Tips om verstopping van afvoeren te voorkomen

tips-verstopping-afvoeren-vookomen-puurvangeluk

Je hebt het vast wel eens bij de hand gehad, verstopte afvoeren. Een wasbak waarbij het water niet goed wegloopt, een doucheputje waar water in blijft staan en een gootsteen die continu vol staat met water. En dat niet alleen, de geur die bij het brakke water vrijkomt daar word je ook niet bepaald vrolijk van. Help… afvoer verstopt! Daarom hebben we tips om verstopping van afvoeren te voorkomen, zodat je hier minder tot geen last meer van hebt.

Weet wat je door het riool spoelt

Heel belangrijk; spoel niet alles door de afvoeren heen! Kijk bijvoorbeeld uit met hele vette substanties. We bedoelen geen handzeep, shampoo en crèmespoeling, maar echt bakvet, frituurvet en andere vette olie en substanties. Deze vetten zijn niet bedoeld om in de afvoeren te spoelen, ze koeken namelijk gigantisch aan waardoor er een dikke sliblaag ontstaat waardoor water niet goed kan doorlopen. Kijk ook uit met etensresten die door de gootsteen verdwijnen. Kies voor een zeefje in de gootsteen waardoor etensresten worden opgevangen en alleen het vocht verdwijnt in de afvoerbuizen.

Giet regelmatig heet water door de gootsteen

Giet elke dag een waterkoker vol met heet water door de gootsteen. Dit zorgt ervoor dat vet- en vuilresten beter oplossen en goed kunnen worden afgevoerd in het riool.

 

Schepje soda toevoegen

Gebruik geen agressieve middelen om de afvoeren te reinigen. Dit is schadelijk voor het milieu, kan schade op je huid veroorzaken wanneer je het verkeerd gebruikt en niet elk middel kan voor alle afvoerbuizen gebruikt worden. Schade aan de afvoerbuizen kan een gevolg zijn. Je kunt zo nu en dan beter een schepje soda in de putjes strooien om vastzittende zeep-, vet- en vuilresten op te lossen. Giet daarna een waterkoker vol heet water door het putje en voilà… schoon zijn de afvoeren. Soda is een natuurproduct en zorgt er op een vriendelijke manier voor dat zeep-, vet- en vuilresten worden verwijderd.
 
afvoer-tips-verstopping-afvoeren-vookomen-puurvangeluk

Haren uit het doucheputje halen

Haren in het doucheputje of de wasbak kunnen verstopping van afvoeren veroorzaken. Vet- en vuilresten zoals zeep, crèmespoeling etc. kunnen aan de haren vast blijven plakken waardoor haren, vet en vuil zich opstapelen waardoor het water niet goed meer kan doorlopen. Zorg dat je een zeefje of filter op het putje hebt of zorg dat je de haren op tijd weghaalt voordat het in het putje terecht komt. Laat elke keer nadat je gedoucht hebt even de hete kraan lopen en voeg er af en toe een schepje soda aan toe om zeep-, vet- en vuilresten goed op te lossen.

afvoer-tips-verstopping-vookomen-puurvangeluk

Voorkom overmatig gebruik van toiletpapier

Bij te veel gebruik van toiletpapier kan het lastig zijn om het goed door het toilet te spoelen. Dit kan verstopping veroorzaken. Voorkom daarom overmatig gebruik van toiletpapier. Geef dit ook door aan alle huisgenoten. Spoel ook geen natte doekjes zoals babydoekjes, verfrissingsdoekjes etc. door het toilet. Deze doekjes zijn gemaakt van een dikker materiaal dan toiletpapier. Is de wc verstopt en moet je de wc ontstoppen? Ga niet zelf met allerlei chemische middelen aan de slag, de afvoerbuizen kunnen namelijk niet tegen chemische middelen. Vraag er liever een reinigingsbedrijf bij.

Niet alleen binnen kun je verstopping voorkomen

Ook buiten heb je te maken met afvoeren, bijvoorbeeld van buitenkranen, dakgoten en regenpijpen. Als dakgoten vol zitten met bladeren dan kan het water niet goed door de regenpijp lopen waardoor verstopping kan ontstaan in de afvoer en het riool. Haal bladeren dus uit de dakgoten en kies bijvoorbeeld voor een bladvanger over de dakgoot of aan de regenpijp.

Kijk hier voor meer inspirerende tips >>>

afvoer-verstopping-vookomen-tips-puurvangeluk

afvoer-verstopping-tips-puurvangeluk

 

 

Eén reactie op “Tips om verstopping van afvoeren te voorkomen”

Geef een reactie

Blog at WordPress.com.

%d