rabat schutting.

Tip 1. Meten is weten

Uiteraard begint het allemaal met meten. Meten is weten! Zorg dat je de juiste maten opneemt om achteraf verrassingen te voorkomen. Vergeet niet alleen de lengtemaat op te meten, maar denk ook vooral aan de hoogte van de schutting. Je kunt overwegen om een standaard maat te kiezen, maar je kunt ook kijken of het niet mooier is om de schutting iets hoger op te trekken voor meer privacy. Of misschien overweeg je op een later tijdstip een overkapping aan de schutting vast te maken, dan is het wel prettig als de hoogte van de schutting meteen al op de juiste hoogte is, zodat je niet later nog weer aan de klus moet met de schutting.

Tip 2. Kant en klaar of zelf aan de klus?

Kies je voor kant en klare schuttingdelen of ga je zelf aan de klus met het maken van een schutting? De prijs van kant en klare schuttingdelen ligt wel wat hoger, maar de tijd die je kwijt bent aan het maken van een schutting is natuurlijk ook kostbaar. Bovendien moet je bedenken dat je langer bezig bent het afmaken van de schutting wanneer je het allemaal zelf doet. Maar… door het zelf te maken, ben je wel vrijer in het ontwerp en de hoogte. De kant en klare schuttingdelen hebben vrijwel allemaal standaard afmetingen.

Tip 3. Zorg voor een goede houvast

De potdekselplanken wil je wel goed en stevig bevestigen, zodat de schutting een flinke storm kan doorstaan. Zorg dat er een stevig houvast gecreëerd wordt met een regelwerk gemaakt van houten latten waarop de planken worden bevestigd. Zo kan de schutting tegen een stootje en geniet je langer van je werk.

Tip 4. Goed gereedschap is het halve werk

Belangrijk bij het plaatsten van een schutting is natuurlijk goed gereedschap. Wanneer je alles bij de hand hebt, kun je lekker aan de slag en kost het minder tijd dan wanneer je continu op zoek moet naar het juiste gereedschap. Bekijk vooraf wat je allemaal nodig hebt en leg het binnen handbereik. Een boormachine, handschoenen, hoekbeugels, afkortzaag en ga zo maar door. Zorg ook voor de juiste schroeven die je wilt gaan gebruiken in de schutting. Kies voor rvs schroeven om roesten te voorkomen. Laat je vooraf goed adviseren welke schroeven je het beste kunt gebruiken bij het hout dat je kiest.

Tip 5. Voldoende ventilatie

Zorg dat de schutting voldoende ventilatie heeft, waardoor het kan ademen en om te voorkomen dat vocht niet weg kan en zich gaat ophopen. Hierdoor kan namelijk schimmel ontstaan, waardoor de planken snel kunnen gaan rotten. Houd er ook rekening mee dat Zweeds Rabat planken kunnen gaan werken bij warmte en kou, waardoor kiertjes kunnen ontstaan. Daar kun je niet veel aan doen, het hout blijft namelijk werken.

Tip 6. Behandel planken extra na

De Zweeds Rabat potdekselplanken zijn onbehandeld en geïmpregneerd verkrijgbaar. Behandel de planken altijd na voor extra bescherming en verkleuring. Zeker in het begin, zo kunnen eventuele scheurtjes opgevuld worden met beits of teer om te voorkomen dat er vocht in de naden komt te zitten. Behandel altijd de onbehandelde en de geïmpregneerde planken aan weerszijden voor extra bescherming. Wanneer de planken voorzien zijn van een extra beschermlaag, zijn ze beter bestand tegen verschillende weersinvloeden. Kies uit een speciale buitenbeits of teer. Laat je vooraf adviseren welke beits je het beste kunt gebruiken bij de planken die jij kiest.

Tip 7. Houthandel Wood and Colors heeft planken in alle soorten en maten

Zweeds Rabat in kleur is een specialisme van Wood and Colors. Potdekselen met Zweeds Rabat is erg populair, omdat het bevestigen van de planken gemakkelijk is. Je schuift de planken eenvoudig over elkaar heen. Omdat elke plank over de onderliggende plank valt, loopt regenwater zo van de planken af. Hierdoor voorkom je dat er vocht tussen het hout komt. Bij Wood and Colors kunnen ze potdekselplanken in alle kleuren leveren, dus ook in jouw favoriete kleur! Ben je al enthousiast geworden en toe aan meer tuingeluk?

>>> Meer tuin inspiratie <<<

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d