Welke producten bewaar je in de koelkast?

welke-producten-bewaar-je-in-de-koelkast-puurvangeluk

Vraag jij je soms ook af hoe je bepaalde producten moet bewaren? In de koelkast of op kamertemperatuur? Door een juiste keuze te maken kun je voedsel langer bewaren, voedselverspilling tegengaan en nog belangrijker, voorkomen dat je ziek wordt. Welke producten bewaar je in de koelkast? We hebben een aantal producten voor je geselecteerd.

Manieren van bewaren

Je kunt op drie manieren producten bewaren. In de koelkast (gekoeld), uit de koelkast (koel of ongekoeld) en in de vriezer (diepgevroren). Als producten eenmaal geopend zijn, zijn ze vaak minder lang houdbaar. Op de verpakking staat vermeld hoe je de producten moet bewaren. Let ook op houdbaarheidsdata en het bewaaradvies. De meest ideale temperatuur in de koelkast is 4 °C,  bacteriën en schimmels hebben dan de minste kans om zich te nestelen.

tips-fruit-bewaren-koelkast-puurvangeluk

Groente en fruit

De meeste groente en fruit kun je in de koelkast bewaren, maar voor veel producten is het niet echt nodig. Aardbeien, bessen, frambozen en bramen kun je het beste wel in de groentelade van de koelkast bewaren. Zorg wel dat de verpakking lucht door kan laten, wanneer de verpakking helemaal afgesloten is gaat het sneller bederven. Bananen,  appels, peren, mango, ananas, kiwi’s, mandarijntjes kunnen prima op de fruitschaal liggen op kamertemperatuur mits je ze langer wilt bewaren. Eet je het binnen een paar dagen op is het prima. Haal wel de verpakking van het fruit af, anders komt er vocht bij en kan het fruit sneller rotten of schimmelen. Broccoli, bloemkool, komkommer, courgette, tomaten, sperziebonen etc. hoef je in principe niet in de koelkast te bewaren tenzij je ze nog een poosje wilt bewaren. Bewaar de verse groenten dan op een koele donkere plaats zoals de kelder bijvoorbeeld.

groente-en-fruit-bewaren-koelkast-tips-puurvangeluk

Aardappelen

Aardappelen kun je het beste op een koele en donkere plek bewaren, zoals in de kelder, garage of schuur. Haal de aardappelen uit de verpakking en leg ze in een bak/emmer met een krant op de bodem. Aardappelen zijn namelijk gevoelig voor vocht. In de koelkast drogen ze uit en krijgen ze een andere smaak. Tenzij je voorverpakte geschilde aardappels/krieltjes etc. uit de koeling hebt. Die moeten wel in de koelkast bewaard worden.

hoe-bewaar-je-aardappelen-puurvangeluk

Brood

Brood kun je het beste op kamertemperatuur bewaren in een plastic zak of in een broodbak die je kan sluiten. Haal het nodige brood voor de dag uit de zak en doe de rest in de vriezer. Zo voorkom je dat het brood snel uitdroogt. Brood van de vorige dag is meestal nog prima te eten, daarna wordt het brood droger. Maak van droog brood bijvoorbeeld tosti’s of wentelteefjes. Zo voorkom je voedselverspilling en kun je er nog lekker van smullen.

hoe-bewaar-je-brood-puurvangeluk

Eieren

In de winkel worden eieren niet in de koeling bewaard. Doe dit thuis wel om groei van eventuele bacteriën te voorkomen. Eieren hebben aan de bolle kant een luchtkamer. Bewaar eieren met de punt naar beneden, dan voorkom je dat de luchtkamer beschadigt en blijven de eieren langer goed.

eieren-bewaren-koelkast-puurvangeluk

Vlees

Bewaar (rauw) vlees in de koelkast. Sommige voorverpakte vleeswaren kun je langer bewaren. Kijk goed wat je koopt en hoe lang het houdbaar is. Let wel, de houdbaarheid van vlees gaat snel achteruit wanneer de verpakking eenmaal open is. Zet vleeswaren na gebruik direct weer in de koelkast. Vlees kun je prima invriezen, het liefst direct na aankoop. Is vlees eenmaal ontdooid, vries het niet opnieuw in.

vlees-bewaren-koelkast-puurvangeluk

Vis

Vis moet ook in de koeling bewaard worden. Let wel vooral op de datum van de verpakking. Maar weet ook dat wanneer de verpakking van vis eenmaal geopend is, je het nog maar max. 2 dagen kan bewaren. Tenzij anders vermeld! Eet verse vis het liefst op de dag van aankoop. Vis kun je ook invriezen, is de vis eenmaal ontdooid, vries het niet opnieuw in.

vis-bewaren-koelkast-puurvangeluk

Zuivel

Zuivel kan snel bederven. Zet daarom elk zuivelproduct zoals melk, yoghurt en kwark na gebruik direct weer in de koelkast. Bewaar kaas in de verpakking, dat voorkomt uitdroging. De datum die vermeld staat op de zuivelproducten geldt alleen wanneer het ongeopend is. Wanneer zuivelproducten eenmaal geopend zijn is het minder lang houdbaar. Bij twijfel, even proeven en ruiken of het nog goed is.

zuivel-bewaren-koelkast-puurvangeluk

Sausjes

Sausjes (geopend en ongeopend) hoef je niet in de koelkast te bewaren, tenzij anders vermeld staat op de verpakking. Deze producten bevatten vaak conserveringsmiddelen die er in de koelkast voor zorgen dat de sausjes anders kunnen gaan smaken. Bewaar ze liever op een donkere koele plaats zoals de kelder of in een kast.

sausjes-bewaren-koelkast-puurvangeluk

TIP: Het is belangrijk dat de koelkast regelmatig schoongemaakt wordt met een sopje. Doe dit bijvoorbeeld wanneer het bijna leeg is. Producten die er nog in staan en snel bederven zet je even in een koelbox met elementen. Kijk rubbers van de koelkast goed na zodat de koelkast goed sluit. Wanneer dit niet het geval is, kan de koelkast onvoldoende koeling geven waardoor producten sneller kunnen bederven.

>>> Meer food inspiratie  

fruit-bewaren-tips-koelkast-puurvangeluk

 

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d bloggers liken dit: