6 Keer de handigste doe het zelf tips om lekkage in huis te voorkomen

Lekkage in huis, iedereen heeft er vast wel eens last van gehad. In sommige gevallen kun je er niets aan doen, maar er zijn ook dingen die je zelf in de hand kunt hebben om een lekkage te voorkomen. Door een lekkage kunnen er vocht- en schimmelplekken ontstaan op de muur, een vloer die bol komt te staan en ga zo maar door. Lekkage kan behoorlijk wat schade aanrichten met flinke kosten als gevolg. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. We delen 6 handige doe het zelf tips om lekkage in huis te voorkomen, zodat je er in ieder geval alles aan gedaan hebt. Heb je toch nog last van natte voeten en kun je de lekkage niet vinden? Dan kun je altijd nog de lekkage laten opsporen

1. Vervang oude kitnaden 

Misschien hebben we gelijk een puntje te pakken waar het flink mis kan gaan en waar je niet direct bij nadenkt. Check jij de kitnaden wel eens? Kitnaden zitten bijvoorbeeld in raam- en deurkozijnen, maar vind je ook bij bad- en doucheranden. Een lekkage wordt vaak op deze plekken veroorzaakt doordat kitnaden niet goed meer aansluiten en dus niet meer waterdicht zijn. Bekijk dus af en toe de kitnaden in je huis en vervang zo nodig oude kitnaden.

>> Lekkage Amsterdam? <<

2. Sluit de buitenkraan af wanneer het gaat vriezen

Heb je een buitenkraan? Vergeet de toevoer van de waterkraan in de winter, wanneer het gaat vriezen, niet af te sluiten. Laat het water ook goed uit de buitenkraan lopen, wanneer je de kraan hebt afgesloten. Hiermee voorkom je dat de waterleiding van de buitenkraan dicht gaat vriezen en kapot kan knappen, waardoor weer lekkage kan ontstaan. 

3. Houd afvoeren schoon 

Afvoerbuizen kunnen verstopt raken door zeepresten, vet, vuil en haren. Het is geen fijn klusje, maar zorg ervoor dat je regelmatig het afvoerputje en het sifon van de afvoerbuizen leegt. Wanneer het sifon vol komt te zitten met zeepresten, vet, vuil en haren heb je binnen no-time de boel verstopt. Hierdoor kan gemakkelijk lekkage ontstaan. Houd de afvoeren dus goed schoon. 

4. Controleer dakbedekking 

Een ander belangrijk puntje is de dakbedekking. Controleer zo nu en dan de dakbedekking op je huis, schuur, veranda of aanbouw. Wanneer dakbedekking niet goed ligt of misschien versleten is, is een lekkage zo gepiept. Er hoeft maar 1 dakpan verkeerd te liggen voor een flinke lekkage. Kijk of alles goed aansluit en er geen slijtageplekken zichtbaar zijn.

>> Lekdetectie Almere << 

5. Houd dakgoten schoon 

Check jij regelmatig de dakgoten? Dakgoten zijn over het algemeen niet heel groot of breed, bladeren en takken verstoppen de dakgoten snel met lekkage als gevolg. Bekijk ook goed of er geen beschadigingen in de dakgoten zitten, waardoor lekkage kan ontstaan. 

6. Zet de wasmachine in een lekbak

Misschien heb je het al wel eens ervaren: een lekkende wasmachine. De wasmachine kan ook voor een flinke lekkage zorgen. Zet de wasmachine daarom in een lekbak om ervoor te zorgen dat de vloer niet direct nat wordt als er water uit de machine lekt. De lekbak vangt het water op uit de wasmachine, waardoor de kans minder groot is om grote schade op te lopen. 

>>> Hoe je verstopping in afvoeren kunt voorkomen <<<

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d